Z naší cestovatelské knihovny

Musíme se vám k něčemu přiznat. Máme takovou závislost. Oba dva. A pěkně se to zvrtlo. Nemůžeme toho nechat. Jde to celkem do peněz a přestává to být sranda. Měli jsme k tomu sklony už od mala, ale co jsme se poznali, je to ještě dvakrát tak horší, protože se v tom podporujeme. Utrácíme za to hrozně moc peněz a dokonce si to dáváme vzájemně i k narozeninám, k Vánocům nebo jen tak. Když někam jedeme, musíme si to tam taky koupit. Nemůže bez toho být. Ty knížky jsou prostě droga!

katka cestuje knihy cestovani fotoknihy inspirace darek pro cestovatele


Naše knihovna praská ve švech a to, když jsme do Anglie před dvěma a půl lety přijeli, rýsovalo se v ní asi jen deset osamělých knižních hřbetů. Nejoblíbenější jsou samozřejmě knihy o cestování a přírodě, těch se fakt nemůžeme nabažit a tak si je odevšud vozíme i místo suvenýrů. A protože tu máme několik fakt úžasných kousků, rozhodli jsme se s vámi o ně podělit a nechat vás nahlédnout do naší cestovatelské knihovny. Berte to jako inspiraci, tip na dárek nebo prostě jen záminku si koupit další knížku :-). Článek dělíme na dvě části, dnes se podíváme na naše obrázkové fotoknihy, které jsou nejen o cestování, ale tak nějak celkově o světě a zázracích naší planety, kterých se prostřednictvím jejich velkoformátových stránek můžete téměř dotknout. Příště mrkneme na beletrii a knihy plné příběhů a cestovatelských tipů. Jo, a všechny dnešní knihy jsou v angličtině. Pokud zjistíte (tak jako my), že bez nich nemůžete žít, tak si je můžete objednat třeba přes Book Depository nebo Wordery. Obě tyto stránky nabízejí poštovné do celého světa zdarma, což může být při knižní závislosti pěkně nebezpečné. Tak opatrně, jo?! Ať do toho taky nespadnete…

 

1. BEFORE THEY PASS AWAY

Autor: Jimmy Nelson         Rok vydání: 2015        Počet stran: 464      Velikost: 400 x 590 mm

Začněme tou největší ze všech. Tohle je paní kniha. Tenhle kousek ze speciální sběratelské edice měří 40 x 59 cm, má 464 stran a je tak těžký, že ho nedokážu zvednout jednou rukou. Ta pravá „velikost“ se ale nachází až uvnitř. Britský fotograf Jimmy Nelson v ní čtenáře zavádí do nejodlehlejších koutů světa, kde stále žijí domorodé kmeny, kterým se povedlo si i v dnešní době zachovat svůj tradiční způsob života a žít v harmonii s přírodou a naší planetou. Je to nejen úžasná vizuální podívaná, ale také důležité historické svědectví o kulturách, která žijí stejným způsobem po celá staletí či tisíciletí a připomenutí, jak daleko se naše současná civilizace dostala od přirozeného bytí. Jimmy Nelson navštívil například africké kmeny Mursi, Samburu a Himba, papuánské Korowai, Huli a Asaro, sibiřské Něnce (Nenets), amazonské Huaorani nebo Maory na Novém Zélandu a Ladakhi a Drokpa v indických Himalájích. Tahle knížka je tak silná, že jsem u jejího prohlížení měla (a pořád ještě mívám) husí kůži, stažené hrdlo a silný pocit, že je s naší konzumní unifikovanou společností něco strašně moc špatně.

