Srí lanka na talíři: 20 jídel, které musíte ochutnat

Srílanské dobroty byly naším prvním seznámením s asijskou kuchyní. Během dvou týdnů v této nádherné zemi jsme ochutnali nepřeberné množství exotických chutí, poznali spoustu nových vůní a zažili, co znamená opravdu pálivé jídlo. Srílanská kuchyně je ovlivněná především sousední Indií, ale i dalšími kolonizátory, Araby, Malajci, Holanďany, Portugalci a Brity. Hlavními ingrediencemi jsou kokosy, rýže, kari, nejrůznější koření, ovoce, zelenina a samozřejmě ryby a mořské plody. Co jsou nejznámější místní specialty a co byste na Srí lance určitě měli ochutnat? Tady máte pár tipů.

Rótí (roti)

– chlebové placky z pšeničné mouky
☝ Pšeničné placky jsou jednou z nejčastějších příloh nejen v Indii a jižní Asii (odkud se na Srí Lanku rozšířily), ale také v Jižní Americe, kde jsou známé pod jménem… no, jasně – tortily :-).
Ingredience: pšeničká mouka, olej, voda
Foto: vidiakshmi.co.in

Kotthu rótí (kottu roti)

– nasekané kousky rótí placek smažené na plotně společně se zeleninou, masem a vajíčkem
☝Tento populární pokrm, který chutná jako něco mezi rizotem a míchanými těstovaninami, původně pochází od tamilských sběračů čaje pracujících na plantážích v horských oblastech.
Ingredience: nakrájené placky rótí, vajíčka, zbytek masového kari (kuřecí, hovězí, rybí či skopové), cibule, zelené čili papričky, bílé zelí, mrkev, čerstvé kari listy, česnek, zázvor
Video-recept od Migrationology.com

Foto: heavytable.com

Pol rótí

– pšeničné placky smíchané se strouhaným kokosem
☝Tyto lahodné kokosové placky se nejčastěji podávají jako sladká snídaně.
Ingredience: čerstvě nastrouhaný kokos, mouka, voda a sůl

Video-recept od AthenticWorldFood.com

Foto: newyork.seriousseats.com

 

Lamprais

– směs rýže, masového karbenátku frikadeller, zeleniny a vařeného vejce zabalená  v banánovém listu a následně pečená v troubě
☝ Lamprais původně pochází od holandských kolonizátorů, kteří si tímto způsobem na Srí Lance balili svačinu do práce.

Ingredience: rýže, lampara kari, masový karbenátek frikadeller, nakládaný lilek, sambol, vařené vejce, palmový list

Video-recept od Street Eats TV’s Channel

Foto: amzatzahra.tumblr.com

Appam (hoppers) 

– tenké palačinky z kokosovo-rýžového těsta podávané převážně k snídani
☝ Hoppers se smaží v malé kónické pánvi, díky které mají tvar misky, do které se následně přidávají nejrůznější náplně. Nejlepší jsou ty s vajíčkem – egg hoppers!

Ingredience: rýžová mouka, vejce, kokosové mléko, droždí, sůl, cukr, palmový či kokosový olej

Video-recept od The Culinary Corner

Foto: ourpangea.com

 

Idiyappam (string hoppers)

– tenké nudle z rýžové mouky připravované v páře
☝ Rýžové nudle jsou druhou nejčastější přílohou ke kari pokrmům a jejich příprava dá opravdu zabrat. Rozdíl mezi string hoppers a kupovanými nudlemi je ale obrovský.

Ingredience: rýžová mouka, sůl, vlažná voda

Video-recept od Famous Cuisine Channel

Foto: tasty.lk

Pol Sambol

– pikantní omáčka z chilli papriček a mletého kokosu
☝ Rýžové nudle jsou druhou nejčastější přílohou ke kari pokrmům a jejich příprava dá opravdu zabrat. Rozdíl mezi string hoppers a kupovanými nudlemi je ale obrovský.

Ingredience: chilli papričky, strouhaný kokos, cibule, sušený tuňák, limetka, sůl

Video-recept od Migrationology.com

Foto: srilankanfusioncooking.com

 

Dál kari (Dhal)

– vydatné kokosové kari z červené čočky
☝ Největší srílanská klasika. Toto jídlo jedí místní i několikrát denně a často je prvním, které se holky učí od mámy – každá rodina má svůj vlastní postup vypilovaný k dokonalosti (asi jako česká svíčkový).

Ingredience: červená čočka, kokosový krém a kokosové mléko, zelené chilli papričky, česnek, cibule, kari koření, kmín, hořčičná semínka, skořice, kari listy, pepř

Video-recept od AthenticWorldFood.com

Foto: lesauce.com

Červené rybí kari

–  extrémně pálivé kari s nasekanými kusy čerstvého tuňáka (často včetně kostí)
☝ Nejpálivější kari, jaké se na Srí Lance najdete. Skvělá volba pro opravdové milovníky pálivého jídla. Já jsem jeho ochutnávku dala jen s jogurtem, Tom si ho ale (i přes slzy v očích) naprosto zamiloval :-).

Ingredience: tuňák, mleté čili, černý pepř, goraka, česnek, kari listy, sůl + rýže jako příloha

Video-recept od AuthenticWorldFood.com

Foto: inside.lk


Kuřecí kari (kukul mas curry)

–  klasické kari s kuřecím masem
☝ Nejčastější varianta masového kari. Nasekané kusy kuřete se do omáčky přidávají často opět s kostmi, takže opatrně!

Ingredience: kuře, rajčata, směs kari koření, česnek, cibule, zázvor, kardamon, kokosová olej

Video-recept od AuthenticWorldFood.com

Foto: explorelanka.com

Jackfruit kari (Ambul polos)

–  zeleninové kari z plodů chlebovníku (jackfruit)
☝ Nejčastější varianta masového kari. Nasekané kusy kuřete se do omáčky přidávají často opět s kostmi, takže opatrně!

Ingredience: jackfruit, kokosové mléko, cibule, česnek, zázvor, červené a zelené čili, kurkuma, kari listy, sůl

Video-recept od Kabita’s Kitchen

Foto: foodcorner.com

Kiribath

– mléčná rýže nasekaná na malé krychličky
☝ Kiri znamený v sinhálštině mléko, bath je slovo pro rýži. Že by odsud pocházela notoricky známá reklmaní znělka „kiri, kiri, kiri“ ?

Ingredience: rýže, kokosové mléko, voda, sůl

Video-recept od Aasai Rasai

Foto: tarynjghehman.com

 

Gotukola Sambol

– vodní špenát s kokosem
☝ Lehký salát s jemnou chutí podávaný jako příloha k nejrůznějším pokrmům.

Ingredience: vodní špenát, strouhaný kokos, česnek, šalotky, zelené čili papričky, kari listy

Video-recept od Daily Food Recipes

Foto: migrationology.com

Jaffna kool

– specialita obsahující nejrůznější plody moře
☝ Kool je tradiční rybářský pokrm nejsevernější a nejdivočejší části Srí Lanky, Jaffny, odkud také pocházejí všechny ingredience.

Ingredience: krab, ryba, krevety, humr, maniok, špenát

Video-recept od Famous Cuisine Channel

Foto: sbs.com

Wambatu (brinjal) moju

– nakládaná lilková směs
☝ Další z populárních příloh, která se servíruje nejen ke kari. Chutná trochu jako zavařenina.

Ingredience: lilek, červená cibule, zelené čili papričky, zázvor, kari listy, hřebíček, cukr, sůl, ocet, hořčičná semínka, olej

Video-recept od Daily Food Recipes

Foto: serandib.co.nz

 

Ulundhu Vadai (Medhu Vadai)

– luštěninové taštičky smažené v oleji

☝ Tyto malé slané koblížky najdete na každém rohu – na pouličních stáncích, na tržnicích i nabízené prodavači ve vlaku či autobuse.
Ingredience: dhal z červené čočky, rýže, sůl, zelení čili papričky, zázvor, kari listy, olej

Video-recept od Healthy Food Kitchen

Foto: meglioviaggiare.com

IssoVadai 

– pouliční smažená jedohubka s připlácnutými krevetkami

☝ Asi nejzvláštnější pouliční jídlo, které jsme na Srí Lance viděli. Zakousnout se do celých krevetek i s hlavičkama vyžadovalo poprvé trochu odvahy, za pár dnů jsme je ale křoupali jako chipsy :-).
Ingredience: červená čočka, celé krevetky, zelení čili papričky, cibule, zázvor, kari listy, kmín, fenykl, koriandr, sůl, olej
Video-recept od The Culinary Corner
Foto: riceandcurry.com

Pani pol

– omeletky z kokosového mléka
☝ Naše nejoblíbenější srílanská sladkost. Omeletky se plní magickou kokosovou směsí, která chutná prostě jako Srí Lanka.
Ingredience: vejce, mouka, kokosové mléko, rostlinný olej, náplň: palmový syrup, skořice, kardamon, hřebíček, strouhaný kokos, cukr, vanilka
Foto: akkiskitchen.com

Buffalo curd

– jogurt z buvolího mléka
☝ Tento jogurt má výrazně větší obsah tuku než klasické kraví mléko. Podává se s medem nebo palmovým sirupem.

Ingredience: buvolí mléko

Video-recept od Sunny Lanka

Foto: upload.wikimedia.com

 

Watalappan

– karamelový puding z kokosového mléka
☝Watalappan pochází původně z Malajsie a na Srí Lanku se dostal z jihoindického státu Tamil Nadu, kde je velmi populární.

Ingredience: vejce, kokosové mléko, cukr, kešu oříšky, kardamom, juggery

Video-recept od The Culinary Corner

Foto: srilankanrecepies.com

 

Zdroje:
http://www.authenticworldfood.com/cz
http://migrationology.com/2011/11/sri-lankan-food-40-of-the-islands-best-dishes/
http://foodsofworlds.wikia.com
http://www.mundo.cz/sri-lanka/kuchyne

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (4)

Wow, všechno to vypadá tak úžasně! Škoda, že v České republice je tato kuchyně tak málo známá.

Diary of M

Jojo, vypadá a chutná ještě líp! Strejda google z ná všechno, i jak uvařit tyhle dobroty doma 🙂 Takže nic není nemožné!

Božínku, to bych si všechno hrozně ráda dala. 🙂 Úplně miluji exotickou uchyni, i tu asijskou a přestože jsem zatím mimo Evropu nebyla, tak už jsem toho docela dost jedla. 🙂 Vím, že v Česku je to jídlo stejně z jiných surovin, ale i tak si na tom obvykle moc pochutnám a je to jako malá dovolená. 🙂

Super! Já si právě myslím, že se dá exoticky vařit i tady, i když to pak v dané zemi chutná jinak, ale i tak je moc fajn si tu naši kuchyni trochu okořenit 🙂

Napsat komentář