Samoa – základní informace

Ještě než se pustím do psaní o našem desetidenním roadtripu po nádherných a prudce exotických samojských ostrovech, chci vás seznámit s pár základními fakty o této pro většinu Evropanů hodně neznámé zemi. My jsme o Samoe pred odletem na Nový Zéland totiž také skoro nic nevěděli…

Poloha

Nezávislý stát Samoa se rozprostíra na dvou velkých (a spoustě malých) ostrovech v Polynésii v Jižním Pacifiku. Tyto dva ostrovy se jmenují Upolu a Savai´i a dohromady čítají rozlohu 2831 kilometrů čtverečních, což odpovídá zhruba velikosti Lucemburska. Je tedy možné je autem objet prakticky za pár hodin. Samoa leží doslova uprostřed Tichého oceanu, na půli cesty mezi Novým Zálandem a Hawaií, 4340km od Sydney a 7700 km od San Francisca. K Samojskemu souostrovi patří ještě čtyři ostrovy Americké Samoy, která je ale přidružena k USA a se zapadní Samoou tedy dnes nemá společného téměř nic, i kdyz historicky a geograficky všechno… V minulosti toto rozdělení způsobilo samojským rodinám spoustu bolesti pramenící z naprosto prerušeného kontaktu s příbuznými a dodnes je pro Samoánce téměř nemožné získat americké vízum a jet se na sousedící ostrovy podívat.

 

Geografie a podnebí

Samojské ostrovy jsou sopečného původu a jejich břehy jsou lemované korálovými útesy. Samoa je tak jedním z nejpříhodnějších míst světa ke šnorchlování a potápění a opravdu tu stačí na pláži jen zanořit hlavu pod hladinu a rázem se ocitnete ve filmu Hledá se Nemo a když chvíli vydržíte, máte velkou šanci potkat i Flundra z Ariely. Vnitrozemí tohoto tropického ráje tvoří hornatá krajina pokrytá neprostupnými deštnými pralesy, nejvyšší hora Mount Silisili sahá do výšky 1858 m.n.m. Jen deset procent půdy je zemědělsky využívané, zbývajících devadesát procent zabírají zmíněné nedotčené pralesy. Samoa leží těsně pod rovníkem, takže tu panuje tropické vlhké podnebí, kdy se střídají dvě roční období – období dešťů od listopadu do dubna a období sucha od května do října. Průměrná teplota vzduchu se pohybuje od 25°C v červenci do 27°C v lednu. Roční průměrný úhrn srážek je 3200 mm.
Ostrovy jsou vystaveny nebezpečí aktivních sopek (poslední výbuch 1911), ničivých tajfunů a také silným zemětřesením. jedno z nich, o síle 8,3 stupně naposledy v roce 2009 způsobilo ničivé 4,5 metrové tsunami, které si vyžádalo téměř sto lidských životů a fatálně zdevastovalo pobřežní vesnice.
 

 

Obyvatelstvo

Na Samoe žije 196,600 lidí, z toho 92,6 procent domorodí Samoané, 7 procent populace tvoří míšenci Evropanů a Samoanů a Evropané jen 0,4 procent. Z této statistiky je tedy zřejmé, že jako běloši, jsme tu byli pořádnou raritou a samoánské děti se z nás mohli zbláznit :-).Mluví se tu samojsky, ale úředním a turistický jazykem je angličtina. Není tedy problém se tu na základní věci anglicky domluvit, na nějakou složitější a hlubší konverzaci s běžným Samoáncem ale zapomeňte. Někdy je to spíše tak, že vám Samoánci vše odkývou a na vše odpoví úsměvné yes a až později se ukáže, že vůbec netušili, na co jste se ptali. Děti se zpravidla domluví lépe než rodiče (asi jako u nás). Samoa je křesťanskou zemí, kde neexistuje, že by se někdo nehlásil k nějaké církvi a nechodil každou neděli do kostela (nebo se nehlasál k více církvím a nechodil každou neděli do více kostelů :-)). Náboženské složení je potom tedy: kongregacionalisté 31,8%, římští katolíci 19,4%, metodisté 13,7%, mormoni 15,2%, apoštolská církev 8%, adventisté sedmého dne 3,9%, a workship centre 1,7% a ostatní křesťané 5%.

 

Samoa je rájem dětí, které tu běhají úplně všude a  je jich tolik, že máte pocit, že jich každá rodina musí mít minimálně 10. Porodnost je tu ale „jen“ 2,94 dítěte na jednu ženu (v česku je to 1,43) a průměrný věk matek při narození prvního dítěte je 23,6 let. Průměrný Samoan má 23,1 let a dožívá se 73 let.

Věková struktura samojského obyvatelstva je následující:
0-14 let: 33.4%
15-24 let: 20.1%
25-54 let: 35.2%
55-64 let: 6%
65 let a více: 5.4%

 

Velmi zajímavým faktem je, že Samoané jsou šestým nejtlustějším národem světa. Obézních je tu totiž celých 54 procent obyvatel. Proč tomu tak je vám vysvětlím v jednom z dalších článků společně s podrobnějším popisem samojského národa, jejich kultury, životního stylu a tradic.

Ekonomika

Oficiální měnou (kromě kokosů a prasat) je samojská tala (=10,41 Kč). Samoa patří k rozvojovým státům a dvě třetiny obyvatel pracují v zemědělství, které vyprodukuje 90 procent exportu. Samoa produkuje kokosové ořechy, kopra (sušené rozemleté jádro kokosového ořechu), kokosový olej, taro, banány, mango, ananas, papáju a kakao. Chovají se tu prasata, skot a drůbež (která neznají klec, výběh ani ohradu). Významná je také těžba dřeva a rybolov. 25 procent HDP tvoří turistický ruch žijící z 88 tisíc každoročně přijíždějících turistů. Průmzslovou výrobu reprezentuje jedna továrna, která zaměstnává tři tisíce lidí výrobou elektrických přístrujů pro autsralskou automobilovou společnost.

 

V příštím článku se už můžete těšit na to, jak probíhalo naše cestování po prvním ze samojských ostrovů, Upolu.

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (1)

Ahojky, diky moc za blog. Hodně z něj čerpáme. Na Samou chceme vyrazit po sběru jablek takže se těším na třetí díl a na další informace 🙂 Máme pronajatý dům kousek od Motueky a chtěla jsem se tě zeptat, jestli bys nám nenapsala kontakt na tu fajn jablkovou farmu v Moutece. Teď pracujeme v Golden Bay fruit, ale slyšela jsem, že tam chtějí ty jablka třídit a sbírat se musí jen červené a to už nechceméééé 🙂 Děkuji Marcela (m.satty@seznam.cz)

Napsat komentář