 

2. FOLLOW ME TO

Autoři: Murad Osmann a Nataly Zakharova      Rok vydání: 2014      Velikost: 237 x 233 mm

Podtitul: A Journey Around the World Through the Eyes of Two Ordinary Travelers

Kdo by tyhle fotky neznal. Krásná holka v ještě krásnějších šatech na ještě úplně nejkrásnějších místech, kterou drží za ruku tajemný fotograf. Murrad a Nataly Osmann takovouto fotku omylem vyfotili před pěti lety na jejich výletě v Barceloně, tahle kompozice se jim tak zalíbila, že se tak začali fotit všude a netrvalo dlouho a jedna z největších instagramových hvězd byla nas světě. Dnes mají více než 4, 5 milionu followers a jejich ikonické fotky se staly celosvětovým fenoménem. Ruku na srdce, kdo je někdy nezkopíroval a neudělal si na cestách taky takovou fotku :-). Kniha je plná nádherných barevných obrázků ze známých turistických destinací, kterým vévodí Nataly ve skvostných šatech, které si nechává šít od módních designerů přesně navržené pro určité místo. Šaty tak vždy dokonale vystihují atmosféru a kulturní dědictví dané země a ve všech vzbuzují obrovskou touhu se tam taky podívat. Samozřejmě, že tyhle fotky mají od reality hodně daleko a jsou typickým příkladem současného cestovatelského pozérství s tříhodinovým štelováním jedné fotky, ale těmhle dvema to vůbec nezazlívám. V jejich podání je to opravdu dokonalé umění a vizuální slast.

 

3. A SHADOW FALLS

Autor: Nick Brandt         Rok vydání: 2009        Počet stran: 192      Velikost: 349 x 394 mm

Naprostá fotografická lahůdka. Ambiciózní projekt Nicka Brandta, který se snaží prostřednictvím svých fotografií o zachování mizejících přírodních krás východní Afriky. Brandtova širokoúhlá panoramata majestátních divokých zvířat představují Afriku tak, jak ji ještě nikdo nenafotil. Zvířata na černobílých fotografiích vystupují jako jedinečné osobnosti, čehož Brandt docílil portrétovým přístupem vyhrazeným lidskému druhu. Významnou roli na nich hraje také barevná hra slunce a stínu, které kreslí v rozličné krajině zajímavé stíny. Na spoustě obrázků se také zvířata odrážejí ve vodní hladině, jako by stála u zrcadla, což v kombinaci s divokou přírodou působí hrozně zvláštně. Při listování knihou mám opravdu pocit, jako bych těm slonům, zebrám, lvům a gorilám rozumněla a znala jejich životní příběh. Kniha je také prosbou o pomoc, která pokud nepřijde, tak si ji dost možná moje vnoučata budou prohlížet jako atlas vyhynulých druhů.

 

4. THE TRAVEL BOOK

Autor: Lonely Planet         Rok vydání: 2016        Počet stran: 448      Velikost: 272 x 350 mm
Podtitul: A Journey Through Every Country in the World

Letošní knižní událost pro cestovatele, která nesmí chybět v žádné správné knihovně! Tahle obří knížka je dokonalým atlasem cestování, který nabízí podrobné profily všech 230 zemí světa seřazených pěkně podle abecedy, tedy od Afghanistánu až po Zimbabwe. Najdete tu nádherné fotografie, spoustu zajímavých informací, užitečných tipů a cestovatelských rad. Každá země má ve své kapitolce uvedený základní popis, mapu, vlajku, stručné statistiky a taky konkrétnější informace o tom, kdy je nejlepší doba danou zemi navštívit, co tu vidět a co tu dělat (must see a must do). To, co nejvíc nadchlo mě, je seznam knih, filmů, hudby, jídla a pití, která vám pomůžou se naladit na místní životní styl a kulturu. Zpětně tak dokoukávám filmy a dočítám knížky ze zemí, které jsme už navštívili a jako motivaci si poštím písničky ze zemí, které mě lákají. Tohle je prostě cestovatelská bible!

