Upfest 2015: Největší street art festival v Evropě – 1. část

Jak už jsem zmínila v jednom z minulých článků, Bristol je kolébka světového street artu. Proto není až takovým překvapením, že největší světové setkání street art a graffiti umělců se každý rok koná právě v tomhle městě a nese jméno Upfest.
 

O víkendu 25. – 27. července tak Bristol zaplavilo více než 250 umělců (a dalších asi 25 tisíc diváků) z více než 25 zemí světa, kteří během několika dnů změnili jednu jeho městskou čtvrť, Bedminster, k nepoznání. Kromě samotných street art a graffiti umělců tu na ulicích řádili nejrůzněšjí DJové, muzikanti a prodejci designového urban oblečení. Protože toto umění oslavuje pouliční život, výtěžek nešel do kapes organizátorům ani umělcům. Všechny vydělané peníze šli na podporu dobročinné organizace NACOA (The National Association for Children of Alcoholics), která pomáhá dětem, jejichž rodiče jsou alkoholici a snaží se zviditelnit tento stále se rozrůstající společenský problém. V rámci doprovodného programu také probíhali nejrůznější dílny a workshopy, kde jste si mohli pod vedením zkušených street art mistrů vytvořit své vlastní šablony nebo se podílet na malbě obrovské několikametrové bedminsterské zdi. Hlavní program akce probíhal na ulici South Street v Bedminsteru BS3, která celý víkend doslova praskala ve švech. K mému překvapení tu ale s mapkami navigujícími k 30-ti rozlehlým výtvarným plochám (které většinou tvoří zdi domů, jejichž majitelé jsou poctění, že mohou posloužit jako malířská plátna talentovaným umělcům) nebrouzdali jen mladí vystylovaní lidé, ale celé rodiny s dětmi nebo i důchodci, kteří si chodili k umělcům pro podpisy do svého street artového deníčku. Holt jiný kraj, jiný mrav. Škoda, že v Česku se pořád toto pouliční umění bere především starší generací jako vandalismus…
My jako nadšení fanoušci tohoto pouličního umění jsme samozřejmě byli při tom a přínášíme vám fotoreportáž těchto nádherných výtvorů, na kterých ještě ani pořádně nezaschl sprej a barvy . Fotek máme vážně hromadu a tak jsme je rozdělily do dvou článků, aby vám z toho umění nepřecházel zrak :). Takže se pohodlně usaďte, pusťte si nějakou fajn hudbu a užijte si tuto nádhernou hru barev, tvarů, nápadů a jedinečnou atmosféru street artové události roku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář