Kolik stojí Srí Lanka

Srí Lanka je povážována za extrémně levnou cestovatelskou destinaci. Vše tu koupíte za babku a udržet váš denní budget na minimu není nijak těžké. Naprostý ráj pro backpackery a cestovatele s omezeným rozpočtem. Je to tak doopravy nebo to jsou jen naivní představy? Jaké jsou naše zkušenosti z dvoutýdenního putování po bývalém Cejlonu? Jak je to tu s penězi, kolik co stojí a na kolik vlastně Srí Lanka vyjde?

Srílanská rupie

Na Srí Lance se platí srílanskými rupiemi (Sri Lankan Rupe). Mezinárodní kód této měny je LKR, při zápisu cen se ale uvádí značka Rs. Jedna rupie se dělí na sto centů, se kterými se ale pravděpodobně vůbec nestekáte. Hodnota jedné srílanské rupie je totiž cca 17 českých haléřů, jedna česká koruna je potom 5, 93 Kč. Připravte se tedy na pěkně kulaté částky. Srílanské bankovky kolují v oběhu v hodnotách 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 a 5000. Mince potom 1, 2, 5 a 10. Zajímavostí je, že srílanské bankovky mají jako jediné na světě na zadní straně obraz na výšku.

srílanské bankovky, foto: colombogazette.com

Doprava

Pokud je na Srí Lance něco opravdu levné, pak je to určitě doprava. Vlaky a autobusy se tu svezete za částky, které nebudete chápat. Například legendární sedmihodinová vlaková projíďka čajovými plantážemi z Kandy do Nuwara Eliya a dále do Ella vyjde na pouhých Rs 230, což odpovídá asi 38 Kč. Vlaková a autobusová doprava je ale hodně pomalá, a tak musíte počítat s tím, že cestováním v těchto dopravních prostředcích strávíte hodně času, při delších přesunech klidně i půlku dne. Toto je jeden z důvodů, proč si hodně lidí na Srí Lance objednává svého řidiče s vlastním autem, který je potom vozí po celé zemi a dělá jím průvodce. My si zvolili nezávislejší a dobrodružnější variantu, díky které jsme okusili všechny níže popsané způsoby dopravy, u kterých uvádíme orientační částky.

Vlak

Colombo – Kandy (1. třída) – Rs 500, 2. třída – Rs 280, 3. třída – Rs 180
Kandy – Ella (2. třída) – Rs 230
Batticaloa – Polonnaruwa (3. třída) – Rs 90

dech beroucí výhledy z vlaku

Autobus

z letiště do centra Colomba – Rs 100 (autobus č. 187)
z Kandy do Polonnaruwa – Rs 170
z Polonnaruwa do Sigiriya – Rs 100
z Polonnaruwa do Anuradhapura – Rs 150
z Colombo do Negombo – Rs 280

jízda autobusem je zážitkem sama o sobě

Tuk-tuk

Obecně platí zhruba Rs 50 – 100 za 1 kilometr (podle terénu a dopravy). Připravte se ale na to, že se vás tuk tukáři budou pořád snažit natáhnout a tak základním pravidlem je smlouvat, smlouvat a smlouvat!

kratší cesty po městě Rs 200 – 300
zpáteční cesta z Ohio na Horton Plains – Rs 2000
cesta z Ella do Hapte továrny – Rs 500
z Negomba na mezinárodní letiště – Rs 700 (cca 30 min cesta)

adrenalinová jízda tuk-tukem

 

