Jak se fotí Katka cestuje

Často se nás naši čtenáři a fanoušci ptají, jak a na co fotíme. Tak jsem se rozhodl dát do kupy nějaké info a sepsat krátký článek o tom, jak se fotí Katka cestuje. Pokud vás napadne nějaká otázka, klidně nám napište do komentářů nebo zpráv na Facebooku, rádi vám odpovíme.

 

Moji první zrdcadlovku jsem si pořídil, když jsem se vydal na Nový Zéland. Volba padla na Nikon D5100 s univerzálním objektivem 18-105 a příslušenstvím – 2 baterky, jednoduchý stativ Velcron a brašna. Před zrdcadlovkou jsem fotil na několik kompaktů a dříve pak na základní kinofilm, který zná skoro každý. Na Nový Zéland jsem jel s tím, že místní krásu je potřeba pořádně zaznamenat a zainvestoval jsem tehdy tuším 14 500 kč za základní seťák.
Řada lidí řeší tuhle prvotní investici a přemýšlí jestli do toho ty peníze dát – přece jenom je to dost peněz a člověk zvlášť ze začátku produkuje mnohem horší fotky než dřív z kompaktu. Jakmile se ale do focení pořádně dostanete, začnete ze základního těla růst a poohlížet se po lepším a lepším a prvotní investice vám bude připadat dost druhořadá – hlavně při cenách objektivů na DSLR, nemluvě pak o přechodu na full frame. Tady chci říct, že ne každého to opravdu chytne a spousta lidí po čase zrdcadlovku odloží do skříně a vytahuje ji pouze na rodinné oslavy apod. Potkal jsem taky spoustu lidí, co ani s naprostým dělem za 100 tisíc nedokážou udělat pořádnou fotku. Pokud vás to ale chytne pořádně, stanou se z vás fotografičtí blázni a zabřednete do oboru hodně hluboko a foťák už prostě nepustíte…

Po příjezdu na Nový Zéland jsem foťák nedal z ruky a postupně začal produkovat. Tady jsem pak pochopil spoustu základních věcí o focení a postupem času začal cítit světlo. Taky jsem se pustil do post produkce v programech a dodnes hodně svého každodenního času věnuji sledováním flickru, oblíbených fotografů a hlavně tutoriálům na youtube. Každý den tomu věnuju cca hodinu až dvě a když mám volno tak mnohem více.  Žádný učený z nebe nespadl a u fotografie to platí dvojnásob. Na to, aby se člověk dostal alespoň na střední úroveň je potřeba opravdu hodně práce a učení. Někteří lidé na to mají dar od boha, ten zbytek pak talent nahrazuje tvrdou prací a zdokonalováním se.

Na co se fotí Katka cestuje? V batůžku mám momentálně Nikon D7100, paměťové karty a dvě baterky. Co se týče skla, používám Nikkor 16-85mm jako základ a k tomu si měním Nikkor 50mm f/1.8 D, Samyang 8 mm fisheye. Katka fotí na Nikon D5100 a sklo 18-105mm, k tomu si mění na Nikkor 35mm f/1.8.
Na základě dosavadních zkušeností a otázek, co nám chodí od našich čtenářů, jsem  dal do kupy pár základních rad a odpovědí pro začínající cestovatelské fotografy. Tady jsou:
1. Jaký foťák a objektiv by sis koupil, kdybys začínal fotit a vyrážel do světa? 
Nikon D7100 / D7200 / D5300 a přibalil bych si 16-85 nikkor objektiv nebo 18-105 objektiv a rozhodně pevnou Nikkor 35mm / 50 mm.
Další skla co rozhodně stojí za zmínku : Nikon AF 12-24mm f/4 G IF ED AF-S DX, Tokina 11 -16 f 2,8
2. Na co mám začít fotit –  JPG nebo RAW?  
Od začátku začni fotit na RAW, samotná práce s formátem a postupné vyvolávání fotek a dodělávání v programech tě naučí cítit světlo a není nad to se po letech k některým fotkám vrátit až máš úpravy pořádně vychytané  a vytáhnout na světlo skryté poklady.
3. Jaký program mám používat na úpravu fotek? 
Za mě se mi skvěle osvědčil Zoner photo studio a posléze přechod na Photoshop Lightroom a Photoshop CC. Lightroom vypadá ze začátku složitě ale je to nejvíc jednoduchý program vůbec.
4. Jaké příslušenství si mám koupit k zrdcadlovce? 
Dvě paměťové karty a dvě baterky jsou základ. Taky pak sadu na čištění, velký antiprachový štětec a tužku. Investoval bych i do gumového coveru pro tělo a pořádné brašny nebo baťohu.

