Co byste měli vědět, než poletíte na Nový Zéland

#1 VŠE JE TU NAOPAK

Nový Zéland leží na druhé straně planety. Když tu ukážete prstem do země, míříte zhruba na Českou Republiku. Když je u nás poledne, na NZ je půlnoc. Když je u nás zima, na NZ je léto. Slunce vychází a zapadá na druhé straně. Jezdí se vlevo, chodí se vlevo, dveře i lednička se otevírají na druhé straně a i odtékající voda v umyvadle se točí opačným směrem.

#2 NENÍ KIWI JAKO KIWI

Slovo „kiwi“ tu znamená mnoho věcí a je dobré si je neplést. Kiwi je označení pro obyvatele Nového Zélandu, Zélaňdané jsou tedy „kiwis“, počeštěle „kiwáci“. Kiwi se také jmenuje místní nelétavý pták, který je jedním z hlavních symbolů NZ a velkou národní pýchou. Pro odlišení je vhodné používat slovní spojení kiwi-bird. A do třetice tu potom máme kiwi-fruit, tedy známé tropické ovoce kiwi, které se na NZ ve velkém pěstuje. Kromě klasického zeleného, tu můžete ochutnat dokonce i zlaté a červené kiwi.

#3 NEJLEPŠÍ KÁVA NA SVĚTĚ

Kiwáci si na kvalitní kávu hodně potrpí. Skvělou kvalitní kávu vám uvaří i v nejzapadlejším stánku na konci světa (což je na NZ téměř všude :)). Rozpustného kafe se tu v restauraci vážně nedočkáte. Rozhodně potom musíte vyzkoušet místní specialitu (kterou NZ sdílí s Austrálií) – flat white. To je podobné kapučínu, akorát má méně pěny (mléka), která je pěkně krouhlá v úrovni šálku. Také můžete vyzkoušet skinny neboli trim latté (odtučnělá verze klasického latéčka), na kterou si místní rádi poručí kopec plnotučné šlehačky :-).

#4 PŘÍSNÉ CELNÍ ŘÍZENÍ

Nový Zéland má naprosto unikátní přírodní bohatství, což si jeho obyvatelé moc dobře uvědomují. V žádném případě tedy nehodlají riskovat, že sem turisté zavlečnou nějaké cizí bakterie a mikroby, které by jejich vzácné klima narušily. Proto je tu na letišti snad nejpřísnější celní řízení na světě, které se opravdu nevyplatí brát na lehkou váhu. Problém může být všechno – od gumových medvídků přes čokoládu až po dřevěné vyřezávané sošky. Samostatnou kapitolou je potom outdoorová výbava, která musí být jako nová. Běda mít nějakou hlínu v trekových botech nebo jehličí ve stanu! Za převoz nedeklarované zeleniny či ovoce potom můžete být dokonce zadrženi nebo platit pěkně mastnou pokutu. Raději se tedy na převážení českých pochoutek vykašlete a zathrněte v příletové kartě „nothing to declare“.

#5 NEJHORŠÍ INTERNET NA SVĚTĚ

Pokud nehodláte strávit celý pobyt v nějakém velkém městě, budete mít dost pravděpodobně problém s internetem. Technicky je totiž NZ na konci celé kabelové oceánské sítě. Což v praxi znamená, že tu na většině míst připojení vůbec není. Pokud ano – často zaplatíte obrovské pálky za pár mega dat, které jsou mučivě pomalé! Zapomeňte na free wifi na veřejných místech či v kavárnách, Předplacenky na pár mega pak fungují i v kempech a hostelech. Proto znovu doporočujeme před odjezdem stahovat, stahovat a stahovat!