Taxi s řidičem

celý den v okolí Kandy – Rs 5000 (cesta do Pinnawala a zpět)
Taxi z Ella do Arugam Bay – Rs 7000
půjčení kol na jeden den – Rs 300 – 400/osobu

projížďka na kole mezi vykopávkami starověkého města Anuradhapura

Jídlo a pití

Najíst a napít se dá na Srí lance také poměrně levně. Tady ale hodně záleží, kde budete jíst. Pokud budete chodit do restaurací pro turisty, nebude to ani levné, ani dobré. Nejlepší jídlo, které jsme tu ochutnali bylo buďto street food a pouliční bufety nebo potom snídaně a večeře připravované přímo rodinami, u kterých jsme bydleli. Za všechno vysvětlování jednu historku: V Kandy jsme odpoledne vlezli do jednoho bufetu, kde jedlo hodně místních (nejlepší poznávací znamení poměru kvality a dobré ceny). Ihned, jakmile nás obsluha spatřila, chytla nás a zavedla o patro výš, kde je prý skvělá restaurace rpo turisty, mnohem lepší než ten bufet pro místní dole. Nahoře byly prostřené bílé ubrusy, naleštěné nádobí a samozřejmě ani noha. Kari s rýží tu stála od Rs 700 do Rs 800. Poděkovali jsme a i přes očividnou nelibost číšníka jsme šli přece jen dolů. Tady jsme si pochutnali na poctivé porci kari s rýží za Rs 350 včetně nealko nápoje. Za pár dní, kdy jsme v Kandy přestupovali, jsme se večer vydali do této zmiňované nablýskané restaurace – dát si tedy něco lepšího. Nechali jsme tam přes dva tisíce rupií a jídlo ani nedojedli. Byl to jakýsi hodně nepovedený pokus připravit západním způsobem srílanské jídlo. Takže asi tak. Jen pozor, pokud budete jíst s místními a ze street bufetů – určitě mějte očkovaní proti žloutenku (bez té bych si ale Srí Lanku nelajzla tak i tak). Mrkněte tedy na orientační ceny jídla a pití, které se ale hodně liší místo od místa a podnik od podniku. Například snídaně v Colombu stála většinou kolem Rs 600, zatímco v Pollonaruwa či Batticaloa Rs. 300.

snídaně na hotelu – Rs 300 – 600
rotti, kathurotti – Rs 300 – 450
kari + rýže – Rs 300 – 500
polévka – Rs 300 
večeře na hotelu – Rs 600 – 800 
těstoviny s mořskými plody v Arugam Bay – Rs 800 Rs
velký talíř s mořskými plody – Rs 1000 Rs
obědový salát s tuňákem – Rs 500 Rs
nanuk – Rs 60 Rs
banány 1 kg – Rs 100
jablka 1 kg – Rs 300
alkoholický koktejl – Rs 600
Coca Cola, Sprite  0, 33 l  – Rs 30 – 50
voda 1, 5 l – Rs 75
milkshake – Rs 230 
místní pivo – Rs 200
džus – Rs 150 – 180

hotelová snídaně kontinentálního typu
hotelová snídaně srílanského typu
vodu tu většinou nekoupíte

 

Ubytování

Levné budget ubytování je dalším velkým důvodem, proč se na Srí Lanku vydat, pokud nemáte peníze na rozdávání. Teď se samozřejmě nebavíme o luxusních hotelích s bazény a posilkami, po kterých vozí turisty zájezdové autobusy.  Způsobů, jak si zajistit ubytování jsou mraky. Někdo všechny hotely zarezervuje hned před odletem, někdo vždy vystoupí na zastávce a nechá se tuk tukáři zavést do libovolného hotelu ve městě. Nám se nejvíce osvědčil tento způsob: večer předem jsme proskenovali Trip Advisor a našli si nejlepší nízkonákladové ubytko v dané lokalitě, které jsme také hned zarezervovali a zaplatili. Po příjezdu jsme tak už měli konkrétní adresu, kterou jsme sdělili tuk tukářům a nemuseli se s nimi dohadovat. Snažili jsme se vždycky zvolit nějakou rozumnou variantu a téměř nikdy jsme nešli jen po nejnižší ceně, takže náklady na ubytování mohou být určitě ještě nižší. Uvádíme pár příkladů včetně odkazů na hotýlky a guest housy. Ceny jsou vždy za noc a za pokoj, pokud tedy cestujete ve dvou – děleno dvěma :-).

