10 věcí, které nesnáším na životě v Anglii

Po publikování článku 10 věcí, které miluji na životě v Anglii se na blogu roztrhla bouřlivá diskuze, kde jsem se o sobě dozvěděla spoustu zajímavých věcí. Jsem naivní, nosím růžové brýle, měla bych dospět a pořídit si děti i s hypotékou, spletla jsem si zemi, jsem úplně mimo a podle některých jsem dokonce u psaní článku „fajčila marihuanu“. Protože nic na světě není černobílé, tady máte slibovaný článek o věcech, které mě na životě v Anglii pěkně serou. Tentokrát bych ráda předem upozornila, že nepíšu o tom, jaký je život v Anglii obecně, ale o mých zkušenostech a mých pocitech. Na další bouřlivou diskuzi se ale těším už teď :-). Tak jdeme na to.

# 1 POČASÍ

Začnu klasickým problémem, který asi nikoho nepřekvapí, o to víc tady ale všechny štve. Jak by řekl klasik: „Chčije a chčije.“ a to jakože fakt často. Letošní jaro a léto se teda trochu vymkly kontrole a bylo vážně hezky, o to víc se už ale těšíme na podzim a zimu. Města i krajinu zahalí šedé mraky a mlha, teplota se ustálí na nějakých deseti stupních a začne pršet a mrholit. Na sluníčko a sníh můžete zapomenout, sice nemrzne, ale je tak nějak hnusně vlezle pošmourno, vlhko a chladno. Prostě typické anglické počasí. To bývá tak špatné, že dokonce způsobuje zdravotnicky klasifikovanou chorobu – SAD (seasonal affective disorder), zvanou jako zimní deprese. Obvoďák vám na to nejčastěji předepíše „světelnou terapii“, kdy dostanete domů speciální lampu simulující světelné paprsky. Pokud jste ale Brit, budete nadávat, že vám to moc svítí do očí. 

foto: telegraph.co.uk

# 2 BORDEL

Když jsme poprvé přijeli do Anglie a projeli jsme několika prvními městy včetně Londýna, honila se mi hlavou otázka, proč jsou všude po ulicích vysypaný ty odpaďáky? Pak mi došlo, že to je prostě jen bordel, kterej lidi hážou na zem místo do odpadkových košů. A to jsem si myslela, že v Brně na hlavasu je to hnus. Tenhle problém se samozřejmě liší město od města, čtvrť od čtvrti, a na vesnicích se s tím skoro nesetkáte. V centrech měst a chudších čtvrtích je to ale fakt marast – pytlíky, papírky, pet láhve, krabice od fastfoodu se zbytky jídla, rozbitý láhve. Nechápu, proč města tenhle problém víc neřeší. Třeba v Belgii jsou za házení odpadků na zem přísné pokuty. Tenhle čurbes je nejhorší v imigrantských čtvrtích. Otázka je, zda je to proto, že přistěhovalci z chudších zemích si tyto návyky vozí ze svých zemí, kde je to na ulicích stokrát horší a něco jako odpaďáky prostě neřeší nebo tu dělají bordel, protože to přece není jejich země a jsou tu jen dočasně. Nejlíp to vyřešil Tom, když jednou čekal na autobus. Hned před zastávkou zastavilo auto s třema týpkama, kteří otevřeli okýnko a vyhodili z něj prázdnou petku lidem čekajícím na zastávce přímo pod nohy. Tom se nechápavě zatvářil, zabrumlal na ně, že tohle je jeho čtvrť, zvedl tu petku a hodil jim ji stejným okýnkem zpátky do auta. Kluci tak nechápali, že nestihli ani nic říct.