#6 EXTRÉMNÍ POČASÍ

Nový Zéland je země extrémů. Vše je tu větší, hlubší, silnější. Nejinak je to s počasím. Jasné nebe bez mráčku se může během pár sekund změnit na neproniknutelnou mlhu nebo silnou bouřku s šíleným větrem. Myslete na to a počítejte raději vždy s tím nejhorším. Jak nám jednou řekl jeden starší kiwi pár: „Nežijí tu žádná jedovatá či nebezpečná zvířata. To, co vás ale na Novém Zélandu může zabít, je počasí.“

#7 NOČNÍ MŮRA – SANDFLIES

Panebože! Sandflies! Nedokážu vyjmenovat, kolik nádherných míst nám tyto dotěrné štípavé potvory totálně otrávily. Kolik večerů jsme místo sezení venku v přírodě strávili zavření v autě zabíjením hejna sandflies, které se do kabiny nahrnuly po každém otevření dveří. Problém je, že sandflies neslyšíte bzučet jako komáry a jsou tak malé, že je necítíte na kůži dokud vás neštípnou. O to víc pak bolí, natéká a svědí jejich štípanec. Spousta romantických procházek a úžasných zážitků tak byla těžce vykoupena svědícím bolavým tělem, které vypadalo jako při neštovicích. Prý zabírá repelent s obsahem DEET nebo citronela, my ani jedno bohužel neměli…

#8 LIŠKY TU DÁVAJÍ DOBROU NOC

Pokud se vydáte cestovat, především na Jižním ostrově, přípravte se na to, že i po několika hodinách řízení nemusíte narazit na žádnou benzínovou pumpu, obchod či dokonce živáčka. Vždy se tedy vybavte pořádnými zásobami – jídla, pití a hlavně benzínu! Z vlastní zkušenosti se to opravdu nevyplatí podceňovat :).

#9 TROCHU JINÁ ANGLIČTINA

Myslíte si, že umíte dobře anglicky? Udělejte si výlet do nějaké zapadlé vesničky na Jižním ostrově a budete koukat! Angličtina se tu, stejně jako v Austrálii, vyvíjela odlišně od například americké či britské a tak budete mít často problém kiwákům rozumět. Mně dělala největší problém výslovnost anglického „e“, které se mění na „i“, takže head se vyslovuje jako „hid“, pen jako „pin“ a pepper jako „pipr“, a to jako fakt :-). Ale nebojte se, když už si vážně nebudete vědět rady, vždy to zachráníte populárním „sweet as“.

#10 OVCE, KAM SE PODÍVÁŠ

Ovce, ovce a zase ovce. Tak často vypadá krajina na Novém Zélandu. Žije jich tu zhruba 30 miliónů, což je sedmkrát více než počet obyvatel. Stříhání ovcí je tu populární sport, ve kterém se konají nejrůznější soutěže a mistrovství. Levnější a lahodnější jehněčí jinde neseženete a kvalitní vlna Merino patří k luxusním vývozním artiklům do celého světa.

#11 NEJVĚTŠÍ CHLOUBA – RUGBY

Celá země žije tímto sportem. Členové týmu All Blacks jsou největšími národními hrdiny a každý kluk chce být jedním z nich. Haka, bojový tanec, kteří hráčí předvádějí před začátkem každého zápasu, se stala světovým fenoménem a kapitán Richie McCaw je pravděpodobně nejslavnější žijící Novozélanďan.

#12 ZEMĚTŘESENÍ

Nový Zéland leží na zlomu dvou litosferických desek, které se o sebe čas od času moc rády třou. Zemětřesení tu tak není nic vyjímečného. Tedy pro kiwáky, my měli pěkně nahnáno, když se náš pokoj v Blenheimu dvě noci po sobě klepal jak osika, třetí noc jsme šli raději spát do auta. Christchurch, největší město na Jižáku, bylo těmito přírodními silami opakovaně doslova srovnáno se zemí a spousta kiwáků má v mobilech speciální aplikaci varující před blížícími se otřesy. Prý pro jistotu.

#13 TÝDENNÍ VÝPLATA

Moc příjemná věc. Především pokud děláte sezónní práce, vydělané penízky vám budou na účtech přibývat každý týden. Stejně tak počítejte s týdenním placením nájmů a dalších účtů. Jen pozor – rychleji to přibývá, ale také rychleji ubývá :-).