 

Colombo – Thusare Spa & HotelRs 6020 – fajn varianta pro první noc v Colombu
Kandy – Nature Walk Resort – Rs 3360 – krásný výhled na celé Kandy, příjemný personál
Polonnurawa – Seyara Holiday ResortRs 2900 – nejlepší ubytko na Srí Lance, co se týče přístupu rodiny, služeb a jídla – maximální spokojenost!
Ella  – Adam’s View – Rs 9300 – pokoj s balkónem na nejúžasnějším místě s dokonalým výhledem
Batticaloa –  guest house Hamsaam VilaRs 3200 – skromný, ale vřelý home stay
Kandy – Charlton Kandy Rest – Rs 2200 – hrůza, ale pokud potřebujete jen přespat, super cena
Anuradhapura – hotel Villu Villa – Rs 4800 – nejprofesionální ubytko, co jsme měli
ranní výhled z postele v hotýlku Adam’s View, Ella
krásný pokojík v nejlepším ubytku Seyara Holiday Resort, Polonnaruwa


Památky a atrakce

Až posud se Srí Lanka jeví, jako naprosto cenově dostupná destinace, kde utratíte jen pár stovek. Kámen úrazu ale přichází, pokud chcete něco vidět z největších místních památek, přírodních krás a atrakcí. Tady nám doslova mrznul úsměv na rtech a nejednou jsem se na pokladně pěkně rozčílila. Vstupné pro turisty je totiž mnohonásobně vyšší než pro místní, což by se dalo pochopit, kdyby to nebylo např. v případě lví skály Sigiriya 61x více! Srílančané mají z nějakého důvodu asi představu, že se všem turistům po kapsách válí tisícovky, a tak na těch nejdůležitšjích památkách chtějí běžně 500 – 600 Kč za vstup! To je mnohem víc než se za obdobně důležité památky platí v ČR či ve Velké Británii. Sepsali jsem vám seznam námi navštívených atrakcí a jejich cen, s těmito částkami je totiž opravdu dobré dopředu počítat.

 

chrám Seema Malaka Colombo – Rs 200
Chrám Buddhova zubu v Kandy – Rs 1000
lví skála Sigiriya – Rs 3690 
jeskynní chrámy v Dambulla – Rs 1500
Anurádhapura – Rs 3500
Polonnaruwa – Rs 3300
sloní útulek Pinnawala – Rs 2000
Sloní safari NP Minneriya – Rs 3000 (+ Rs 5000 džíp s řidičem z Polonnaruwa)
NP Kumana safari – Rs 2200 ( + Rs 7000 lkr džíp s řidičem z Arugam Bay)
Millenium Elephant Foundation (jízda na slonovi, krmení, koupání) – Rs 2000
exkurze po čajové továrně Halpe Tea – Rs 300
NP Horton Plains – Rs 1700

nejdražší srílanská památka – lví skála Sigiriya
ruiny královského města Polonnaruwa
slonní sirotčinec Pinnawala

 

Jen za atrakce a památky jsme tedy každý utratili více než 30 000 rupií, což je více než 5 000 Kč! Samozřejmě to za to stálo, a investovaných peněz nelitujeme, na low budget dovču je to ale celkem pálka. Obzvlášť když si uvědomíte, že jedna vstupenka je pro místní kolikrát i dvou-měsíční výplata. Těžko říct, jak tato „nenažranost“ bude pokračovat…

 

I tak je ale Srí Lanka levnou zemí, kde se dá užít za málo peněz hodně muziky. My jsme rozhodně nešetřili na každém kroku a památek a atrakcí jsme si užili dosyta. Nás celá dvoutýdenní cestovačka včetně letenky, zásoby čaje a suvenýrů vyšla na 1000 liber. Výdaje jde ale určitě ještě stáhnout a z památek si vybrat jen něco. Záleží na tom, jaké jsou vaše priority, co chcete vidět a zažít a jak moc jste ochotní slevit ze své pohodlnosti.


