Botanická zahrada Monte Palace Tropical Garden

Funchal, hlavní město Madeiry, se může pyšnit rovnou několika nádhernými botanickými zahradami včetně slavné Jardim Botanico, ve které se už od 18. století kultivují rozsáhlé sbírky místních, ale i exotických rostlin dovážených sem portugalskými mořeplavci. Madeirské celoročně teplé a vlhké podnebí poskytuje tropickým rostlinám dokonalé podmínky, díky kterým mohou místní zahrady bujně vzkvétat. My jsme se ale rozhodli navštívit Monte Palace Tropical Garden, která je považována za vůbec nejkrásnější zahradu na celé Madeiře a jednu ze 13 nejhezčích botanických zahrad na světě. Tak jako všechno na tomto ostrově, je ale schovaná pěkně vysoko v kopci nad městem. Nejlepší způsob, jak se tam dostat, je tedy lanovkou (Teleférico do Funchal). Ta nám kromě pohodlí a spousty ušetřeného času nabídla také úžasné výhledy na celé město a přístav a umožnila nakouknout do zahrad tisíce malých domečků s oranžovou střechou zapasovaných v neuvěřitelně prudkém kopci. Zpáteční jízdenka v kombinaci se vstupenkou do zahrady nás dohromady vyšla na 27 euro. Pokud chcete ušetřit, můžete nahoru vyjet autobusem (čísla 20 a 21) nebo se hecnout a dát si pořádný pětikilometrový výšlap a sešlap. My si pro jednou svezli zadky 🙂

 Tropická zahrada Monte Palace

 Historie zahrady sahá až do 18. století, kdy britský konzul Charles Murray koupil pozemek na hoře Monte nad Funchalem a vybudoval tu nádherný zahradní komplex, který se stalo známým jako Quinta do Prazer (statek potěšení). Ten v roce 1897 prodal Alfredovi Guilherme Rodriguesovi, který tu postavil honosné panské sídlo inspirované hrady stojícími na březích řeky Rýnu. Zámeček se později proměnil na slavný hotel Monte Palace, který se stal extrémně populárním a vyhledávaným místem pro luxusní dovolenou mezi portugalskými ale zahraničními návštěvníky. Po smrti Alfreda, v roce 1943, se jeho rodina rozhodla, k lítosti všech věrných zákazníků, hotel zavřít a dále neprovozovat. Po několika dalších přeprodáváních se nemovitost dostala do vlastnictví José Berardo Foundation, privátní charitativní instituce, která se tu rozhodla obnovit zašlou slávu a proměnit pozemek na okázalou tropickou botanickou zahradu.

 

Tisíce rostlin z celého světa

Monte Palace Tropical Garden (Jardim) se rozkládá na území 70 000 metrů čtverečních a zahrnuje rozsáhlé sbírky exotické flóry z různých kontinentů. Mohli jsme tu tak obdivovat 60 druhů cykasorostů a proteí z jižní Afriky, belgické azalky, himalájské orchideje, jihoafrické klívie a hortenzie, skotský vřes, americké sekvoje či akácie z Austrálie. Kromě dalších tisíců druhů rostlin určitě stojí za povšimnutí tisícileté olivovníky, rozeklané stromy zachráněné z portugalského Alentajo, kde byla v místě jejich výskytu vybudována největší umělá vodní nádrž v Evropě.

 

Portugalská atmosféra

Spletité cesty a chodníčky vinoucí se zahradou jsou zdobené modrobílými kachličkovými panely z 16. až 20. století. Cesta vede také okolo desek z terakoty, neglazurované vypálené hlíny, které vyprávějí důležité příběhy z portugalské historie od převzetí vlády Afonsem Henriquesem v roce 1147  až do madeirské samostatnosti 1976. Během naší návštěvy a courání po nekonečné zahradě jsme také pořád míjeli nejrůznější sochy, kamenné prvky, erby, okna a výklenky, které nádherné kontrastují s tropickou zelení a květinami a dodávají tak tomuto místu nezaměnitelnou portugalskou atmosféru.