#14 NE! ALKOHOLU

Na začátku našeho pobytu na NZ jsme se po půlhodině neúspěšného hledání lahve Malibu v supermarketu zeptali prodavačky, jestli mají nějaký rum. Podívala se na nás jako na největší alkoholiky a odpověděla, že tady tedy rozhodně ne! Alkohol se tu totiž prodává ve speciálních obchodech, zvaných „liquor stores“, v běžných obchodech seženete jen víno a pivo a to jen v některých. Pokud jste v náladě, nepočítejte, že vám nalijí dalšího panáčka, pravděpodobněji vás z baru rovnou vyhodí. A když si jdete koupit láhev vína, doklad totožnosti (pas) musí mít celá skupina, která nakupuje, jinak smůla. Na lidové ceny jako u nás také zapomeňte, střískat se na partošce v klubu je sranda, kterou si tu může dovolit málokdo.

#15 JAK TO CHODÍ V RESTAURACI

Dělat servírku na Novém Zélandu není žádná hitparáda. Dýška tu totiž vůbec nefungují. Některé servírky by dokonce extra peníze do ruky mohly vzít jako urážku. Také nečekejte na účet, ten vám pravděpodobně nikdo nepřinese. Ve velké většině podniků se totiž platí před jídlem přímo na kase.

#16  NA BOSO A V PYŽAMU

Nejmódnější novozélandská obuv? Žádná obuv! Na boso se chodí všude – do školy, do obchodu, na výlet. Především děti se vůbec nemusí učit šněrovat tkaničky, protože do puberty snad boty vůbec nenosí. Někdy místo bot nosí ponožky, které jsou podle odstínu po jednom nošení zralé do koše. Dalším velkým módním hitem je pyžamo – proč se ráno převlíkat, když večer půjdu spát zase v pyžamu? A tak není vyjímkou potkat nejen děti, ale často i jejich mámy, na ulici, před školou, v obchodě a dokonce v kině! v nočním negližé, v lepším případě v županu.

#17 PRO VĚTŠINU LIDÍ JE NOVÝ ZÉLAND NEDOSAŽITELNÝM SNEM

Nový Zéland je jedna z nejkrásnějších a nejrozmanitějších destinací na světě. Země Pána prstenů, sen mnoha cestovatelů a země nekonečných možností a dobrodružství. Takže koukejte, ať ze svého pobytu vytřískáte, co nejvíc! Ne, že budete jen ve dne v noci hákovat na sadu a podíváte se tak maximálně do Pack´n´Savu v nejbližsím měště. Bohužel i takové smutné případy jsme tu potkali. My to naštěstí vzali za ten správný konec…

Komentáře (7)

nechápu, že jsem tvoji stránku objevila až teď!

super článek, pobavil 🙂

Díky moc! Konečně někdo pochopil, že je to psané trochu s nadsázkou a nechytá se za slovíčka 🙂 Je tu toho spoustu, tak si užij brouzdání a nezapomeň nás lajknout i na FB!

Haháá, tohle mě bude bavit. Jdu číst dál! Pěkně psané!
Měj se, co nejlíp
http://www.noplansnostress.blogspot.com

Díky moc. Jsme moc rádi, že si ti náš styl líbí 🙂 Btw. vy máte taky moc pěknej blog!

NZ je moje srdeční záležitost.Zatím nejlepších 15mesicu mého života co jsem prožila. Hezký napsane. Momentálně v Kanadě…bojuju s 'neprizni' osudu či jak to nazvat.Docela jsi mě povzbudila :-)Happy travels!!

Jj, Zéland je prostě srdcovka. Jsme už rok pryč a stýská se nám neskutečně :-(. Nám Kanada nevyšla, tak pořádně zaber a ukaž "nepřízni", že na tebe nemá! Moc držíme palce! Pošli nám na FB nějakou fotku, kde teď v Kanadě jsi, ať z ní taky něco máme ;-).

Ahoj Katko, super článek. Letos bychom si s manželkou chtěli tento „nedosažitelný sen“ splnit. 🙂 V plánu máme během 3 týdnů navštívit to nejlepší z obou ostrovů. V článku jste psala o extrémním počasí a tak bych se vás chtěl zeptat jaké období byste nám pro návštěvu Nového Zélandu doporučila? Dělal jsem si už nějaký průzkum a něco už jsem našel tady Kdy na Nový Zéland. Zajímal by mě ale hlavně váš názor, jelikož jste tam už byla. 🙂 Předem díky za odpověď, Standa.

Napsat komentář