Jak chutná Nový Zéland

 

#1 MED Z MANUKY

Tento výrazný med pochází od včel, které sbírají pyl pouze z manukových květů. Český název pro rostlinu manuky je balmín metlatý, který je rozšířen na Novém zélandu a v Austrálii.  Med z jeho květů má velmi silnou specifickou chuť a je oceňován mimo jiné i pro své antibakteriální účinky, za kterými stojí vysoký obsah enzymů.
zdroj: draxe.com

#2 FISH´N´CHIPS

Za tímto názvem se skrývá smažená ryba v těstíčku či strouhance s hranolky, vše zabalené do novinového papíru. Energetická hodnota bývá díky notné dávce nasmaženého oleje v obou součástech tohoto pokrmu opravdu vysoká :). Pravdou ale je, že je to poměrně levný způsob (porce vás vyjde okolo 6 NZD), jak dostat do těla čerstvou místní mořskou rybu, nejčastěji tresku, platýze nebo třeba rejnoka.

#3 KIWI

Novozélandské národní ovoce, původně pojmenované Chinese gooseberry (čínský angrešt) je plod popínavé rostliny aktinidie lahodné. Obsahuje velkou dávku vitamínu C, konzumace jednoho kusu kiwi tak pokrývá celodenní potřebnou dávku.  Je známo, že vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Díky vitamínu C v kombinaci s hořčíkem podporuje kiwi také látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění.

 

#4 L&P LIMONÁDA

L&P je nealkoholický nápoj známý také pod celým názvem Lemon & Paeroa. Tato limonáda je tradičně vyráběna kombinací citrónové šťávy a perlivé minerální vody z městečka Paeroa a vlastníkem této značky je firma Coca-Cola. Nezapomeňte také vyzkoušet skvělou čokoládu právě s příchutí L&P!
zdroj: stokedforsaturday.com

#5 ZMRZLINA HOKEY POKEY

Hokey pokey je nejpopulárnější novozélandská příchuť zmrzliny už od roku 1950, kdy ji začala ve velké vyrábět firma Tip Top. Je to vlastně vanilková zmrzlina s malými kousky medových pláství. Novozélanďané ji milují natolik, že spotřebují pět milionů litrů této dobroty ročně!
Zdroj: lifeoflekker.com

 

#6 HANGI

Hāngi je tradiční maorská metoda přípravy jídla, kdy se jídlo vloží do vyhloubené pece s rozpálenými kameny, kde se poté ņěkolik hodin udí, peče a dusí. Tradičními surovinami je vepřové, kuřecí a jehněčí maso, zelí, sladké brambory (batáty), dýně a nadívaný chléb. Jídlo se může dochutit solí, pepřem, česnekem, rozmarýnem a dalšími bylinkami či listy taro, které jídlu dodávají silnou pepřovou chuť. Toto jídlo samozřejmě nenajdete v supermarketu, ale musíte jej zakusit přímo s Maory, my ho ochutnali v tradiční maorské vesničce Whakarawera.
Zdroj: eatlosewin.com

 

#7 SAUVIGNON BLANC Z MARLBOROUGH

Marlborough je vinařská oblast nacházející se na severo-východním okraji jižního novozélandského ostrova. Je to jedno z nejslunečnějších míst v této zemi. K tomuto efektu přispívá hradba hor na západě, která chrání vinice Marlborough před intenzivní oceánskou oblačností. Zároveň tu i v teplém létě výrazně klesají noční teploty, díky čemuž si hrozny uchovávají dostatečnou úroveň kyselin. Tento region produkuje 62 procent vína celé země. Nejkvalitnější je tu právě Sauvignon blanc, v těsném závěsu za ním je Chardonnay a Pinot noir.

#8 FEIJOA

Feijoa známá také jako Fejchoa Sellowowa je stálezelená dřevina, jejíž jedlé plody jsou podobné kvajávě. Přirozeně roste v subtropických oblastech Brazílie, Paraguaye, Uruguaye a Argentiny. Většina prodávané feijoy však na počátku 21. století pochází právě z Nového Zélandu, pěstuje se také na Kavkaze nebo ve Skotsku. Chuť dužiny bývá přirovnávána k jahodám nebo ananasu. Střed plodu tvoří podlouhlé rosolovité kapsy s množstvím drobných zrníček, která se používají k peelingu.

