10 nejčastějších výmluv, proč nemůžete cestovat

Tento článek není mířený na lidi, které cestování neláká, žijí spokojené naplněné životy ve svých domovech a při pomyšlení na cestu do neznáma se jim orosí čelo z představy ztráty pohodlí a nejistoty. Cestování není pro všechny a není na tom vůbec nic špatného. Díkybohu, že nejsme všichni stejní a baví nás různé věci. Tento článek jsem se rozhodla věnovat vám, kteří po cestování prahnete jako po ryba po vodě, z hloubi duše se toužíte vydat někam do dálek, o cestování pořád mluvíte a skrytě či okázale závidíte úspěšným cestovatelům. Vaše nejčastější věta pravděpodobně je: „Hrozně moc bych chtěla cestovat, ale…. “ Pojďme se tedy na tato nejčastější „ale“ podívat, protože, ač se to může zdát někomu neuvěřitelné, i my cestovatelé jsme tato „ale“ měli či máme. Rozhodli jsme se s nimi ale bojovat nebo je dokonce proměnit v „proto“.

 

 

#1 NEMÁM NA TO PENÍZE

Bohužel, stále mezi spoustou lidí převládá přesvědčení, že proto, abyste mohli dlouhodobě cestovat, musíte být boháči. S milionem na kontě se určitě cestuje jednodušeji, pravda je ale taková, že na nízko nákladové cestování moc peněz nepotřebujete a hlavně je spousta fíglů, jak na cestách ušetřit a stáhnout náklady na minimum. Největším problémem je většinou našetřit na letenku, jakmile jste na místě, je to už na vás, kolik utratíte. Ve spoustě destinací se dá opravdu cestovat za pusu – pro inspiraci můžete mrknout na tento seznam 12-ti nejlevnějších destinací pro rok 2016. Dalšími možnostmi, jak ušetřit je třeba také couchsurfing, dobrovolničení nebo spojení cestování s prací.

#2 NEMÁM NIKOHO, KDO BY SE MNOU JEL

Určitě to znáte. Všichni pořád chtějí cestovat, mluví o tom, jak je to jejich životní sen, atd. Ve chvíli, kdy se rozhodnete a začnete s nimi něco vážně plánovat, najednou z toho vycouvají a objeví se milion důvodů, proč to nejde. Taky jsem s tím dlouho zápasila, a pak se prostě rozhodla, že pojedu, i kdybych měla jet sama. Potkala jsem spoustu sólo cestovatelů a cestovatelek, sama jsem si to také několikrát zažila (například můj pětidenní stopover v jihokorejském Soulu) a má to vážně něco do sebe. Ve výsledku se možná jako sólo cestovatelé seznámíte paradoxně s více lidmi a navážete více přátelství než v páru či skupince. Na další výhody sólo cestování můžete mrknout třeba v tomto článku.

#3 NEUMÍM JAZYK

Tady samozřejmě záleží na tom, co je vaším cílem cesty. Pokud chcete jet do zahraničí pracovat, bez komunikativní úrovně to bude těžký. Pokud chcete jet „jen“ cestovat, ruce, nohy a pár anglických či místních slovíček vám na domluvení stačí. Navíc žijeme v době, kdy si můžete do mobilu stáhnout spoustu chytrých slovníků a aplikací, které vám dokonce přetlumočí váš jazyk do jazyka země vaší návštěvy.

#4 MÁM VÁŽNÝ VZTAH

Toto může být pěkný oříšek. Existují dva scénáře – v prvním máte to štěstí a po trošce motivace, přemýšlení a možná špetky přemlouvání, se váš partner rozhodně vydat cestovat s vámi. V tomto případě vám odpadají některá ostatní ale – jako je – nemám s kým jet nebo nemám peníze – ve dvou se mnohem více šetří a výdaje se dostanou také mnohem niž než při sólo cestování. Horší je, když váš partner není takový fanda do cestování jako vy. I tak ale není boj prohraný, pokud zvolíte kratší cesty, vaše drahá polovička to bez vás pár dnů či týdnů určitě vydrží. A až jí budete ukazovat fotky a vyprávět zážitky, dost možná už příště sami nepojedete (možná vám to ale bude chybět :-)). Inspirujte se například příkladem této blogerky.

