15 důvodů, proč jsme si zamilovali Budapešť

Před dávnými a dávnými časy (listopad 2014) žili byli dva blogeři, kteří si vyjeli na prodloužený víkend do maďarské metropole. Pozdě, ale přece – článek je po více než roce konečně na světě! Majestátní město na Dunaji nás naprosto uchvátilo. Je tu toho tolik k vidění a východní magická atmosféra se nepodobá žádnému městu, kde jsme zatím byli. Ne nadarmo se jí říká Paříž Východu. Proč jsme si to tu zamilovali? Co navštívit, vidět a neminout v Budapešťi? A proč jít ještě dnes koupit jízdenky na vlak? Čtěte dál – naše reklama na Budu i Pešť začíná!


#1  SNADNÁ DOSTUPNOST

V Brně nasednete na rychlík a za 4 hodinky jste přímo v centru Budapeště. Pokud si předem koupíte u ČD Včasnou jízdenku, vyjde vás zpáteční lístek na 662 Kč.

#2  STYLOVÁ ARCHITEKTURA

Během procházek po centru Budapešťi jsme si užívali doslova každý krok. Hlavní bulváry i zapomenuté uličky jsou tu lemováný nebetyčnými, bohatě zdobenými secesními budovami a populární styl přelomu 19. a 20. století, Art Noveau, tu čiší z každé druhé fasády.

#3  HONOSNÝ PARLAMENT

Országház, v doslovném překladu „státní dům“, je jedním z nejstarších, největších a nejkrásnějších parlamentů světa. Jeho mocné zdi, honosně se tyčící na břehu Dunaje jsou 268 metrů dlouhé, 123 metrů široké a novorenesanční kopule sahá až do výšky 96 metrů.

#4  VELKÁ MĚSTSKÁ TRŽNICE

Vasárcsarnok, podle CNN nejlepší světová tržnice roku 2013. Budova pochází z 19. století a denně sem zavítá přibližně 40 tisíc návštěvníků. V přízemí najdete nejrůznější stánky s uzeninami, sýry, ovocem a zeleninou. V prvním patře jsou pak po pravé straně malé bufety s teplým jídlem a na levo tradiční suvenýry, řemeslné výrobky, výšivky a oblečení.

 

#5 RYBÁŘSKÁ BAŠTA

Halászbástya, moje budapeštská srdcovka a památka číslo jedna! Název pochází z původu tohoto místa, kde se ve středověku nacházel rybí trh. Dnes tu stojí kouzelná krémově bílá stavba z počátku 20. století se sedmi věžičkami, které mají připomínat maďarské stany.

#6  ŽLUTÉ TRAMVAJE

Se svými 157 kilometry je budapešťská tramvajová síť jednou z nejdelších na světě. Nás nadchla hlavně stylová retro žlutá barva tramvají a ano, žluté jsou opravdu všechny :-).

#7  BUDÍNSKÝ HRAD

Někdejší sídlo uherských králů leží na jižním cípu Hradního vrchu. Vzhledem k jeho bohaté historii tu najdete širokou plejádu architektonických stylů od středověkých pozůstatků, přes zdobné baroko až po novodobý historicismus.

#8 MAĎARSKÉ DOBROTY

Abychom byli upřímní, maďarská kuchyně není úplně náš šálek kávy. Všudypřítomné pochoutky jsme si tedy užívali spíš vizuálně. Papriky, koření, česnek, zavařeniny, klobásy, salámy… Na perkeltu a tokajském jsme si ale pošmákli i my.

#9 CHRÁM SV. MATYÁŠE

Nádherný kostel s barevnou střechou, majestátní matýášovou věží a pohnutou historií.  Původní francouzskou budovu totiž Turci za své vlády přestavěli na mešitu, po osvobození se opět stal křesťanským kostelem a za druhé světové války si z jeho interiéru Němci udělal kuchyň.

#10  IMPRESIVNÍ SOCHY

Budapešt jako by měla dva světy – v jednom se pohybujeme my lidé a ten druhý tvoří ti zkamenělí, tedy sochy. Během toulek městem je objevíte na každém kroku, v nejrůznějších podobách, pozicích a v různých stylech.

#11  HISTORICKÉ METRO

Projížďka budapešťským metrem ja sama o sobě silným historickým zážitkem -především nejstarší linka, Jubilnejní. Ta vede pod Andrássyho třídou a pochází z konce 19. století. Metro má 39 km dlouhou síť, 52 stanic a čtyři linky.

#12 MOSTY PŘES DUNAJ

Přes řeku Dunaj se klene několik mostů, jeden zajímavější než druhý. Tím nejstarším je 202 metrů dlouhý Řetězový most, který nechal postavit šlechtic István Széchényi po velkých záplavách ve 30. letech 19. století. Druhým nejslavnějším je 333 metrový Most Svobody, na jehož čtyřech zelených sloupech stojí bronzové sochy maďarských turulů.

#13 SZIMPLA KERT

Toto zašité místečko jsme objevili úplnou náhodou. Zahrada Szimpla j alternativním místem, kde se v původní budově staré továrny spojilo spousta účelů do jednoho. Je tu tržnice, kino, koncertní i divadelní síň, galerie, bar a restaurace – vše v zahradním, tedy zeleném duchu.

#14 NOČNÍ ATMOSFÉRA

Budapešť za denního světla je skvělá. Po setmění, kdy se celá zahalí do roušky tmy, je to ale ještě větší pecka.

#15 BOTY NA BŘEHU DUNAJE

Nejpůsobivější venkovní uměleckou instalací v Budapešťi je podle nás tento památník obětí holocaustu. Šedesát párů opuštěných bot připomíná památku maďarských Židů, které za druhé světové války příslušníci tzv. šípových křížů přihnali na nábřeží, postříleli a naházeli do vody. Na tomto míste doslova tuhne krev v žilách…

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (6)

Rozhodně bych taky doporučil stylovou kavárnu "Cafe Unplugged Budapest" (https://www.facebook.com/Cafe-Unplugged-Budapest-656144691062962/timeline) na kterou jsem náhodou narazil 🙂 Příjemná atmosféra, české i maďarské pivo, sympatická obsluha a taky hojně využívána místníma 🙂

Ruin bary mají také své kouzlo

Skvělé tipy! Do Budapešti už chci asi 4 roky a myslím, že teď už tam opravdu musím zajet! 🙂

Díky za tipy 🙂 Budou se mi hodit k další návštěvě tohohle úžasného města.
Já bych z Budapeště ještě doporučila "Hospital in the rock" (což je bývalá nemocnice schovaná ve skále a za války sloužila i jako nukleární bunkr), "Labyrinth" (série propojených chodeb v podzemí) a samozřejmě termální lázně, kterých je Budapešť plná.

Budapesti jsme propadli. Poprve jsme byli ze Szimla Kert take nadseni. I my jsme pri toulani nocnimi ulickami nahledli do otevreneho vnitrobloku a nechali se pohltit kouzelnym a klidnym ruin pubem. Jake pak ale prislo rozcarovani, kdyz jsme po pul roce nasli na miste zastupy lidi, ve dverich vyhazovace, kovove dvere a plastove krabice se zabavenym pitim jak na diskotece, pricemz celou ulicku lemovaly taxiky jak na Stodolni ?. Odvracena strana Trip Advisoru take existuje. No ani pivo jsme si tam nedali.

Napsat komentář