 

 

#9 FLAT WHITE

Flat white znamená více kávy, méně mléka, což dává dohromady silnou a bohatou chuť určenou především kávovým milovníkům. Tento nápoj spatřil poprvé světlo světa v osmdesátých letech minulého století, v průběhu let devadesátých byl doveden k dokonalosti a na přelomu tisíciletí se z něj stal téměř globální fenomén. Připravuje se do skleničky nebo cappuccinového šálku ze dvou shotů espressa (doppio) a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která typicky tvoří cca 1 cm vrstvu, může být ozdobená latte artem.


#10 HUMR Z KAIKOURY

„Kai“ znamená maorsky jídlo a „koura“ představuje humra. Těchto chutných červených potvůrek je v tomto městečku doslova plné moře. Rybářům stačí kousek od pobřeží roztáhnout sítě a mohou začít pravé humří hody. Jejich lahodné čerstvé masíčko si navíc tu můžete dovolit za velmi přátelské ceny. My jsme tu objevili stánek, kde vám udělají nejrůznější mořské potvory krásně čerstvé přímo na grilu. Jmenuje se Kaikoura Seafood BBQ a na stánek narazíte po cestě k lachtaní kolonii na kaikourském poloostrově. Svého humra si můžete dokonce vybrat z ledničky, a když dojdou, tak kluci hned zajedou vylovit do moře dalšího přímo na váš talíř. Další věc je pak vědět, jak se humr jí a nevyhodit klepítka plná masa jako my :-(.
z moře na gril a z grilu přímo na talíř

#11 JEHNĚČÍ MASO

Novozélandské skopové a jehněčí maso je jedním z nejlepších na světě. Maso novozélandských ovcí je považováno za vysoce kvalitní, které se snadno připravuje a je vyhledáváno celou řadou spotřebitelů, především na britském a německém trhu.

Zdroj: goassam.com

#12 MARMITE

Marmite je původně britská pomazánka vyráběná z kvasnicového extraktu, který vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva. Stejně jako pivo je tedy velmi bohatá na vitamín B. Marmite je lepkavá, tmavě hnědá hmota s velmi výraznou chutí a na Novém Zélandu má mírně odlišnou místní recepturu. Na tu Novozélanďané nedají dopustit a když v roce 2012 jediná novozélandská továrna na Marmite zavřela kvůli opravám, vypukla panika, lidé začali skupovat balení Marmite a na internetu se prodávala za mnohonásobně nadsazené ceny. Místní média pak krizi překřtila na „Marmageddon.“ Velmi podobná pomazánka se vyrábí i v Austrálii, kde ji nazývají Vegemite.

#13 BLUFFSKÉ ÚSTŘICE

Tyto výborné mořské plody jsou po celém světě známé především díky své výrazné a šťavnaté chuti. Loví se v oblasti průlivu Foveaux, který od sebe odděluje Jižní a Stewartův ostrov. Centrem jejich zpracování je potom přístavní město Bluff, které jim dalo také své jméno.
Zdroj: artisanofleisure.com
 

#14 WHITEBAIT

White bait jsou čerstvě vylíhnuté mléčně průhledné rybičky několika druhů, které jsou místní specialitou. Svého času se jim říkalo „bílé zlato“, protože spousta neúspěšných zlatokopů v okolí Hokitiky našla své vysněné bohatství právě v lovu těchto malých rybiček, které byly (a svým způsobem dodnes jsou) poměrně dobrým byznysem. Lovilo se tu opravdu ve velkém (okolo 2000 kg denně jedním rybářem), white bait potom byly v továrnách mraženy nebo konzervovány do plechovek a staly se významným vývozním artiklem do celého světa. I my jsme si tuto pochoutku nenechali ujít, a to v hospodě u Fat Pippi, kde jsme si dali vyhlášenou whitebait pizzu.

slavná whitebait pizza od Fat Pippi
 

#15 LOSOS Z MODRÝCH JEZER TEKAPO A PUKAKI

Losos je jedno z našich nejoblíbenějších jídel, takže jsme byli v sedmém nebi, když jsme si ho na NZ mohli dopřát poměrně často (během sezóny na vinicích v Blenheimu dokonce pravidelně každou neděli :-)). Jedním z velkých zážitků pak byla návštěv lososových farem chovající obrovské šťavnaté lososy v kanálech mezi jezery Pukaki a Tekapo. Ty se jmenují Mt. Cook Alpine Salmon a High Country Salmon. Losos tu vyjde hodně draho (oproti vlídným cenám v supermarketech), můžete se tu ale podívat, jak se tito krasavci chovají a dokonce si je i nakrmit.