# 3 PŘEHNANÁ ZDVOŘILOST

Prosím pěkně, děkuji mnohokrát, můžeš mi udělat laskavost? Kouzelná slovíčka mají v Angli asi ještě větší moc, a tak je lidé více natahují a používají i v situacích, kdy nám, běžným smrtelníkům, nedávají žádný smysl či nás dokonce obtěžují. Kdo je nepoužívá, ten je místní společností považován za pěkného hulváta a nezdvořilého člověka. Ne jednou jsem slyšela, že Češi jsou „the rudest people“. Slovíčko please je tu dokonce tak magické, že se bez něj nesvezete ani autobusem, jak jsem se včera po půl hodině čekání na zpožděný autobus sama přesvědčila. Už mě také nepřekvapuje, že i v nejšílenějším provozu v restauraci na mě manažer, který očividně něco potřebuje HNED volá: „Katerina, can you do me a favour?“ místo aby řekl, co chce, protože na takovýhle divadýlka teď vážně není čas. Ze začátku se mi to hrozně líbilo a moc jsem si to užívala. Jenže když to máte každý den v autobuse, v obchodě, v bance, v práci, s kamarády na pivě, všude, tak tato přehnaná zdvořilost začne trochu lézt na mozek. Jedna paní si u nás v restauraci dokonce stěžovala, že placení kartou bylo neosobní, prý jsem měla prohodit něco o počasí, aby se cítila líp. Plácejte cokoliv, hlavně, ať není trapné ticho!

# 4 IMIGRANTI

Asi nejsmutnější bod – Anglie ze mě udělala rasistku. Vyrůstala jsem na hip hopu a tancuji street dance, takže černej pro mě byl vždycky snad ještě víc než bílej. Tento respekt a obdiv k talentu a nadání afroameričanů mi zůstal, trochu se ale změnil můj názor na společné soužití odlišných kultur. Těch se tu míchá požehnaně – Afričani, Afroameričani, Hispánci, muslimové, asiati, východoevropané. Jedna věc je si o tom číst na netu a druhá je tyto problémy řešit každý den už 18 měsíců. Jedna z věcí, které mě štvou je už výše zmiňovaný bordel, který tu v osmdesáti procentech dělají právě imigranti. Stačí se projet jednou po městě a poznáte, která čtvrť je čí. Pamatuji si, jak jsem začínala pracovat v anglické restauraci a měla vždy radost, když jsem měla u stolu jiné národnosti a těšila se, že bude sranda a nechápala, proč mají všichni takový rasistický keci. Stačil jeden měsíc a stejně jako ostatní jsem se modlila, ať si nejdou sednout do mé sekce. Nedělají to naschvál, prostě jen pocházejí z úplně jiné kultury a pro nás jsou komplikovaní zákazníci, kteří mají úplně jiné návyky a vychování a to bohužel v osmdesáti procentech případů. Věc, která mně vadí hodně, je ta, že naše restaurace (stejně jako spousta dalších tady v UK) vaří z halal masa. Tzn. že kvůli pár procentům muslimských zákazníků, je všechno maso, které jí ostatní, popraveno halal způsobem. Proč? Prostě proč? Vrcholem je potom období ramadánu, kdy si velké rodiny rezervují stoly v latinoamerické restauraci v Anglii a očekávají, že my je budeme servírovat podle jejich pravidel a nosit jim jídlo a vodu na stůl přesně v 19:00. Tohle nepochopím. Proč si neuvaří doma nebo nejdou do muslimské restaurace? Samozřejmě, že tohle jsou extrémy a 98 procent muslimů si to jídlo udělá v klidu doma, ale i tak mě ten princip rozčiluje. Rozhodně neříkám, že je na základě rasy někdo horší člověk, chraň mě bůh – jsem cestovatel, miluju kulturní odlišnosti, ale asi v různých státech. Prostě si myslím, že deset odlišných kultur nemůže samo o sobě, bez pomoci, fungovat společně. Myslím, že tenhle systémem integrace nefunguje a (nejen) Anglie bude díky tomuhle za deset let v pořádným průšvihu.

# 5 POZICE IMIGRANTA

Protože nejsem (nebo se aspoň snažím nebýt) pozér, moc dobře si uvědomuju, že i já jsem imigrant a živím se tu na blahobytu jiné země. A věřte, že tahle pozice často není moc příjemná. Hodně Britů vám to tu dá hodně sežrat. Česko patří do jednoho pytle s Polskem, Maďarskem, Litvou a všema výchoevropskýma státama, a i přes velkou osvětovou snahu, že Praha je mnohem víc na západě než Vídeň, jsme prostě všichni Eastern Europe. Kvůli nedokonalé angličtině s váma lidí mluví a bohužel často i jednají jako s blbcem a je pro vás mnohem těžší se dostat na kvalifikované a vyšší pozice. Někdy je to i horší a oba jsme si tu párkrát zažili rasismus z druhé strany.