5. YOU ARE HERE

 Autor: Chris Hadfield           Rok vydání: 2015          Počet stran: 320         Velikost: 20 x 20 cm
Podtitul: Around the World in 92 minutes

Jak asi vypadá svět z vesmíru? To, co si ještě naše prababičky mohly leda tak představovat, si vy můžete zcela názorně prohlédnout v této knize slavného astronaut Chrise Hadfielda. Ten tyto unikátní snímky pořídil z Mezinárodní vesmírné stanice (International Space Station – ISS), která obletí naší planetu za každých 92 minut, což znamená 16krát denně kolem dokola. I když je ISS primárně vědecká laboratoř a NASA nemá žádný speciální budget na fotografování země, jsou tu desítky kamer a fotoaparátů, které astronauti denně používají. Poslední vesmírná mise Chrise Hadfielda trvala pět měsíců, od prosince 2012 do května 2013. Během 2 597 obletů naší Země Chris pořídil neuvěřitelných 45 tisíc fotografií, z nichž ty nejlepší sdílí se svými fanoušky na svém Twitteru a nyní v této jedinečné knize. Ta je rozdělena podle jednotlivých kontinentů a představuje záběry z jedné pomyslné oběžné dráhy kolem Země. Tyto pozoruhodné fotky nejen předtsavují naší planetu tak, jak ji my, běžní smrtelníci neznáme, ale také osvětluje historii a důsledky lidského osídlení i sílu přírodních sil, které formují náš svět a budoucnost lidstva.

6. STREET ART INTERNATIONAL

Autor: Lou Chamberlain          Rok vydání: 2016        Počet stran: 232      Velikost: 23 x 24 cm

Kdo nás už nějaký ten pátek sledujete, víte, jak moc milujeme street art. Na blogu jsme mu věnovali už několik fotografických článků a je to jeden z mnoha důvodů, proč žijeme ve streetartové mecce, jihoanglickém Bristolu. Kromě dvou knížek o bristolském rodákovi, streetartovém tátovi Banksym, máme v knihovně taky tuhle lahůdku představující tohle současné pouliční umění v celosvětovém měřítku. Lou Chamberlinová cestovala z Varšavy do Londýna, z Tokia do New Yorku i z Melbourne do Santaiga v honbě za nejzajímavějšími a nejkrásnějšími street artovými díly a za setkáním s umělci stojícími za těmi nejúchvatnějšími pomalovanými zdmi na světě. Kniha představuje díla streetartových superstar Stik, Roa, Phlegm, Shepard Fairey, Hyuro, ale i těch méně známých jako jsou Low Bros z Berlína, Paola Delfin z Barcelony nebo Adnate z australského Melbourne. Kniha je takovým atlasem světového street artu, která nám při cestách dává skvělé tipy, co kde neminout.

 

7. BEAUTIFUL WHALE

Autor: Bryant Austin          Rok vydání: 2016        Počet stran: 232      Velikost: 23 x 24 cm

Největší stvoření, co kdy žilo na naší planětě. Plejtvák obrovský. Modrá velryba. Kdo nás už nějakou dobu sledujete, víte, že tohle je od malička moje nejoblíbenější zvíře. Tento 30 metrů měřící a 200 tun vážící tvor mě fascinuje svým klidem a ladností, s jakou proplouvá hlubinami oceánů a svými vyspělými emocionálními a komunikačními vlastnostmi, o kterých víme jen malé útržky. Tyhle stvoření mají tak bohatý duševní život, že si to vůbec nedokážeme představit. Tuhle úžasnou knížku od fotografky a ochránkyně přírody Bryant Austin jsem dostala od Toma k prvním narozeninám, které jsme slavili v Anglii a dodnes asi nemá v naší knihovně konkurenta. Obrovský formát s rozkládajícími stránkami umožňuje se podívat pod hladinu oceánu z úplně jiného úhlu a modrým velrybám se podívat z očí do očí. Některé fotky jsou tak zvětšené, že jsou některé detaily téměř v životní velikosti. Tvoří tak naprosto jedinečnou kolekci intimních pohledů do života těchto skvostných inteligentních savců, který s knihou můžete zažít bez neoprenu a kyslíkové bomby. Prostě srdcovka!

8. WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Autor: Rosamund Kidmund Cox      Rok vydání: 2016     Počet stran: 160      Velikost: 26 x 25 cm

Wildlife photographer of the Year je fotografická soutěž, jejíž výstavu pravidelně navštěvujeme poslední čtyři roky. Soutěž organizuje britské Přírodopisné muzeum (Natural History Museum) a už více než 50 let se tu utkávají nejlepší světoví fotografové divoké přírody v různých kategoriích. Mezi ty patří například akce, makro, pod vodou, krajina, černobílá, kreativní vize, fotopříběh, rostliny a houby, portréty zvířat a jednotlivé živočišné třídy (savci, ptáci, bezobratlí, plazi a obojživelníci). Soutěž klade velký důraz na upřímné a etické zachycení přírody v kombinaci s uměleckou svobodou, technickými dovednostmi a vypravěčským talentem. Šanci dávají také mladým fotografům ve věkových kategoriích méně než 10 let, 11 – 14 a 15 – 17 let, kde se předloni umístil i čtrnáctiletý Ondřej Pelánek se svou fotkou bojujících ptáků. V rámci soutěže už bylo vydáno 26 knih, které vždy představují nejlepší fotografie z posledních ročníků včetně podrobných příběhů stojících za těmito nádhernými obrázky.

 

9. MISCELLANY OF CURIOUS MAPS

Autor: Martin Vargic          Rok vydání: 2015        Počet stran: 128      Velikost: 26 x 30 cm
Podtitul: The Atlas of Everything You Never Knew You Needed to Know

 

Martin Vargic, sedmnáctiletý kluk z Banské Bystrice zahltil v roce 2014 internet svou slavnou Mapou internetu, která se začala okamžitě virálně šířit po celém světě. Martin se zabývá tvorbou neobvyklých map, které ukazují dnešní svět touto kartografickou formou. Jeho Mapa literatury a Mapa stereotypů se dokonce dostaly na stránky takových velikánů jako je The Independent, The Huffing Post nebo Daily Mail. Kniha Miscellany of Curiois Maps je kolekcí 64 map a infografik z Martinovi tvorby. Najdete tu kromě výše uvedených třeba mapu hudby, jídla, sportů, počítačových her, korporátních společností, vyhynulých zvířat, přírodních katastrof až po perličky jako jsou mapy obezity, fast foodů, počtu sexuálních partnerů, držení zbraní, počtu traktorů, sebevražd, užívání drog, nebo dokonce velikosti prsou či délky penisu. No samý zajímavý věci :-). Knížka je navíc provedená v starodávném mapovém stylu, takže kromě toho, že je extra zajimavá je fakt i hrozně hezká. Za mě perfektní dárek pro kohokoliv je alespoň minimálně zvídavej.

 

10. MELTING AWAY

Autor: Camille Seaman          Rok vydání: 2014        Počet stran: 156      Velikost: 20 x 31 cm
Podtitul: A Ten-Year Journey through Our Endangered Polar Regions

 

Tomova vysněná knížka o jeho velké vášni, ledovcích. Camille Seaman celých deset let dokumentovala rapidně se měnící krajinu polárních oblastí. Jako expediční fotografka se plavila po vodách Arktidy a Antarktidy, kde zachytila zrychlující se dopady globálního oteplování na rozeklaných tvářích téměř padesáti tisíc ledovců. Podle Camille nejsou žádné dva ledovce stejné, a tak každý z nich reaguje na měnící se prostředí svým jedinečným způsobem, téměř jako by to byly živé bytosti. Zkrz objektiv jejího fotoaparátu tak můžeme vidět jedinečnou osobnost každého ledovce formovanou nádhernými vrstvami kouřově šedého až průzračně tyrkysového ledu jako majestátní portréty. Nádhera, ze které mrazí. Mrknout můžete taky na skvělou přednášku, kterou měla Camille v rámci konferencí TED.

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář