Letíme na Srí Lanku!

Tak je to tady! Další dlouholetý sen se stává realitou a my se už zítra vydáváme za dalším dobrodružstvím, na dalekou exotickou cestu do země slonů, čaje, budhistických chrámů a pohádkových pláží – na Srí Lanku! Z tohoto důvodu se teď na 18 dnů odmlčíme z blogu, o to více se ale rozjede náš FACEBOOK a INSTAGRAM, kde budeme průběžně sdílet naše zážitky a aktuální fotky z naší cesty. Nenenechte si tedy ujít tuto jedinečnou příležitost sledovat naše dobrodružství v  přímém přenosu a pokud ještě nejste, staňte se našimi FB a INST fanoušky! Zajímá vás jaké jsou naše cejlonské plány, přípravy a očekávání ? Čtěte dál!
 
Jak už jsem zmínila, Srí Lanka byla naším dlouholetým snem, a po příjezdu na Anglie se nám začaly v hlavě honit nápady, že bychom si třeba za rok, rok a půl mohli tuhle srandu dovolit. To jsme ale opět podcenili naši cestovatelskou karmu, která se nás od Nového Zélandu drží jako klíště (ťuk ťuk na dřevo!). Uprostřed bristolského pošmurného, ale zato moc dobře výdělečného, léta, jsme se tedy jednou u večeře ze dne na den rozhodli, že se potřebujeme na něco těšit a náš cejlonský sen si splníme už v září. Druhý den večer jsme koupili letenky a bylo rozhodnuto – za dva měsíce letíme na Srí Lanku! Trhací kalendář, který jsme si vyrobili, byl potom otrhán mnohem rychleji než jsme čekali a ani jsme se nenádali a den odletu na naší letence nám oznamuje zítřejší datum!

Co zařídit před odletem na Srí Lanku

Těm z vás, co nás už nějakou dobu sledují, asi nemusím vysvětlovat, že nejedeme na hotel. Termín našeho výletu je 7.-22. září (vážně je to už zítra!), což nám dává 14 luxusních dnů (+ dva v letadle) v této nádherné indické slze, kterou chceme pořádně prozkoumat – jak jinak než s batohem na zádech a natěšenými foťáky v ruce. Abychom šanci úspěšné „expedice“ zvýšili, museli jsme se na cestu samozřejmě pořádně nachystat. Co všechno tyto přípravy obnášely?

Letenky

Protože naše rozhodnutí bylo hodně spontánní, neměli jsme moc šanci špělit nějakou výhodnou akci. Letenky z Londýna do Colomba, hlavního města Srí Lanky, se pohybovaly od 400 liber za zpáteční let. My se nakonec rozhodli si trochu připlatit a dopřát si luxus na palubě Emirates, kdy nás tedy zpáteční letenka vyšla na 533 liber. Z Londýna letíme o půl 3 odpoledne, za 6 a půl hod bychom měli přistát v Dubaji, kde máme dvě hod na přestup do letedla, které nás za další 4 hod přepraví do Colomba, kde budeme v 9 hodin ráno místního času.

Víza

Kke vstupu na Srí Lanku jsou potřeba turistická víza, která se jmenují ETA. Víza si můžete vyřídit po příletu přímo na letišti, kde vás ale pěkně zdrží, anebo si o ně, jako my, požádat online. K tomu stačí vyplnit jednoduchý online formulář, kde jen vyplníte jméno, národnost, číslo pasu, předpokládaný přílet na Srí Lanku a účel pobytu – turistika. Následně vám přijde e-mail (nám došel běhěm pár minut po podání žádosti) se schválením ETA víz, která si vytisknete a ušetříte pak spoustu cenného času na letišti. Víza vás opravňují k maximálně k vstupu na Srí Lanku do půl roku od podání žádosti a v zemi můžete pobývat celých 30 dní.

Očkování

Na Srí Lanku není žádné očkování povinné, nicméně je tu poměrně rozšířeno několik zákeřných nemocí, jejichž prevenci je potřeba zvážit. Je velký rozdíl pokud plánujete váš pobyt strávit na izolovaném hotelu v okolí velkých měst nebo chcete cestovat i do chudších oblastí. Co jsou tedy největší Srí Lanské strašáky? V první řadě je to určitě žloutenka typu A a břišní tyfus, které jsou přenosné kontaminovaným jídlem a vodou. Pak je to klasicky vzteklina, jejíž riziko, ale při vzdání se her s potulnými pejsky a opičkami dost snížíte a žloutenka typu B, která se šíří krví a tělesnými tekutinami. Samostatnou kapitolu pak tvoří nemoci přenášené bodavým hmyzem, Očkovat se můžete proti japonské encefalitidě, kterou šíří ranní a večerní komáři, horší je to potom s horečkou Dengue, proti které se očkovat nemůžete a chytit ji můžete od hmyzáckým potvor, které štípají během celého dne. Je tu i malé riziko malárie, která hrozí ale jen v odlehlých oblastech, kde se přenáší přes dobytek. My jsme zvolili tedy asi tu nejčastější cestu – nechali jsme se naočkovat proti žloutence A a břišnímu tyfu, s tím, že si budeme muset dávat sakra velký pozor na toulavé pejsky a nakoupili jsme dávku těch nejsilnějších repelentů, kerými se budeme mazat od nevidím do nevidím a na noc máme i repelent do zásuvky. Holt na všechno se člověk očkovat nemůže a nějaké riziko už patří k cestování do exotičtějších oblastí. Tak nám držte palce!

Sbalit se

Jedna z klíčových otázek potom byla: Co si sbalit s sebou na Srí Lanku? Protože plánujeme mít krosnu se všemi věcmi na zádech v podstatě pořád, každá položka navíc bude pořádně cítít. Po pročtení několika cestovatelských blogů, průvodců a zhodnocení našich zkušeností jsme se rozhodli k osobním běžným věcem typu pas, plavky a kartáček na zuby přibalit také: co největší podíl vzdušného bavlněného oblečení, sluneční brýle, silný opalovací krém a chladící emulzi na spálenou kůži, zmiňované silné repelenty s obsahem DEET, antibakteriální gel na ruce, tabletky na desinfekci vody, běžné léky, pláštěnku, čelovku, power banku, otvírák na láhve, peníze v keši i odblokovanou kartu do zahraničí a samozřejmě cestovní deník, průvodce a fotografickou výbavu.

Předběžný itinerář cesty

Po našich zkušenostech z Nového Zélandu a Samoji, jsme se poučili, že nemá moc velkou cenu plánovat přesnou trasu cesty. V těchto ostrovních státech je počasí stejně nevyzpytatelné jako to, co se vám stane zítra a je vždy lepší se ráno podívat na předpověď a vydat se do místa kde zrovna neprší. A tak jsme se zaměřili spíše na zjišťování praktických informací a tipů od dalších cestovatelů a místo trasy jsme si udělali mapu míst, která bychom určitě nechtěli minout.
Nejdůležitějším bodem příprav pak byl ale náš MUST DO CHECKLIST, kde jsme si stanovali 10 nejdůležitěšjích zážitků, které se pokusíme uskutečnit. A abyste z toho vy také něco měli, z každého tohoto zrealizovaného snu vám natočíme krátké video. Tady je našich Top 10 Sri Lanka Must Do´s:
1. jízda na slonovi (bez otřesné a pro slony bolestivé turistické sedačky)
2. šálek cejlonského čaje přímo na čajové plantáži
3. zachraňování malých mořských želviček v Kosgoda Turtle Hatchery
4. absolvovaní min. jednoho horského tracku (Adam´s peak, Hotronské pláně)
5. surfování v Airugam bay
6. safari v jednom z národních parků
7. pozorování velryb a delfínů
8. jízda místní dopravou – tuk tuk, lokální autobus a vlak
9. užít si ajurvédskou seanci
10. zážitek na lodi (divoká řeka, plavba kolem krokodýlů, rybářská loď ?)

Tak uvidíme, jak se nám tyto cíle povede naplnit 🙂 Zajímá vás něco, co bychom mohli na Srí Lance zjistit nebo máte nějaký tip, co bychom neměli vynechat? Napište nám to do komentářů a my vám pak odpovíme přímo z místa činu! Takže ještě jednou – nezapomeňte teď sledovat náš Facebook a Instagram a za tři týdny se můžete těšit na další podrobný a dechberoucí cestopis z našich cest… Díky za přízeň a užijte si Srí Lanku společně s námi!

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (17)

Ahoj ahoj :)veľmi sa mi zapáčil každý jeden deň na Srí Lanke o ktorom som si mohla prečítať na blogu, naozaj paráda. Zaujímalo by ma, či sa podarilo splniť celý "To Do List " 😀 Veľmi by som chcela vedieť, aké bolo pozorovanie delfínov prípadne aj veľrýb na Srí Lanke..dá sa s nimi aj plávať, resp. potápať ? Bol by to úžasný zážitok na celý život

Ahoj Nino. Děkujeme za přečtení i pochvalu. Celý To Do List jsme nedali, povedlo se nám tuším sedm bodů. S delfíny nevím, ale s velrybami se dá legálně potápět jen na pacifickém ostrově Tonga, co vím.

Ahoj Katko, moc díky za cestopis. Dokonce jsme si ho brali s sebou na Srí Lanku, abychom si měli čím krátit dlouhé chvíle v letadle a po večerech. Po návratu jsme napsali naše vlastní zkušenosti a mohli tak předat něco dalším cestovatelům: http://outoftime.cz/cestopisy/sri-lanka. Mějte se fajn, Ondra a Lucka

Teda, tak to je pocta! Jsme moc rádi, že vás bavíme. Váš blog vypadá super!

Ahoj 🙂 Díky za úžasný cestopis, hodně si podle něj plánujeme vlastní cestu. Chtěla bych se zeptat, jak je to tam s pavouky? Mám z nich fakt hrůzu a nerada bych nějakého našla třeba v pokoji.

Děkujeme za chválu a jsme moc rádi, že Vám naše cestopisy pomáhají při plánování. Hele, pavouky si tam vůbec nevybavuju. Já je teda moc neřeším, ale rozhodně mě nikde nevyděsili ani jsem se nikde nezamotala do pavučiny. Horší to bylo s žábama a ještěrkama, ty nám do pokoje i do sprchy lezli často :-).

Ahoj Katko, tvůj blog je skvělý – plný užitečných rad i krásných fotografií. Vlastně nás utvrdil v tom, že se s manželem na Sri Lanku vydáme :-). Měla bych jeden dotaz. Na fotkách jsem u Tebe viděla dlouhé kalhoty se slony (myslím, že jsou skvělé na návštěvy chrám). Ty jsi koupila až na místě nebo je máš z Čech ?

Tak to nás moc těší! To je pro nás to největší zadostiučinění – motivovat či utvrdit ostatní v realizaci vlastního dobrodružství. Kalhoty jsem si koupila na Srí Lance, seženeš je tam úplně všude na jakýmkoliv stánku za pár rupií, jen samozřejmě moc nevydrží…

Ahoj, tvoj cestopis mi veľmi pomáha pri plánovaní približnej trasy (ideme na 18 dní – aj s cestou s batohmi) 🙂 odlietame už v utorok, a chcela by som sa spýtať, čo bolo myslené tým "odblokovanú kartu do zahraničia" … kartu treba nejako odblokovávať, alebo som to zle pochopila? Ďakujem 🙂 Viki

Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že naše cestopisy pomáhají. Některé karty nepovolují výběry v zahraničí, když není cesta předem nahlášená – to je potřeba ověřit u tvé banky.

Ahoj, koukám u Vás na pár tipů a nápadu, ač již je skoro jasné co a jak, chci se zeptat, jakou používáte obuv? Mám zkušenost, že 2 měsíce v sandálech je poměrně jednoduché, horší je déšt a nižší teploty, ale jinak co do bot nateče, zase odteče. Jaké máte zkušenosti, jaký druh obuvi se Vám osvědčil? Dík 🙂

Zrovna Srí Lanku jsme dali fakt v dobrých sandálech :-). V tom vedru a vlhku to snad ani jinak nešlo. Jinak na túry a do hor nosíme trekovky a jinak na cestovačku normálně kvalitní tenisky.

Ahoj ahoj. Chci se jen zeptat, jak je to s nutnosti mit po priletu u sebe 30 usd na den. Jde o to, ze mi to prijde zbytecny, tak jestli se to vazne striktne kontroluje, nebo je to jen doporuceni. Diky za odpoved.

Vůbec nevím o tom, že by to bylo někde v podmínkách víz a rozhodně to nikdo nikde nekontroloval.

Ahoj, cestopis je opravdu super. Chtěla bych se zeptat na vhodné oblečení, nejspíš nemám žádné dlouhé volné sukně a kalhoty. Na několika fotkách jsem si všimla, že máš kalhoty "místního stylu". Dovezla sis je s sebou nebo koupila na trzích? popř. jaká částka je adekvátní?

Ahoj, hodně záleží, v jakém období na Srí Lanku pojedete a kam se všude chystáte. Například nahoře na Horton Plains je celkem zima, takže tam je potřeba mít aspoň teplou flísku nebo větrovku, jinak je určitě vhodné mít volné oblečení, žádné kraťásky nebo tílka – za prvé se takto nedostanete do žádných chrámů a hlavně z respektu k místním lidem a kultuře. Volné kalhoty, které mám na fotkách, koupíš za pár korun na jakýmkoliv stánku úplně všude. Cenu teď nevím, ale je to třeba stovka dvě na naše.

Ahoj 🙂

děkuji moc za krásné vyprávění, které mě utvrdilo v přesvědčení, že další dovolená bude právě Srí Lanka. Chtěla bych se zeptat na počasí a na turistickou vytíženost.

Koukala jsem, že jste zde byli v září, dle internetu by to mělo být období střídaní dešťů. Doporučila bys I presto v září vyrazit a nebo si počkat až například na únor? (To se ale zase obávám turistické přehlcenosti místa)

Děkuji moc!

Napsat komentář