# 6 CENA A KVALITA BYDLENÍ

Anglické domy jsou většinou v hrozném stavu. Staré, zatuchlé, křivé a rozpadající se. Pokud si chcete v Anglii dobře vydělat, jde to. Počítejte ale, že za bydlení tu dáte majlant. Pronájem jednopokojového bytu ve větším městě vyjde tak kolem 900 liber (28 500 Kč) měsíčně. V Londýně klidně dvojnásobek. Když si to spojíte s úrovní kvality bydlení, je to fakt děs a srdce krvácí každý měsíc při platbě nájmu.

# 7 STRAVOVÁNÍ V RESTAURACÍCH

Často nostalgicky vzpomínám na výborná česká meníčka za 75 Kč. Za tohle se tady fakt nenajíte. Za večeři pro dva v průměrné restauraci tu dáte bez problému 30-50 liber. A rozhodně nečekejte žádné zázraky. Jídlo je tu fakt otřesný. Všechno vytažené z mražáku, z konzerv, z polotovarů a ohřáté v mikrovlnce. Hnus? Tady standard. A lidi za to platí nekřesťanské pálky a olizují se za ušima. Pokud umíte vařit, budete se tu mít jako v ráji, potraviny jsou kvalitní a cenově dostupný. Britové ale nevaří, do restaurace chodí každý den a vůbec jim nevadí, že jedí takovéhle blafy.

# 8 PŘETVÁŘKA A NEUPŘÍMNOST

S touhle britskou vlastností se nedokážu srovnat. Není to tak, že by to mysleli špatně nebo chtěli být zlí. Prostě to tak mají. Neumí říkat věci tak, jak je cítí a jak jsou. To je přece neslušný! Pokud vás nemají rádi, nepoznáte to. Pokud vás mají rádi, nemůžete si s tím být nikdy jistí. Kamarádi se pomlouvají mezi sebou, neznamená to ale, že se nemají rádi. Spousta manželství stojí jen na sociálním statusu, vzájemné úctě a divadýlku. Nikdy nevíte, jak na tom u koho jste. A pokud si myslíte, že víte, o to víc vám to pak ublíží. Pro kariéru a prestiž se tu vrážejí kudly do zad i rodině či nejlepším kámošům. Mám tu několik anglických kamarádů, mám je ráda, jsou fajn, ale nikdy k nim nebudu mít tak blízko, jako k Čechům, Polákům nebo Španělům. Mají v sobě určitý odstup, který prostě nejde překonat. Někdy si říkám, že někteří možná to divadýlko hrají tak dokonale, že už mu i sami uvěřili a sami vlastně neví, kdo jsou. Dokonalá sociální maska.

# 9 PAT A MAT

A je to! muselo být inspirovano Anglií. Jinak si to nedokážu vysvětlit. Co opravář, instalatér, řemeslník, to katastrofa. V práci nám lakovali stoly natřikrát, poprvé to lepilo, podruhé to lepilo, potřetí to nelepilo, ale teď se to po dvou měsících loupe. Prý tu už jiná lakýrnická firma není. Neohřívala se nám voda v bojleru na bytě. Přišel jeden instalatér, ten vůběc nevěděl co s tím je, tak přišel další, ten koupil novou trubku a bojler opravil. Další den ráno nás ale vzbudilo řičení vody, která se linula z bojleru po podlaze v celém bytě. Trvalo týden to vysušit, chudák kluk pod náma, kterého jsme vytopili, to měl na dýl. Potom tedy přišel třetí instalatér. Ten se na bojler podíval, vzal do ruky trubku položenou nahoře a zeptal se, proč není zapojená… Ten instalatér předtím totiž tu trubku koupil, ale už ji jaksi zapomněl zapojit. Za půl roku nám přestalo fungovat topení. Na to se byli podívat pro změnu čtyři různí elektrikáři. Ten poslední nám vyvrtal díru do zdi a převedl dráty z topení do jiného zdroje,  a to tak, že celá dlouhá šňůra je schovaná pod lištou vinoucí se po celé zdi. Pak se samozřejmě zjistilo, že to vůbec nebylo potřeba, protože problém nebyl v drátech. Tak jsme dostali elektrické topení, které žere dvakrát víc energie. To bylo minulou zimu, teď je konec srpna a topení stále nefunguje! Áááááá! Zlatý český ručičky!