#5 JSEM NA TO UŽ MOC STARÁ

Tahle výmluva je fakt hrozná. No tak! Vážně si to myslíte? Je rok 2015 a celý svět před vámi leží, jako na dlani. Je to stejné, jako byste řekli, že jste už staří na život. Cestování přece není o věku. A vy si přece můžete vybrat, JAK budete cestovat. Nemusíte spát pod stanem a umývat se ve studené vodě, když nechcete. Kolik lidí, tolik způsobů cestování :-).

#6 JE TO NEBEZPEČNÉ

Co si budeme říkat, události posledních měsíců člověka k cestování zrovna nepovzbudí. A i tak můžete někde v džungli stoupnout na jedovatého hada, na ostrově vás může smést tsunami a v rozvojových zemích můžete chytit nějakou nehezkou nemoc. To je pravda. Pokud vás ale cestování činí šťastnými je to o tolik nebezpečnější než každodenní jízda autem na dálnici, nezdravé sedavé zaměstnání, stres nebo kouření? A ruku na srdce, jak moc bezpečno je ve vašem městě?

#7 MUSÍM ŠETŘIT NA BUDOUCNOST ČI SPLÁTKY

Pokud ve vaší současné práci nevyděláváte tolik peněz, kolik potřebujete a nevidíte ve vaší současné pozici budoucnost, není nic jednoduššího, než dát pěkně výpověď, sbalit si svých pár švestek a vyrazit do světa vydělávat valuty. Vy máte to obrovské privilegium (proti vašim rodičům ve vašem věku či jiným národům), že můžete ze dne na den vyrazit do vyspělých států v západní Evropě, najít si tu práci a vydělávat třeba i pětkrát víc, než doma. Já na krátkodobé vydělání peněz doporučuji práci servírky – Proč? Přečtěte si můj článek na toto téma!

#8 MÁM DĚTI

Skvělý! Kolik jich máte? Jedno, dvě, čtyři? O tolik důvodů víc cestovat :-). Co myslíte, že je pro děti lepší? Být s rodiči a sourozenci nebo tetou na hlídání či ve školní družině? Nemluvě o tom, že když budete vy šťastní a nabití cestovatelskými zážitky, budou i vaše děti. Určitě víc, než kdybyste chodili totálně vyflusnutí a vystresovaní každý večer z práce. Taky na to nebudete sami, protože jejich táta bude stále s vámi. Pořád si myslíte, že to nejde? Tady je pár příkladů rodin, kterým o tom, jak něco nejde, můžete vyprávět. Všichni také píší své travel blogy, kde se můžete inspirovat, jak to všechno zvládnout. Spark your dreams – Los Zapp, Family without borders,  Our travel lifestyle.

#9 NEVÍM, JAK NA TO

Nejste organizační typ a dobrodruh, který si zvládne vše perfektně naplánovat, promyslet a domluvit? Máte štěstí, rozhodli jste začít cestovat v době rozkvětu travel blogů, takže internet je dnes plný podrobných návodů, tipů a cestovních itinerářů pro začínající cestovatele. Nomadic Matt, Dangerous BusinessDreaming and Wondering nebo Katka cestuje? Stačí otevřít google a vybrat si, kdo je vám nejblíž :-).