jedna z našich skvělých domácích večeří

#16 MASOVÝ KOLÁČ

Masový koláč, nebo chcete-li koláč s masovou náplní, je původně receptem australských obyvatel – Aborigines. Většinou jde o kombinaci sekaných nebo nadrobno krájených mas, například jater nebo ledvinek v těstě. Servírují se studené i teplé. Obvykle se k nim podává naložená zelenina a hořčice. Mezi neznámější patří Steak and Kidney pie – zapečené hovězí a ledvinky. Často se v domácnostech vaří menší masové závitky Meat Pies přelité např. omáčkou z rajčatových plodů. Nejtričnějí novozélandský je potom varianta s mletým masem a sýrem.

 

#17 LAMINGTONKY

I když klasické lamingtonky pocházejí z Austrálie, jejich růžová, jahodová varianta je spojována se Novým Zélandanem. Při hledání informací jsem dokonce narazila na článek o starém obrazu dokazující, že tento piškotový dezert přece jen pochází původně z NZ. Je to vlastně piškotový dort obalený v čokoládě či jahodové polevě posypaný kokosem většinou ve tvarů malých čtverečků či obdelníčků. Populární při všemožných příležitostech.

Zdroj: tastykitchen.com

#18 FERGBURGER

Nejslavnější a podle většiny turistů nejlepší burger na Novém Zélandu, údajně i na jižní polokouli. Ochutnat jej můžete na Shotover street v Queenstownu, počítejte ale s téměř nepřetržitou dlouhou frontou. Já jsem celkem jedlík a dokážu toho sníst fakt hodně, Fergburger jsem ale naráz nikdy nedala :-). Výzva?

náš kamarád Jarinek vychutnávající si Fergburger

#19 ZELENÉ MUŠLE Z HAVELOCKU

Havelock je centrem průmyslu zpracovávajícího nejpopulárnější novozélandské mušle – slávky zelenoústé. Ty se vyznačují zvláštní kombinací výživných látek z přírodních proteinů, glykosaminoglykanů (zkr. GAG) a komplexu lipidů. Kapsle z mušle slávky zelenoústé jsou cenným doplňkem stravy podporujícím tvorbu a regeneraci tkání pohybového aparátu, zejména chrupavek a kloubního mazu.

#20 PAVLOVA

Tento tradiční dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem je objektem neustálých sporů mezi Novým Zélandem a Austrálií, které se přou o jeho původ. Pojmenovaný je podle slavné ruské baleríny Anny Pavlove, která obě tyto země v letech 1926 a 1929 navštívila. Novozélandská verze uvádí, že poprvé byl tento dort připraven ve wellingtonském hotelu, kde Anna v roce 1926 bydlela. Šéfkuchař se údajně inspiroval její baletní sukní ze zeleného hedvábí, tu má připomínat bílkový krém se šlehačkou a zelenou barvu vystihuje pokladené kiwi.

Kolik z těchto dvaceti jídel jste na Novém Zélandu ochutnali a co byste přídali do seznamu?

Použité zdroje:
exoticky.cz/varime/kuchyne-protinozcu
flashpackerfamily.com/top-ten-must-try-kiwi-foods
www.stokedforsaturday.com/2014/04/a-taste-of-new-zealand
www.cs.wikipedia.org

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (4)

mmmm, skvělý článek!! Jen mám teď hlad! 🙂 hodně mě zaujala FEIJOA. Fascunuje mě, kolik je na světě druhů ovoce, který vůbec neznáme 🙂

Děkujeme a omlouvám se za způsobení hladu :-). Feijoa je vážně skvělá, moc jsem si tam na ní ujížděla!

Oooo ted si mi vrátila vzpomínky na život v Austrálii a výlet na Zéland – spoustu jídel je tam společných 🙂 Pro pie nebo jejich vína bych momentálně vraždila…

Krásný den přeje M.

Diary of M

Ahoj, Markéto! Jojo, novozélandská vína… ještě, že se dají koupit i v Anglii 🙂

Napsat komentář