* zmiňované ceny jsou z naší cestovačky v září 2015

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (35)

Ahoj Katko, my jsme se vratili ze SL minuly tyden a docela nas prekvapilo, ze to vubec neni levna destinace, jak jsme byli z Asie zvykli. A tak jsem byla moc zvedava na tvuj clanek. U nas byli ceny rozdilne, ikdyz jsme meli podobnou trasu. Za vlak s Elly do Kandy jsme zaplatili za 3.tridu 400rs/os. Chramy v Dambulle uz byli zdarma (vstupne zrusili…juhuuu, snad jedina vec, co byla zadarmo 😀 ), za vstup na Lvi skalu v Sigiriye jsme zaplatili 4200rs a do sloniho sirotcince v Pinnawale 2500rs/os. Kdy jste se ze SL vratili vy? Je videt, ze ceny stale stoupaji a asi to bude horsi a horsi 😀

a na kolik vyšla Daro vás ? letíme za měsíc —-

Lenko, pocitali jsme to a pro dva lidi+naseho 1,5r syna skoro 90tisic. A to si nepotrpime na zadny luxus, snazili jsme se, aby cesta vysla co nejlevneji. 2x jsme si zaplatili auto s ridicem, jinak jsme jezdili vlakama, autobusama…cestovali jsme mesic.

Ahoj Daro. Teda, tak to je celkem pálka, ale zase jste tam byli jednou dýl než my. Kupovali jste si všechny lístky sami? To je hrozný, že to takhle zdražují, přece nemůžou čekat, že jim za rok dáme za vstup na Sigiriya tisícovku? Hlavně mě teda překvapil ten vlak…

Jako člověk, který 2 roky na Sri Lance žil a každý rok tam cestuje, Vám musím sdělit, že tento web je nejblíže pravdě. Snad u cen alkoholu bych trochu přidal, ale u hotelů ubral. Přes booking.com se dá sehnat ubytování za cca + – 200,- Kč na osobu a to i s klimatizací.

Ano Katko, vsechny listky jsme si kupovali sami, nemeli jsme zadne pruvodce. Jsme radi, ze jsme Sri Lanku videli, je to krasna zeme, ale znovu uz bychom nejeli 🙂 Myslim, ze to bude rok od roku drazsi 😀

no jooooo uz mam pocit ze nevite co by jste chteli..asi nejlepe za 1000 EUR procestovat celou zemi s limuzinou a atd …

Ahoj muzu se zeptat ty ceny 90tisic berete s letenkama? Co VSE jste k tomu pocitali?

ahoj, díky moc za shrnutí cen 🙂 levná destinace to není zrovna. chci se zeptat, jaké počasí jste měli v září? uvažujeme o též době, ale bojím se deštů a zatažené oblohy – hodně fotím a mám ráda azuro 🙂 díky moc

Ahoj lidi. My byli na SL letos v únoru. Ve dvou nás 17 dní vyšlo na cca 25 tisíc, od vybrání z bankomatu v příletové hale do poslední útraty v odletové hale. Vlak Ella – Kandy byl 3. třídou oficiálně za 130rs/os, ceník na tabuli u pokladny. V Polonnaruwě jsme platili za osobu 3500rs, na Hortonovy pláně 5854rs za oba. Jídlo od 170rs vegetariánské rýže&kari až 650rs na pláži v Mirisse nudle nebo rýže s mořskými plody, jinak průměrně 250-300rs za porci. Nás Srí Lanka nadchla, už máme letenky na další etapu. 🙂
Lukáši, září je ještě dobrý měsíc, možná budeš mít na obloze pár mráčků. 😉

Trošku jste mě někteří vyděsili :D. My se na Srí Lanku chystáme na přelomu červenec/srpen a já spolucestujícím slíbil, že se vejdeme do 25 tisíc i s letenkou (vyšla na nás na 12 700)/osoba, tak doufám, že to zvládneme :D.

Honzo já myslím, že úplně v pohodě – nezapomeň že my to platíme všechno z liber tak se na koruny moc nekoukáme, ale Srí lanka se dá projet úplně za pusinku, já bych se vůbec nebál :). Tak si to tam užíjte a aŤ se líbí…

Tak to jsem rád, díky za info. Jinak moc pěkné a velmi informativní čtení :)).

Díky za tipy na ubytko 🙂

Polonnurawa – Seyara Holiday Resort – fakt super – světélkující bazén – platili jsme 2500 rupek/noc

Kandy – Nature Walk Resort – výhled super, personál ne, opice už tam nechodí…

ahoj. otazka: uvazujeme o dovolenke na sri lanke asi na dva tyzdne, len velmi narychlo, takze sa asi nestihneme dat zaockovat proti brusnemu tyfu. vidite to ako velky problem?:) vdaka

Ahoj, my letíme ve čtvrtek a já se naočkovala minulý týden. Paní mi řekla, že to začne působit tak za dva a půl týdne. Pokud máte alespoň tenhle čas, jděte do toho 🙂

Ahoj, uvažujeme o cestě na Srí Lanku (nebo do Vietnamu) v únoru, nebo v březnu. O počasí sem četla, ale nejsem z toho moudrá. Všude píší, že to liší sever/jih a vy jste byli v září a počasí vypadá, že jste měli pěkné. Co myslíš, bude tam fajn? Jižní Vietnam je v tomhle jistota, ale po tvých článcích mě ta Srí Lanka začala taky lákat 🙂 Děkuji za info

Ahoj, únor až březen by to mělo být v pohodě na východě, jihu a v Hill country, kde je toho spousta k vidění. Záleží, co přesně plánujete, s těma monzunama je to tam trochu složitější, protože se tam motají dva (yala a maha) nezávisle na sobě – žádný z nich ale primárně v tuto dobu. Takže se toho nebojte a běžte do toho!

Zdravím, ráda bych na Srí Lanku odcestovala na celý Únor – aktuálně jsou i levné letenky (zpáteční za 12 700 Kč)… ale jela bych sama a sháním buď nějaké Čechy tam, kteří by do začátku trochu pomohli, případně někoho, kdo se tam v tomto termínu taky chystá…?
A ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to tam s lidmi, protože bych asi jela sama a trochu se bojím, aby mě tam někdo když to přeženu, neunesl a neprodal za slona 🙂
Díky Lucka

Ahoj,uvažovala jsem o Sri Lance v březnu. Jela bych také sama, nechceš se spojit na facebooku. Najdeš mne jako Stana Krydova z Plzně.

Ahoj Stáňa

Ahoj, nevím, jestli už není na odpověď pozdě, nebo jestli sis cestu nerozmyslela, ale taky budu cestovat od začátku února do půlky března po Srí Lance, tak bychom mohly podniknout nějaký výlet společně. Zuzka

ahojky, mě vyšla SL na 17.000 na tři týdny, cestování autobusama po celé SL, na Sigiriyu jsem teda nelezla raději jsem si pronajala kolo zajela kousek dal na vedlejší skalu s krásnou přírodní cestou na vrchol, bez turistů a stálo mě to asi 50Kč 🙂 když máš veselou náladu a štěstí, jako já, tak získáš i spoustu věcí zadarmo (jednou i ubytování, projíždku na slonovi, domácí večeři:) ) Když pojedeš sama a náhodou se budeš zdržovat vě větších městech, nedej bože v Colombu, a rozhodneš se pro noční život, nikdy neber pití, které je otevřené, ani od číšníků – prostě nic – spoustu místních lidí mi říkalo, že je běžné že tam ženy přispí a někde okradou a znásilní, já se s tim nikdy nesetkala, naopak, ale taky jsem nebyla ve velkých městech 😀 ..doporučuji Mirissu, hned na pláži "around thw World" bungalovy za 150 Kč/os noc,super starší pánové to tam maji na starosti, večer ti rozdělaji ohen na pláži, ve dne výbroný kokosy- pohádka

Super, díky moc za aktuální info. Určitě se bude čtenářům hodit!

Ahoj Káťo, používali jste desinfekční tablety nebo kapky do nápojů? Uvažuji o koupi, ale nevím, zda to není zbytečné.
Díky, IVet

My používáme tablety. Hele – pitnou vodu seženeš skoro všude, ale představ si, kolik je to vyhozených pet lahví za jednu dovolenou. Ty odjedeš, ale jim to tam zůstane… Nám tohle vadí, a tak se snažíme používat raději tablety nebo nejlépe filtrovanou vodu, když to jde.

Ahoj, plánujeme Srí Lanku přes Vánoce (15.12.-5.1.2017), poradíte, jak to tam koncem roku bývá s počasím? Díky 🙂

Ahoj všem. Já byl na SL letos v září a předtím loni v září a ceny se vůbec nezměnili. Loni i letos jsem tam nechal za 25 dní cca 11000 Kč, bez letenky. Opravdu to lze a člověk se nemusí nijak omezovat. Ale záleží, jaký standard má 😀 Potvrzuji názor Katky, nejlépe na jídlo chodit do nejhůř vypadajících jídelen, které jsou ale plné místníma. Rice and Curry jsem si dával vždy v rozmezí 100 – 120 Rs, v turističtějších místech to trochu napalovali, i když to byla místňácká knajpa, cca za 200 rs. Freše od 100 rs (podle ovoce, které je v sezóně). NA trzích doporučuju chvilku sondovat, kolik za co platí místní a pak prodejcům prostě jen peníze do ruky strčit a nehádat se s nima 🙂 většinou si to vezmou a nic neříkají. Hlavně se neptat, kolik to stojí! 😀 Jinak Srí Lanka je boží, kdo váhá, jestli jet nebo ne, určitě jeďte! Já ji určitě ještě po třetí někdy navštívím!
Tak ahoj všem cestovatelům.

By mne zajímalo, kde pořád na to cestování při četnosti příspěvků berete 😀

Ahoj všem, byl jsem na Srí Lance v lednu s přítelkyní a vyšlo nás to na necelých 60 tisíc se vším všudy – letenky, očkování, Eta,.. Pokud by někoho zajímali aktuální ceny, vytvořil jsem krátky přehled na svém webu – https://cestopisnydenik.cz/rupie-smlouvani-ceny-sri-lanka/. Jinak děkuji Kátě za moc pěkný web. Před cestou na Srí Lanku jsem ho celý pročetl 🙂

Ahoj 🙂 Vím že je to ještě za dlouho, ale neplánujete někdo navštívit Srí Lanku nebo nějakou jinou destinaci na konci roku 2018 (prosinec) Ráda bych sehnala parťáka na cestování do pohody i nepohody abych nemusela cestovat sama 🙂 Jinak díky všem za super informace, které tu jsou.

Ahoj, ja bych chtela vycestovat, klidne I na Sri lanku, v obdobi 21.12.-6.1., jsem z Prahy. Anna

Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti přelet ze Srí Lanky na Maledivy? Jako který atol navštívit? Chystáme se tam ted na začátku dubna. Myslíte si, že je to vhodné? Děkuji

Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti přelet ze Srí Lanky na Maledivy? Jako který atol navštívit? Chystáme se tam ted na začátku dubna. Myslíte si, že je to vhodné? Děkuji

jasne, spiatocne letenky su lacne, v pristave v Mahe sadut na trajekt na Maafushi kde je vela moznosti ubytovania. nema zmysel ist do predrazenych rezortov na ostrovoch, z Maafushi sa tam da ist za par korun na celodenne vylety a uzit si luxus za 1/10 ceny

Ahoj, děkuju za praktické informace. I my s manželem bychom rádi vyrazili na cestu Srí Lankou, tak už víme, z čeho čerpat. 🙂 Jelikož neovládáme jiný jazyk než češtinu, nezbývá nám nic jiného, než se vydat s cestovkou. Chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nemáte i nějaké zkušenosti s cestovkami, které zájezdy na Srí Lanku pořádají. Našla jsem už tyto stránky: Dovolená Srí Lanka. Neznáte je?

Napsat komentář