25 nejlepších cestovatelských filmů všech dob

#1 Útěk do divočiny

Into the wild (2007)

Režie: Sean Penn        V hlavní roli: Emile Hirsch      Předloha: John KrakauerKultovní film, který inspiroval celou generaci mladých cestovatelů. Chris McCandless ve svých 22 letech po absolvování univerzity daruje všechny své dosavadní úspory charitě a s minimální výbavou a přípravou vyráží napříč Spojenými státy na Aljašku vyzkoušet si život v syrové americké divočině. Chris McCandless byl skutečným dobrodruhem, jehož život inspiroval podobně stavěného spisovatele Johna Krakauera k napsání strhující knížky podle jeho nalezených deníkových záznamů. Režisér, Sean Penn, se o natočení filmu rozhodl hned po prvním přečtení.

2 #Pláž

The Beach (2000)

Režie: Danny Boyle        V hlavní roli: Leonardo DiCaprio         Předloha: Alex GarlandS příslibem dobrodružství přijíždí do Thajska mladý americký baťůžkář Richard, který cestování vnímá jako hledání zážitků. V levném hotelu v Bangkoku se Richard seznamuje s mladým francouzským párem – Etiennem a Francoise. Ve stejném hotelu se také setkává s pomateným, drogami poznamenaným Daffym, který vypráví Richardovi nepravděpodobný příběh o tajném ostrově, Ráji na Zemi s nádhernou pláží neposkvrněnou nájezdy turistů. Druhý den nachází Richard na dveřích připíchnutý cár papíru, kde je Daffym ručně namalovaná mapa tajemného ostrova…

#3 Ztraceno v překladu

Lost in Translation (2003)

Režie: Sofia Copolla        V hlavních rolích: Bill Murray a Scarlett JohanssonOsobitý příběh posmutnělé milostné komedie Sofie Coppoly vás zve do tokijského luxusního hotelu, kde se herec Bob Harris setkává s mladou absolventkou filosofie Charlottou. On sem přijel točit reklamu, ona doprovází svého velmi zaměstnaného manžela. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře. Oba mají spoustu času a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí a možná oba získají i něco víc.

#4 Milionář z chatrče

Slumdog Millionaire (2008)

Režie: Danny Boyle        V hlavních rolích: Dev Patel a Freida Pinto        Předloha: Vikas SwarupHlavní hrdina, mladík Jamal Malik (Dev Patel), sedí v televizním studiu naproti moderátorovi indické verze soutěže Chcete být milionářem a čeká na poslední otázku, která jej dělí od pohádkové výhry 20 miliónů rupií. Ještě před nedávnou chvílí byl chlapcem z bombajského slumu, chlapcem, který se narodil do světa bez budoucnosti, do světa nám nepředstavitelné bídy. Jak se kluk z ulice dokázal dostat tam, kam se nedostali ani hoši z lepších rodin ani učenci s několika tituly v kapse?

 

#5 Vzhůru do oblak

Up (2009)

Režie: Pete Docter a Bob Peterson        Animace: studio PixarVzhůru do oblak je příběh o 78letém prodejci balónků Carlovi Fredricksenovi, který si konečně splní celoživotní sen o dobrodružstvích, když na svůj domek přiváže tisíce balónků a odletí s ním do divočiny Jižní Ameriky. Až příliš pozdě ale zjistí, že se k němu potají připojil i původce jeho nejhorších nočních můr: nadšený osmiletý průzkumník divočiny jménem Russell. Jejich společná pouť do ztraceného světa, v němž se setkávají s všemožnými zvláštními, exotickými a překvapivými postavami, je plná humoru, emocí a obrovsky nápaditých příhod.


#6 Divočina

Wild (2014)

Režie: Jean-Marc Vallée       V hlavní roli:  Reese Witherspoon      Předloha: Cheryl StrayedKaždý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT – Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington.

 

#7 Stopy

Tracks (2013)

Režie: John Curran       V hlavní roli:  Mia Wasikowska     Předloha: Robyn Davidson
Film mapuje sólo výpravu neohrožené cestovatelky a spisovatelky Robyn Davidsonové, která se vydala na 2700 km dlouhou cestu z vnitrozemského Alice Spings k Indickému oceánu. Cesta napříč australskou nebezpečnou pouští pouze s věrným psem a nevyzpytatelnými velbloudy přibližuje původní Austrálii, její posvátnou kamennou horu Uluru, horké rudé vnitrozemí s tajemstvím pouští a původními obyvateli. Fotograf časopisu National Geopraphic Rick Smolan Robinsonovou párkrát v poušti vyhledal a tuto vytrvalou ženu neplánovaně proslavil, když zaznamenal její neobyčejnou cestu.