#10 TEĎ NENÍ VHODNÁ DOBA

Tato výmluva je moje nejoblíbenější. Máte totiž absolutní pravdu – teď vážně není vhodná doba! Otázka ale je, kdy bude? Až budete mít víc peněz, budete mít dost možná našlápnutou kariéru nebo přítele. Až nebude kariéra, budou třeba děti. Až nebudou děti, budete mít staré rodiče, o které se budete muset starat, atd. atd. Nedá se nic dělat, musíte jet teď! Něco jako vhodná doba totiž neexistuje…

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (11)

Je hezké, že toto píšete, ale napadlo Vás, že u někoho slova "nemám na to finance" jsou pravda a ne výmluva? Sice jsem vdaná, ale také mám malé dítě, které mě stojí dost peněz, zdali se dá ušetřit neřekla bych, po tom co zaplatíme nájem, elektřinu apod…, nakoupíme pleny a jídlo pro malého pak jídlo pro nás, tak věřte, že není z čeho šetřit, žijeme z výplaty do výplaty, takže bez výmluv "My finance nemáme!"

Nemáš finance? A čí je to vina? Katky která maká v zahraničí a mluví mě z ducha určitě NE. Jenom tvůj problém – hlavně protože neděláš dost pro to, abys je měla – Zaplatíš nájem, elektřinu apod,… a co ti zbyde? NIC, tohle je prostě naše po-revoluční Havlovská realita. Jak chceš takhle žít dál?- výdaje porostou, s takovou nebudeš mít ani na pastelky do první třídy. Podívej se – a vezmi si příklad, můžeš jet třeba do Norska, na Nový Zéland nebo do Velké Británie, pořádně si máknout a jezdit si kam chceš, dítěti je úplně jedno, kam chodí do školy či školky. Katka to cestování zadarmo nemá, má to draze vykoupené prací v zemědělství a službách. Pro mě jsou tihle dva příkladem toho, že to prostě jde – akorát mě mrzí to, že takových Katek a Tomášů není u nás víc. Držím Vám palce a kloubouk dolů – hlavně teda s těma jablkama jste mě úplně dostali. A ty se koukej hezky rychle vzpamatovat a začít něco dělat – Anonymní sociální případe. Matěj

Nezlobte se, ale je to opravdu ciste o prioritach. Pokud mate cestovani upozadene, beru a neni to nic proti nicemu.
Pokud ale uvadite vycet veci, ktere "musite" zaplatit, napada me u kazdeho slova x napadu jak usetrit/udelat je jinak aniz byste na tom byla bita vy nebo vase dite. A rikam to jako clovek co taky jedno dite ma.

Palec nahoru! Naprosto souhlasím se vším, snad jen kromě toho, že lidé, kteří se ohání takovými výmluvami, po cestování prahnou jako ryba po vodě. Já věřím, že lidé kteří něco opravdu chtějí, dokáží překonat sebelítost, lenost i veškeré překážky a jít si za svým bez výmluv. Jinak ale super blog a články, přidávám do oblíbených 😉

Pravda to je ze toto jsou nejcastejsi vymluvy ale casto i kruta pravda, ja pamatuji kdyz jsem jel poprve, val si OK kartu vybral 10tis a jel a nevedel jestli to zplatim a co bude a jel jsem i bez jazku ale se slovnikem v batohu.
Po pravde nikdy bych na to nenasetril abych vyjel, ted po tech rokach to vydim uplne jinak a sposty vymluv jsou jen omezenost a hloupost, cestovani otevre oci a nauci mnohe co by jsem se nikdy doma v pohodli nenaucil, jen kecat hlouposti

Jasně, už tě vidím jak s 6 měsíčním miminem, kterému rostou zuby, hledáš couchsurfing v Malajsii nebo třeba na Borneu. Já sám jsem projel značnou část světa, ale jen pozitivní přístup "všechno jde" ti fakt nestačí

Naprosto souhlasím se všemi body! Mluvíš mi z duše, krásně napsané 🙂

Diary of M

Pokud se chce, je to vaše priorita, tak v dnešní době to opravdu jde!

M.