Labutí jezero

Nejkrásnějším místem celé zahrady je centrální jezírko, které bylo mezi lety 1904 a 1943, tedy v době fungování hotelu, takovým stylovým akvaparkem pro hosty. Mohli jste se tu dát romantickou projížďku na loďce, osprchnout se pod jedním z vodopádů nebo chrličů a zahrát si nejrůznější vodní hry. Dnes se po jezírku prohánějí kachny a labutě z Islandu a Skandinávie, které tu mají dokonce své úkryty, ve kterých hnízdí. Stěny okolo jezírka zdobí Art Deco kachličky zachráněné ze zdemolovaných domů v Lisabonu.

 

Orientální zahrady

Hodně zajímavé jsou také dvě orientální zahrady odkazující k čínské a japonské kultuře, které respektují přírodu a symboliku jejich elementů. Ve změti červených pagod, pergol, mostů a chodníčků jako vystřižených z japonského ostrova Mijadžima jsme objevili i mramorového draka, sochy buddhů, kamenné trůny a tradiční šintoistické lucerny. Jezírko zalévající celý orientální komplex je plné řádících kaprů koi v ohnivých barvách, které si můžete důkladně prohlédnout i z boku a zespodu v prosklené stěně jezírka.
 
Kromě kaprů, kachen a labutí se po zahradě prohánějí i další zvířata, která vám mohou nečekaně zkřížit cestu. Nádherných pávů z lisabonských tropických zahrad se obávat nemusíte, ale pozor na bojové kohouty z Indonésie, kteří si vybudovali svou temnou pověst v legendárních kohoutích zápasech.

Hrobka posledního českého krále a sáňková skluzavka

Návštěva funchalské hory Monte by nebyla kompletní bez alespoň krátké zastávky v poutním kostele Igreja de Nossa Senhora do Monte na samotném vrcholku hory. Kromě úžasného výhledu z jeho střechy na celý funchalský záliv tu český návštěvník najde velké překvapení – hrobku posledního českého krále, Karla I., který po sesazení z trůnu našel azyl právě na Madeiře.
Na silnici pod kostelem se potom zastavujeme u jedné z nejslavnějších místních atrakcí – montský tobogán Carro do Monte na saních zvaných babosas. Na toto sáňkování nepotřebujete sníh, ale sklouznete se na nich rovnou pěkně po betonu dolů do města. Tuto tradici založil před 160 lety jistý pan Gordon, který začal sáně používat jako rychlý dopravní prostředek mezi jeho domem na hoře Monte a centrem Funchalu.  Sousedé si tento způsobu dopravy ihned zamilovali a slavná madeirská tradice byla na světě. Dnes je to už samozřejmě jen čistě turistická atrakce, na kterou stojí fronty autobusových zájezdů, ale i samotné koukání na vřískající klouzající se pasažéry byla celkem prča.

Co by se vám mohlo hodit:

Otevírací doba zahrady: 9:30 – 18:00
Cena: 12, 50 euro
Jak se sem dostat: lanovkou z centra Funchalu nebo autobusy číslo 20, 21 a 48
! Tip Katka cestuje: Když budete nahoře na Monte určitě taky navštivte mětský park Parque do Monte schovaný pod kamenným železničmí viaduktem pyšnící se barevnými hortenziemi, stromovýmu kapradinami a krásnými kalokvěty. Druhým krasným parčíkem je Quinta de Monte s barokní kaplí a malebnou zahradou. Do obou je vstup zdarma.

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (3)

Tvoje články jsou vždycky božsky detailní a doplněné krásnýma fotkama, radost číst 🙂

Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

Tak na Madeiru už jsem slyšela hodně pozitivních ohlasů a tvvvé fotky to jen dokazují! Krása 🙂

Opět úžasný článek i fotky. Miluju tvůj blog!

http://www.jdeocestu.blogspot.com

Napsat komentář