Three Cliffs Bay: Nádherná zátoka u Swansea

Anglické pobřeží má neuvěřitelnou atmosféru. Panensky zelené kopečky, které se příkře propadají ve skalnaté útesy, které omývá pěnivý příboj. Tato pohádkově idylická krajina se zlatým pískem se může během mžiku oka změnit v hororovou scenérii plnou prudkého větru, silného lijáku a běsnících vln. Většina lidí na to nadává, já ale tu energii nespoutaného moře a jeho variabilitu miluju. A tak se, když to jen trošku jde, snažím někam vyrazit a Keltské moře pozdravit. Díky skvělé poloze Bristolu nemusím zůstávat jen v Anglii, ale můžu zavítat do nedalekého Walesu, jehož jižní pobřeží si mě naprosto získalo. Jeden z takových fajn jarních dnů jsme se s kamarádkou vydaly na průzkum zátoky Swansea Bay na poloostrově Gower (velšsky Gŵyr), kterou jsme si okamžite zamilovaly.

Velšské město Swansea leží hodinu a 45 minut cesty autem od Bristolu, dá se tam dojet i autobusem (Megabus, National Express) nebo vlakem s přestupem v Cardiffu. Ze Swansea je to potom ještě dalších 45 minut autobusem do vesničky Southgate, odkud začínala naše procházka na Three Cliffs Bay a zříceninu hradu Pennard Castle. Poloostrov Gower je obrovský a obejít ho se všemi zastávkami by byl program alespoň na týden, takže jsme si museli vybrat jen malý kousek. Na přiložené mapce vidíte trasu, kterou jsme šly, vypadá to kraťounký, ale 4 hodiny jsme tam strávily úplně v pohodě.

Zátoka Three cliffs bay je považována za jednu z nejikoničtějších pláží v Jižním Walesu. Působivé pobřeží s písečnými dunami, slaný mokřad a samozřejmě tři charakteristické vápencové útesy, které daly zátoce jméno. Pobřeží je na jaře poseté žlutými květy divokých keřů yellow whitlow grass (lat. draba aizoides), které celou procházku doprovázejí silnou nezaměnitelnou vůní. V blízkosti útesů hnízdí krkavec velký a kavče žlutozobé, my během prodírání se neprošlapanou cestou dolů k moři narazily i na neidentifikovatelného hada. Na úplném konci trasy stojí zřícenina hradu Pennard Castle z 12. století, který doplatil na svou úžasnou polohu zásahem písečných dun, které ho opakovaně poškozovaly. Tady je úplně nejúžasnější místo na sváču nebo rovnou na piknik s parádním výhledem na celou zátoku. Co vám mám povídat, pojďte se sami podívat, jak to tam vypadá.

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (4)

Aaaah to je krása! Za pár dní se stěhujeme z jihu Anglie do Oxfordu, tak se těším až budeme prozkoumávat právě i Wales, protože mu budeme blíž. Díky za tip na výlet 🙂

Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

Krásný fotky! My tam chodíme na ty útesy pravidelně lézt. Gower je moje srdcovka. ❤ Taky doporučuju pláž Rhossilli a při odlivu výšlap na Worms Head – my jsme tam viděli i pár lachtanů. ��

Nádhera, zvlášť když navíc přeje i počasí. Žiju poblíž už 12 let, a pořád je tu co nového objevovat.

Přidávám pár dalších obrázků pro inspiraci:
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-_Gower_5.6.-7.6./

A o kousek dál na západ:
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-_Pembrokeshire_Coast_Path_2.4.-6.4./

I LOVE SWEANSEA WHEN
I SEE THAT… i jumping 4
joy..im travel guide too.

Napsat komentář