#8 Austrálie

Australia (2008)

Režie: Baz Luhrmann       V hlavních rolích:  Hugh Jackman a Nicole Kidman
Režisér, jehož jméno vám po Moulin Rouge zákonitě muselo utkvět v paměti, se tentokrát přesune do Austrálie, do období Druhé světové války. Lady Ashly je bohatá anglická aristokratka, která se rozhodla vzdát se veškého svého komfortu a přestěhovat se do Austrálie, kde právě zdědila statek o velikosti Marylandu a k tomu dvoutisícihlavé stádo dobytka. Jenže ne všichni ji nový majetek přejí, a tak Lady Ashly musí za pomoci statného, i když trochu hrubého dobytkáře přesunout celé stádo na druhou stranu Austrálie. Jenže zuří válka a japonské bombardéry nemají za cíl jen Pearl Harbour…

 

#9 Jíst, meditovat, milovat

Eat, pray, love (2010)

Režie: Ryan Murphy       V hlavní roli:  Julia Roberts     Předloha: Elizabeth Gilbert
Liz Gilbert, hrdinka snímku Jíst, meditovat, milovat, je moderní žena, která se vydává poznávat a obdivovat krásy světa a současně se pokouší znovu najít a probudit své pravé já. Poté, co jí životní jistoty a priority zcela rozvrátí rozvod, si Gilbert vezme v zaměstnání roční dovolenou a naprosto v rozporu se svými zásadami se rozhodne riskovat vše pro to, aby změnila svůj život. Během svých exotických a pozoruhodných cest poznává v Itálii prosté potěšení z dobrého jídla, v Indii sílu modliteb a meditací, a konečně na Bali najde zcela nečekaným způsobem pokoj v duši a rovnováhu lásky.

#10 Baraka – Odysea země

Baraka (1992)

Režie a kamera: Ron Ficke         Hudba: Michael Stearns
Umělecky laděný „dokument z cest“, který je současně osobitou meditací nad životem všech obyvatel naší planety. Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci.

#11 Samsara

Samsara (2011)

Režie a kamera: Ron Ficke
Připravte se na zážitek a zkušenost smyslů, které nemají obdobu. SAMSARA opět spojuje režiséra Rona Frickeho s producentem Markem Magidsonem, jejíchž filmařské a hudební umění bylo potvrzeno již mnohokrát oceněnými filmy BARAKA a CHRONOS. SAMSARA ve starodávném sanskrtu znamená „věčně se otáčející kolo života“ a tvůrci se v něm snaží zachytit prchavé okamžiky, které utvářejí náš život. Film, který vznikal přes pět let ve dvaceti pěti zemích nás zavádí na posvátná místa, do postižených oblastí, průmyslových zón a míst přírodních zázraků. SAMSARA, která se vzdává dialogů a popisných textů, úplně rozvrací naše očekávání tradičního dokumentu. Namísto toho podněcuje naše niterné interpretace obrazem a hudbou, které do starého chápaní přináší nové prvky

#12 Sedm let v Tibetu

Seven Years in Tibet (1997)

Režie: Jean-Jacques Annaud       V hlavní roli:  Brad Pitt
Příběh dobrodružné cesty rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem Petrem Aufschneiterem chtěl dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítu Himalájí – Nanga Parbatu. Po útěku ze zajateckého tábora prošel celými Himalájemi až do tajemného světa Tibetu, kde se stal učitelem mladého Dalajlámy. Mezi těmito dvěma lidmi z úplně odlišných světů se rozvinulo přátelství, které jim přineslo moudrost a pro Harrera znamenalo i hluboký vnitřní přerod. Film je založen na skutečných událostech.

#13 Willy Fog na cestě kolem světa

Willy Fog around the World (1981)

 

Režie: Luis Ballester Bustos a Fumio Kurokawa       Předloha: Jules Verne
Anglický obchodník Willy Fog se v Londýně vsadí s bankéřem Sullivanem o půlku svého jmění, že dokáže procestovat svět za 80 dnů a přesně ve stanoveném termínu se vrátit do Londýna. Vydá se na cestu, kde ho doprovázejí věrní přátelé Barnabáš a Tico (Čiko). Sullivan si ale najme zlého Chidlinga, aby Willymu Fogovi jeho cestu překazil. Hrdinové musejí na svém putování zdolat mnoho překážek. V patách jim je stále neúnavný Chidling, a také dva policisté Scotland Yardu.

#14 Darjeeling s ručením omezeným

The Darjeeling limited (2007)

Režie: Wes Anderson        V hlavních rolích: Owen Wilson, Adrien Brody a Jason Schwartzman
Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

#15 Walter Mitty a jeho tajný život

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Režie: Ben Stiller       V hlavní roli:  Ben Stiller     Předloha: James Thurber
Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O’Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách.

#16 Nekonečné léto

The Endless Summer (1966)

 

Režie: Bruce Brown      V hlavní roli:  Bruce Brown
V roce 1966 natočil Bruce Brown legendární surfový snímek o cestě dvou surfařů z Californie za „perfektní vlnou“ jejich života. Název Endless Summer koresponduje s hlavní myšlenkou filmu…s dostatkem času a peněz následovat vlny a léto po celém světe a prožívat tak „nekonečné léto“. Tento film nadobro změnil náhled společnosti na surfovou komunitu, jež byla do této doby považována za bandu idiotů a otevřel bránu surfové kultuře do světa Hollywoodu. Surfaři Mike Hynson and Robert August opouštějí přes zimu nehostinné kalifornské pláže a vydávají se do různých koutu světa objevovat poznaná i nepoznaná surfová místa a prožívat své nekonečné léto. Cesta je zavádí přes panenské pláže západní Afriky, studené a žraloky hemžící se vody Jižní Afriky do slunné Austrálie. Cestou ještě stihnou prozkoumat opuštěné pláže Nového Zélandu, na Tahiti zjišťují, že rčení „na Tahiti není surf“, je pravdivé a svou cestu zakončí v Mece surfové kultury – Hawai.

#17 Amélie z Montmartru

Amelie from Montmartre (2001)

Režie: Jean-Pierre Jeunet      V hlavní roli:  Audrey Tautou

Amélie žije v pařížské čtvrti Montmartre, která je světem sama pro sebe. Je číšnicí v místním bistru, nakupuje u místního zelináře, zdraví sousedy jako na malém městě. V jejím životě se nikdy neudálo nic zvláštního, až na matčinu kuriózní smrt, nad níž Améliin tatínek stále truchlí. Amélie by asi zůstala smířená se svým osamělým údělem, kdyby jednoho dne neobjevila ve svém bytě ukrytý poklad v podobě staré krabice s památkami na dětství někdejšího nájemníka. Nejenže se Amélie rozhodne po letech doručit krabici jejímu majiteli, ale dospěje současně k poznání, že může pomáhat zlepšit a napravovat okolní svět. Když pak jednoho dne objeví člověka sbírajícího u nádražních fotoautomatů zahozené podobenky cizích lidí, Amélie se zamiluje. Trvá to ale ještě nějaký čas, než se seznámí s Ninem a než mu dovolí rozšifrovat její tajemné zprávy.

#18 Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

Raiders of the Lost Ark (1981)

Režie: Steven Spielberg     V hlavní roli:  Harrison Ford

Rok 1936, Amazon/Tibet/Egypt. Legendární filmoví tvůrci, Steven Spielberg a George Lucas spojili své talenty a vytvořili Indiana Jonese, archeologa dovedně se ohánějícího bičem. Indy je pověřen vládou Spojených států, aby našel Archu úmluvy se zvláštní mystickou silou, kterou chtějí získat pro své nekalé cíle nacisté. Indy uzavírá spojenectví s Marion Ravenwood a tato dvojice spolu prožívá jedno strhující dobrodružství za druhým. Indiana Jones se rychle stal jedním z nejpopulárnějších filmových hrdinů.

#19 Na cestě

On the Road (2012)

Režie: Walter Salles       V hlavní roli:  Garett Hedlund, Kristen Stewart    Předloha: Jack Kerouac

Z filmové adaptace stejnojmenné knihy jednoho z nejvýznamnějších představitelů beat generation Jacka Kerouaca čiší nespoutanost a bezmezná touha po svobodě. Tři mladí lidé se rozhodnou cestovat napříč Spojenými státy na přelomu 40. a 50. let 20. století. Během dobrodružství společně odmítají dobové konvence, snaží se žít naplno a užívat si svou nespoutanost. Experimentují s drogami i se sexem, jako tuláci na cestě hledají sami sebe a své místo v životě. Brazilský režisér Walter Salles převedl literární styl tzv. proudu vědomí do filmové řeči, ve které klade důraz na pomalé jízdy kamery a výrazný vizuální styl.

#20 Motocyklové deníky

The Motocycle Diaries (2004)

Režie: Walter Salles     V hlavní roli:  G. G. Bernal, R. De La Serna      Předloha: Alberto Granado

Je mu třiadvacet, studuje medicínu – a ještě netuší, že vstoupí do dějin jako Ernesto Che Guevara. S kamarádem Albertem Granadem se vypraví na cestu po Latinské Americe na staré motorce Norton 500. Píše se rok 1952 a před nimi není nic jiného než volná silnice – bez turistů, hotelů a map, jen s čerstvým větrem v zádech. Dostat se z Argentiny až do Venezuely, to je sen, který výlet dlouhý 8000 kilometrů mění v realitu. Snímek inspirovaly Guevarovy deníky Notas de viaje a Granadova kniha Con el Che por America Latina. Záměrně apolitický pohled pro nás objevuje Guevaru jako ikonu, jež jako by se na film obtiskla z čistě vypraného trička: jen oklikou totiž připomíná postavu příštího kubánského revolucionáře.

#21 Pán velryb

Whale rider (2002)

Režie: Niki Caro       V hlavní roli:  Keysha Castle-Hughes a Rawiri Paratane

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb…

 

#22 Město bohů

City of God (2002)

Režie: Fernando Meirelles      V hlavní roli:  Alexandre Rodrigues    Předloha: Paulo Lins

Cidade de Deus je nejstarší a nejnebezpečnější slum Ria de Janeira, nejbolavější místo metropole karnevalů. Buscapé se zde narodil, aby žil, místo toho je však zavlečen do světa, v němž se jeho nejlepší kamarádi místo s hračkami baví s nabitými pistolemi. Snaží se zoufale zůstat stranou děsivého násilí, které zachvacuje jeho přátele a mění je v mladistvé zločince zabíjející se navzájem kvůli obchodu s kokainem, z nenávisti i z pouhého rozmaru. Před Buscapéovýma očima se chudá čtvrť v průběhu tří dekád – od 60. do 80. let – proměňuje v dýmající bojiště, na kterém si ozbrojené gangy s šokující lhostejností vyřizují své účty za bílého dne. Buscapé vidí umírat nevinné i ty, které obdivoval a miloval. Jedinou jistotu ve světě každodenního krvavého násilí pro něj začne představovat fotoaparát, kterým začíná dokumentovat městskou džungli kolem sebe. Začíná chápat, že přežít může jen útěkem do normálního světa – za hranice čtvrti, kterou má rád jako svůj domov, ale kterou nenávidí jako hrob nevinnosti, naděje a lásky.

#23 Před úsvitem

Before Sunrise (1995)

 

Režie: Richard Linklater       V hlavní roli:  Ethan Hawke a Julie Delpy

Vášnivá a inteligentní romance francouzské studentky a mladého Američana, kteří se potkají v rychlíku z Budapešti do Vídně. Čeká je neobyčejných čtrnáct hodin strávených neplánovanou expedicí po Vídni.

#24 Vzpomínky na Afriku

Out of Africa (1985)

 

Režie: Sydney Pollack       V hlavní roli:  Meryl Street a Robert Redford     Předloha: Karen Blixen

Robert Redford a Meryl Streepová hrají hlavní role v tomto slavném filmu od oscarového režiséra Sydneyho Pollacka. Tento mistrně natočený a překrásně výpravný příběh hluboké lásky a bolestivé ztráty získal roku 1985 Oscara za nejlepší film, za režii, za adaptovaný scénář, za kameru, za původní hudbu, za výpravu a za nejlepší zvuk. Vzpomínky Na Afriku patří mezi největší romantické filmy všech dob. Vypráví poutavý a pravdivý příběh Karen Blixenové, ženy obdivuhodně pevné vůle, která se svým nevěrným manželem, řídí kolem roku 1914 kávovou plantáž v Keni. Ke svému překvapení začne Karen brzy zcela propadat kráse této exotické země, místních lidí a tajemného bílého lovce.

#25 Kon-tiki

Kon-tiki (2012)
Režie: Espen Sandberg  V hlavní roli: Pål Sverre Hagen   Předloha:  Thor Heyerdahl
Norský mořeplavec Thor Heyerdahl uskutečnil s pěti přáteli tuto legendární, 101 dní trvající a vysoce nebezpečnou plavbu v roce 1947. Režiséři Joachim Ronning a Espen Sandberg ve svém strhujícím dobrodružném filmu mapují přípravy expedice, ale především průběh plavby šesti přátel na voru Kon-tiki, která zásadním způsobem ovlivnila historii a přesvědčila veřejnost o skutečném průběhu osidlování Polynésie.

 

Použité popisky u filmů: www.csfd.cz

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (6)

Ehmm, kde je tyjo Lítám v tom 😉

Ondro, máš pravdu – 26. Lítám v tom 🙂

tyjo… pár jsem jich viděla, ale myslím, že jinak mám celé zkouškové na co koukat 😀 dík za tipy!! 🙂 The Darjeeling Limited vypadá obzvlášť zajímavě, stejně jako Tracks 🙂

Milovnici Noveho Zelandu a chybi vam tu V zajeti rychlosti? Chyba 🙂

Amélie je úžasná.. jeden z mých nejoblíbenějších filmů.
Děkuju za tipy, článek si určitě uložím a až bude čas, něco postahuju :).
Jinak já teď můžu doporučit nový film Ztracen v džungli ;).

Skvely vyber.. Divocina, Walter mitty nebo Amelie – vzdy kdyz to vidim tak mam chut vstat a jit nekam cestovat! 🙂

Napsat komentář