 

5. Kde kupuješ všechno vybavení? 

Všechno přes ebay.com. Vykašli se na české prodejce a švindlíře, obejdi co nejvíc prostředníků. Dost vybavení se dá lépe sehnat v zahraničí a záruka ti většinou k ničemu není – když ti foťák spadne, tak ti ji stejně nikdo neuzná.
6. Jaké používáš počítačové vybavení / monitor ?
 
Tohle je jedno z nejdůležitějších témat – vydalo by na celý článek. Za mě můžu říct, že až poté co jsem přešel na Retinu od Apple jsem pořádně začal vidět jak fotky opravdu vypadají a to nemluvím o rychlosti. Používám Macbook pro 15 2015 16gb RAM a 2gb AMD grafickou kartu, kdybych si nekupoval Macbook – šel bych na 100% do Dell XPS 15 2015 a nebo si nechal postavit slušnou bednu s pořádnou ramkou a monitor bych bral taktéž od Dellu. Počítač jsem řešil dva roky a nakonec se mezi Dell Xps rozhodl pro Macbook. Zatím 100% spokojenost.
7. Jak moc se ti foťák pronese na trecích? 

Hodně dotazů směřuje k tomu, jak je výbava těžká na treky. No, řeknu to jak to je – pronese se to teda solidně a krk mě kolikrát bolí jak blázen. Kolikrát sám sebe proklínám, ale pak příjde ten kouzelný moment, závěrka cvakne a všechny trampoty se tak nějak rozplynou do prázdna. Je to na každém z nás, když se ale zamyslím co sebou lidé do hor všechno nosí, radši oželím nafukovací karimatku a vezmu si skla.

8. Co tě na fotografii nejvíc překvapilo?
Lidé, kteří mají doslova obrovský talent od boha svoje fotky s nikým nesdílí a škudlí si je na pevném disku, zatímco lidi jejichž fotky nemají žádnou hodnotu a úroveň a chybí jim světlo, mají někdy tisíce liků na facebooku. Taky fotografická fóra – nikdy v životě jsem neviděl tolik nefotících fotografických expertů, kteří dokáží naprosto do detailu rozložit jakoukoliv fotku a napsat, jak by to oni udělali nejlíp. Každý dokáže kritizovat, po čase mě to ale začlo dost otravovat život a všechny fóra jsem si odebral a odhlásil.
Na fotce není nejduležitější jaké máš ISO, clonu nebo focus point – na fotce je nejdůležitější duše a světlo.
9. Jaké filtry používáš při focení?
 

Nepoužíváme žádné filtry, většinu fotek pálím přímo od boku – stativ se ukázal jako nepraktický (hlavně na trecích). Jediné filtry, které používáme se jmenují : Dobré světlo a skvělá příležitost :). Občas mi taky hodně pomohl filtr Zlatá hodinka, tento filtr začíná většinou cca hodinu před východem a západem slunce, když zapadající/vycházející slunce vytváří zlatavou záři a dopadá na zem pod naprosto jedinečným úhlem, který nádherně vykresluje barvy. Filtr Fantazie pak začíná poblíž rovníku kde slunce vytváří podélné pruhy po celé obloze.

 

10. Od koho čerpáš fotografickou inspiraci?  
Velkou inspirací pro mě od začátku je blog www.krasnesvetlo.cz, www.photo-svoboda.cz, fotografie pánů Zikmunda a Hanzelky, www.michaelfreemanphoto.com, a hlavní inspiraci najdete v galerii https://www.flickr.com/photos/129884208@N04/favorites .
zdroj : Zikmund a Hanzelka (Noc na Cheopsově pyramidě)

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (1)

Ahoj, mohu se zeptat blíž na použití stativu? Jak často ho na treku a jinde vytáhnete, má cenu ho brát sebou (můj stativ má 0,9kg) a používám ho asi primárně na focení selfie vrcholovek (cestuju sama) a nebo pak na noční krajiny. Díky 🙂

Napsat komentář