# 10 BREXIT

S Brexitem mě Britové nasrali. Nečekala jsem to, nikdo to nečekal. Země, jejíž ekonomika funguje na práci imigrantů se jich chce zbavit, Přitom je jasné, že tímhle se může zbavit jen nás, těch pracovitých z Evropy. Těch, kteří jsou největší problém, se to stejně nedotkne. A tak naše zlatá libra, která by nebýt Brexitu byla na 40 Kč, spadla na 31 Kč. Neptejte se, o kolik jsme tak během jednoho dne přišli… Ještě teď se mi chce brečet. Pak se ale vynořili rozhovory s lidmi, kteří byli v šoku, že opravdu vystoupí z EU. Prý to tak nemysleli. Nejhledanější fráze na googlu byla ten den ve Velké Británii: „What is EU?“ (Co je to Evropská Unie?). Den před volbou k nám do restaurace přišla skupina Britů s připnutými plackami „Vote out““ v klopích. Celou večeři se předháněli v dalších a dalších důvodech, proč by měla Anglie odejít. Pochutnávali si na mexickým jídle v latinoamerické restuaraci a náramně si užívali obsluhu od české holky. Jak řekl Tom: Po Brexitu se tu už prostě necítíme doma.

Já vím, já vím. Je to moc negativní. Někdy je ale potřeba mluvit i o těch špatných věcech, který k cestování a životu v zahraničí patří. I když se to píše hůř, než minulý článek 10 věcí, které miluju na životě v Anglii, který si taky musíte přečíst. Napište mi do komentářů, jak tyhle věci vnímáte vy a co vám tady otravuje život…

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (19)

Ahoj 🙂 budu vlezla a podělím se o svoje zkušenosti 😀 Co se týče počasí,já bydlela rok v Leamington Spa a popravdě,než jsem se odstěhovala do Anglie,tak jsem si myslela,že bude aspoň 5x tak deštivější než jaká pak byla realita 🙂 Já mám třeba s Britama hrozně super zkušenosti a náhodou ta jejich zdvořilost mi hodně vyhovuje a je to to,co se mi tady líbí a co postrádám v Čechách 🙂 Já třeba ze začítku hodně bojovala s tím, jak se na tebe pořád usmívají a ptají se tě jak se máš a jestli jsi ok. Většinou to opravdu nemyslí vážně a ta falešnost mě štvala. Ale pak jsem si uvědomila, že mi to vlastně může být jedno jak to myslí…když jdeš po ulici a lidi se usmívají, hned máš hezčí den a je jedno jestli to byl úsměv zdvořilostní nebo míněný 🙂 Spousta věcí je o tom, jak se je člověk rozhodně brát a vnímat 🙂 Jinak Brexit mě taky točí…to bez debat…i když region kde jsem ted rok bydlela byl jeden z mála, kde se většinově volilo pro remain 🙂
Mějte se hezky! 🙂 L.

Ahoj, články 10 pro a proti jsem si se zájmem přečetla, ačkoli v Anglii nežiju ani žít neplánuji, moc pěkně napsané 🙂 Otázka imigrantů je smutná a těžko řešitelná a body 8 a 9 jsou pro mě novinka.

…. a na závěr mu jeden z nich podal ruku, poděkoval za pomoc a opravu a s širokým úsměvem na tváři mu oznámil, že doufá, že už takovýhle lidi v jeho zemi nebude muset potkávat. Při tomhle fakt mrazí… co dela tomas? Oprsvare aut?
To se ti ale rika ze srandy!! To maj jako kdyz doufas ze nechces uz nikdt videt hrobnika, nebo doktora nebo nekoho kdo ti pomohl..ze doufas ze uz vzivote bude vsechno v poho !! Jses tu jeste kratce…a holt jsi nepochopila anglicky humor ..

Tohle mi taky přišlo jako typický britský černý humor ala Black Adder atd. Britové si v tomhle libují, záleží samozřejmě na tónu a třeba to skutečně bylo myšlený blbě, takhle napsaný to ale spíš zní jako pokus o vtip.