Moc hezký článek, mám historku k tomu věku: na lodi z Íránu do Dubaje jsem potkala dva páry, německý a švýcarský. Každý pár měl karavan a všem bylo určitě minimálně 70 let, spíš přes. Začali jsme se bavit o tom, kam jedeme, a Švýcaři na to, že z Arabského poloostrova se chystají trajektem do Egypta a pak chtějí projet celou Afriku a skončit v JAR, kde mají přátele. A že jednou by chtěli projet celou Ameriku od nejsevernějšího k nejjižnějšímu bodu. Načež paní z německého páru se rozzářila a povídá: "Přesně to jsme my už udělali – dva roky v Americe, rok v Severní a rok v Jižní!" Poslali si karavan lodí do Halifaxu a po dvou letech zase z Argentiny zpět do Německa. V době, kdy jsem je potkala já, byli jen na "kratším" půlročním výletě na Kavkaze a Blízkém východě.

Pak se zeptali mě, o dvě generace mladší, kam jedu, a já musela s uzarděním přiznat, že jsem jen na třítýdenní dovolené a pak zpět do práce. Načež Němka pravila: "No jo, když je člověk student, tak má čas, ale nemá peníze. Pak pracuje, má peníze, ale zas nemá čas. My jsme staří, peněz máme trošku, ale času, toho máme, koli chceme!"

A slíbila mi, že mě to taky jednou čeká 🙂 Tehdy jsem při pomyšlení na české důchodce pochopila, že všechny překážky jsou opravdu jen v naší hlavě 🙂

Taková mladá pipka co má ješte mlíčňáky a na prdeli zbytek skořápky bude radit lidem co mají jak dělat… To fakt miluju tyhle moderní cestovatelky. Navštíví dvě vzdálený země a najednou si připadají jako zkušení dobrodruzi, nazvou se cestovateli a backpackery:-DDDDD a začnou o tom kvákat a rozdávat moudra po facebooku, po diskuzích, na svém CESTOVATELSKÉM blogu(to už snad ani možný, aby dnešní mladý člověk, který vyrazí na svůj-jak to nazýváte ROAD TRIP neměl svůj TRAVEL blog :-)….A pak dávají na obdiv své dokonalé fotky a točí GOPROSELFIE a radí a machrují a pořádají setkání kde vyprávějí o svém cestovatelském DOBRODRUŽSTVÍ a o tom jak by měl každý cestovat!!! Co si o sobě sakra myslíte??? Ze skromného baťůžkaření s děravou krosnou a půjčeným foťákem se stal neskutečnej modní trend a podle toho to taky vypadá. Každej chce bejt backpacker, protože je to in a zatracuje vše co je ,,turistické'' Vždyť on je backpacker, on se vyhejbá klasickejm turistickejm trasám, on touží po autentičnosti, on chce kontakt s homestays a dobrodružství. Hovno!!! Všichni děláme to samý! …V takovou chvíli mě vždycky napadají nevim proč – úryvky z příběhu Dannyho Boyla kdy bláznivý Duffy říká na adresu backpackerů ….,,Kobylky…..zkurvený kobylky co požíraj celej kurevskej svět''.

Každej z nás je přece součástí všech. Co trocha skromnosti, pokory a úcty? Nebo jste snad tak přesvědčená o své velikosti a vyjímečnosti?

Nástupem modního trendu backpackingu je s kouzlem tuláctví po světě konec a tyhlety blogy, facebooky a internety jsou toho nástrojem. K čertu s tim!

Přestože miluju daleký kraje, tak říkám, že cestování není nic vyjímečnýho a vždycky se mnou hne když s tim někdo takhle machruje.

Tímto se zastávám anonymní matky nahoře, protože ta žije realitu, ne nějaký dočasný pobláznění modnim trendem.

Z vás trochu číší závist jak se tak koukám 🙂

Hello Cara! Great Article! You visit Philippines too.
And speaking of Philippines, you try Bohol or Cebu.
It's so nice there. If you need help.
Just check out our website atVisit Cebu Tours . Thank you!

Napsat komentář