Jsme zpátky doma z Japonska!

Patnáct dnů uteklo jako voda a naše vysněné dobrodružství na Japonském ostrově Honšú je za námi… Už jsme zase zpátky v našem bytě v jihoanglickém Bristolu a vzpamatováváme se z kulturního šoku i jet lagu. Jak jsme se měli? Jaké bylo Japonsko a splnilo naše očekávání?
 

Jak jsme se měli

Japonsko nás úplně dostalo! Pořád ještě nedokážeme uvěřit, co vše jsme zažili, viděli a kam se podívali. Tuhle divokou cestovatelskou jízdu budeme rozdýchávat ještě pěkně dlouho! Japonsko je úplně jiný svět a odlišná kultura, myšlení lidí i fungování společnosti.  Je to opravdu výjimečná země,  která se nám svou jedinečností, mystičností, klidem a spiritualitou otiskla do našich duší jako razítko. Jsme neskutečně vděční, že se nám to díky naším plánům a práci v Anglii povedlo a tuto trochu dražší „dovču“ si mohli dovolit a zemi vycházejícího slunce na vlastní kůži ochutnat. Měli jsme se opravdu parádně, moc si to užili a naplnili (spíše přeplnili) naše očekávání a představy. Japonsko je ještě hustější než jsme si mysleli a každá minuta byla nabitá nečekanými zážitky a zajímavé nám tam přišlo prostě úplně všechno – od duchovních aspektů šintoistických chrámů až po všechny technologické funkce veřejných záchodů.
detail střechy budhistického kláštera v Kjóto
Gion – čtvrť kjótských gejš
Je nám jasné, že do Japonska se jen tak znovu nepodíváme, a tak jsme se z těchto 15 dnů snažili vytřískat maximum a jeli opravdu na plný plyn, což se na nás poněkud podepsalo a poslední dva dny jsme už byli totálně vyšťavení. Taky jsme úplně nepočítali s tím, že i když jedeme mimo sezónu, kdy v Japonsku není moc turistů, tak i těch pár japonských, vzhledem k místnímu přelidnění, ve výsledku vytvoří na populárních atrakcích a památkách davy lidí.  A ty mi zrovna nemusíme. A tak jsme na pár místech bohužel zažili toto:
Jigokudani Snow Monkey Park v našich představách
turistická foto-mobilová realita

Kde jsme všude byli

Během našeho dvoutýdenního pobytu jsme po Japonsku najezdili neuvěřitelných 3100 km! Tenhle luxus jsme si mohli dovolit hlavně díky šinkanzenům, které nás po vysokorychlostních tratích, linoucích se vysoko nad městy a krajinou, vozily rychlostí až 300 km/hod. A to překvapivě i s velmi vysokým komfortem, takže transport nebyl tak náročný, jak jsme zvyklý z jiných zemí. I když jsme kvůli počasí a mnohem větší zimě než jsme předpokládali, museli naše plány trochu překombinovat, povedlo se nám nakonec navštívit všechna vysněná místa. Naše výsledná trasa tedy byla: Tokio – Nikkó – Nagano – Jigokudani Monkey Park – hrad Himeji – Hirošima – ostrov Mijadžima – Kanazawa – Ogimači – hrad Matsumoto –  Ósaka – hora Kója – Kjóto.
sněhové království u horských paláců v Nikkó
a o dva dny později plážová pohodička na ostrově Mijadžima

Na co se můžete těšit

Teď si ještě dáme pár dnů voraz na vstřebání zážitků a zaběhnutí se zpátky do běžného života a pak to, dámy a pánové, začne! Náš japonský blogový nářez! Materiálu na články máme asi tak na pět let, takže budeme muset vybrat opravdu jen to nejlepší a dáme ze sebe maximum, abychom vás po této úžasné zemi, co nejlépe provedli. Můžete se tedy těšit nejen na podrobné cestopisy z navštívených míst, ale také na nejrůznější zajímavosti, perličky, užitečné informace a tipy a rady, jak zvládnout Japonsko na vlastní pěst.Napište nám do komentářů, co vás o Japonsku a naší cestě zajímá a jaký článek či téma by vás nejvíce potěšil! 

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (8)

Wow! Japonsko je jeden z mých snů – už se těším na další články

Diary of M

M.

No, náš sen to byl taky, takže se určitě těš – článků budou mraky!

Ahoj, chystáme se do Japonska v květnu a máme naplánovanou podobnou trasu. 🙂
Celkem by mne zajímala doprava. Dá se z větší části spolehnout na JRP, nebo jste museli dokupovat spoustu jízdenek navíc?
Díky

Nikča

Ahoj Nikčo. Paráda, z Japonska budete určitě stejně nadšení jako my! O dopravě a JRP jsme se rozepsali v novém článku, který si můžeš přečíst tady: http://www.katkacestuje.cz/2016/04/11-veci-ktere-zaridit-pred-cestou-do.html. Pokud plánujete podobnou trasu, tak kromě Kojasanu a Ogimači by to mělo jít pokrýt JR pasem (pokud nepočítám autobusy a metro).

Právě bedlivě sleduju nové články jako inspiraci a jsem hodně zvědavá na Nikkó. Z Nikkó do Nagana jste se dopravovali přes Tokio, nebo jste našli lepší cestu? 🙂
N.

Dobrý den, děkuji za krásný článek, moc mě inspiroval. Zajímalo by mě, na kolik vaše cesta celkově vyšla? Díky, Martina

Ahoj Martino. Dva týdny v Japonsku včetně letenky a všech nákladů nás vyšly zhruba na 1300 liber/osobu (toho času). Připravujeme článek s podrobným rozpisem výdajů.

Ahoj Kačko 🙂 Předem moc děkuji za to, že sis dala tu práci a napsala tolik skvělých článků!Jsou pro nás obrovskou inspirací pro itinerář. Měla bych otázku… Jak jste plánovali přesuny?Počítáme s JRP jak po Tokyu, tak i mezi městy. Ale jak najdu konkrétní zastávku? Protože přes Hyperdia (při zadání JR only) mi to najde spoj od JR, ale pouze v případě zadání dané zastávky. Např. jsem četla, že do Aokighary se lze dostat s JR, ale už neuvedli název zastávky a Hyperdia to nenašla.. Takže jsme s plánem cesty v koncích, když nevíme v kolik, kam přesně a jestli to vůbec jede.. Ve Vietnamu apod. to bylo easy, zeptali jsme se na hotelu nebo tak, tam se plánovat dopředu nemusí.Ale Japonsko… Díky moc, Kačka

Napsat komentář