Ty pracujes v halal restauraci a nadavas ze k vam chodi do restaurace muslimove? A ptas se proc si nevari doma??? Tvl Ty to zabal!!

Vyborba ceska menicka v za 75 kde minimalni plat je 80kc na hodinu.. tu je minimalni plat asi 250kc na hodinu, podnajem restaurace neco stoji s staff taky nekdo musi zaplatit.. devce prober se.

Pěkně napsaný oba dva články. Ono na všem je vždy něco, co se nám jak libi tak i nelíbí.
Nejvíc mi dostaly komentáře z předchozího článku, kdy lidi vyloženě nadávají na život v Anglii ale pořad tu zůstávají – to nechápu. Tohle je přeci volba – nejlehčí je si na něco stěžovat (typicky ach jo, stojí to tu za ho…), idealizovat si to tam 'doma' a nic ohledně toho nedělat. Sakra vždyť tu nikoho nedrží.. 😉 Mimochodem je super, ze se lidem v Čechách libi, já to tam mám taky moc rada ale ziju v Anglii a jsem velice spokojena se svoji volbou. 🙂 Ať se vám dari, libra zase brzo časem posílí!

Super napisane. Takisto nerozumiem tym, co sa stazuju a stale ostavaju v UK, nech idu tam kde im bude najlepsie a nech daju vediet potom 🙂

v UK su concil housi a kazdy clovek ktory v UK bydli aspon 4 roky a ma prijem neco kolem minimalky tak ma narok na council house (socialne bydleni).Prosim Te nebud naivna z kadial by taky Anglican ktory ma plat 1100 libier zobral na platenie bytu 1-izboveho 900 libier.:) Ked popritom musi este zit aj doprava stoji aj oblecenie atd. a nevravim ked este z casu na cas ide na pivo vsak to stoji aj 4-5 libier /1 pivo + cigarety 7.5 libier / balik .Kazdy v UK ma narok na socialne bydleni s nizkym prijmom.

Pěkně napsané, celkem pravdivé

Ahoj Katko, tenhle článek mě docela překvapil. V Británii jsem žila několik let a moje pocity jsou dost odlišné. Celkem bez problemů jsem si našla kvalifikovanou práci (sestra v nemocnici), ohledně mojí angličtiny nikdy nebyl problém, nezažila jsem, že by se mi někdo posmíval že mám cizí přízvuk, naopak všichni mě obdivovali jakou mám odvahu žít a pracovat v zahrnačí a moje občasné přeřeky byly brány jako zábavné momentky, kterými se pobavil celý tým. Anglické domy mohou být opravdu hodně zpustlé, ale obvykle jde o council houses nebo ty nejlevnější podnájmy. Jinak mi vždy jejich domy přišly super, krásné a moc dobře vymyšlené.
Brtiská slušnost a to co nazáváš přetvářkou mě na začátku překvapila,ale co jsem si na ní zvykla, přišlo mi to vlastně fajn. Lidé jsou obecně k sobě milí, ne jako tady v CR,vlatně mi to pro běžný život přišlo mnohem snažší. Vztahy jsi pospala správně, je tam opravdu určitá odtažitost.

Brexit byl velké zklamání a myslím, že být tam teď musí mít úplně jinou atmosféru než dřív. Já jsem tam začínala žít v době kdy jsme teprve do EU vstupovali, lidí z východu tam bylo málo, nikomu nevadili…určitě ta atmosféra byla jiná a je mi líto, že se to tak změnilo a už to tam není jako dřív a v souvislosti s momentální atmosférou kolem Brexitu, se pak dají anglické vtípky chápat opravdu dvojsmyslně.
Tak ať se vám tam líbí a snad libra, doufám, půjde zase nahoru!

Ja jen k tomu Brexitu. Jezdím tady kamiónem něco málo přes pět let ve firmě vyloženě internacionální. 75% Čechoslováci, Poláci a teď nově i Slovinci. V officu máme taky tlumočnice kdyz někdo nerozumí. Nikdo nikde se k nám nechová jinak než dřív pred Brexitem. I ve Skotsku sem se včera ptal Poláka co mě nakládal jak to tam je? Řekl mi,že je vše úplně stejné jako dříve. Žádná změna. A to Scotaci byli ve většině pro remain. Takže mainstrem média funguji na 100% a blbnou lidem hlavy jak se patří.

Ok,tvuj nazor.Jsem tam kazdy tyden(anglie-skotsko)Je ta nejhorsi zeme v cele (zatim) eu co jsem kdy byl.Zde te okradou,vykradou a rozrezou plachtu hned,jak je prilezitost.A hlavne,jsou to stejne jako frantici,hlupaci a debilove do jednoho.A co je hlavni zradci a svine.Mnichov 1938

Bohuzel nemam cas si precist cely clanek, ale uz podle bodu tomu davam za me palec nahoru.

Hezký článek, i ten o věcech, co v Anglii miluješ. Skvěle jsi to vystihla. Já jsem byla v Anglii jako aupair dvakrát přes léto, ale už to je pár let. Měla jsem ji moc ráda, ale neláká mě tam moc žít právě z několika důvodů, co jsi napsala. Nikde to není ideální, ale Anglie teď navíc po Brexitu vypadá, že se budou dít ještě zajímavý věci. Jinak je hezký sledovat, jak je multikulturní, ale jak píšeš, v životě to má kupu negativních dopadů. Tak vám přeju, ať vám to tam jde hlavně dobře a ať ještě libra stoupne 😉

Já bych se na to podíval s dovolením z širšího úhlu.Říká se,že boží mlýny melou sice pomalu,ale jistě.Snad je na tom něco pravdy.V 16 – 18.století Angličané ve jménu krále nebo královny uzurpovali majetky,okrádali,loupili slabší národy kde se jen dalo a zotročovali statisíce černochů. Výsledkem bylo,že se tato země časem průmyslově pozvedla oproti uzurpovaným zemím.Byl zde vidět pokrok,vznikly strojní manufaktury atd. Nyní,ti černí a míšenci (ať již černoši nebo muslimové,atd.) jakoby jim ty strašné útrapy kterými prošly jejich předci,jakoby začaly vracet.Prostě si je tam před staletíma dovezli (tak jako v USA) a teď jim přerůstají (i počtem) přes hlavy.Dobře jim tak pakážim Anglickejm a Americkejm jakbysmet.
Divím se Čechům,Polákům (a ostatním),že se nechají v Anglii tak se sebou manipulovat,že nemají kouska důstojnosti.Já osobně bych jim tam za ty peníze ať jsou jakékoliv, dělat nešel.
Jinak se mi článek velice líbil,až na ty některé výrazy (chcaní atd.),které se pro dívku,která toho tolik sjezdila moc nehodí.

Články, které Katka napsala jsou zajímavé, některý věci člověk zná a některé jsou pro mě úplnou novinkou. Nechápu ale, proč jí tu nadáváte. Napsala články o tom, co ona má a nemá na Británii ráda a to, že vy máte jiný názor je Vaše věc. Klidně ho sem napište, ale slušně!!!
Verča

Musim rict ze jsi to napsala dost dobre, s vetsinou veci se ztotoznuju (zil jsem v Londyne 7 let). Jedine snad s tim pocasim, ja to cekal mnohem horsi, zase tak casto neprsi, respektive kdyz zaprsi tak je to kratka vydatna prehanka, hned skonci a pofukuje vitr, takze je zase sucho hned po 1/2 hodince. Plno veci se mi na anglii libilo, ale jeste o neco vice me jich stvalo. Nejakou dobu si clovek vybira jen ty pozitiva, ale po plno letech jsem si porad na negativa nedokazal zvyknout, takze ted uz jsem zase par let zpatky v cechach.
Co se tyce predsudku vuci vychodoevropanum, existuji to jo, ale zase bych rekl ze kdyz neco clovek umi tak to dokazou hodne ocenit a to ze ma clovek divnej prizvuk ci obcas trosku nerozumi, jim nakonec nevadi. Ja jsem teda hned zacal pracovat v lepsi praci a rychle jsem se vypracoval, ale chapu ze v mem oboru je to vyhodnejsi nez v jinych (sowtware vyvojar).
Preju hodne stesti, plno poznavani a dobrych zkusenosti.

Pecka, je to úplně přesné. Jsme s přítelkyní rok v Anglii a myslím že u nás sedí všechny body článku

Napsat komentář