Samoa: Top 10 nejlepších míst, která musíte navštívit

1. To Sua Ocean Trench

Nejpohádkovější bazén na světě. Třicet metrů hluboká jáma zarostlá tropickými rostlinami, která vznikla propadem půdy. Voda na jejím dně je sladkoslanná, protože se tu mísí mořská voda s podzemními proudy. V průzračné zelenotyrkysové vody si můžete zaplavat se spoustou barevných rybiček a krabíků. Nejdříve ale musíme překonat svůj strach a slézt dolů po extrémně prudkém a vratkém žebříku, který je zážitkem sám o sobě. Podle TripAdvisoru jedno z nej míst ke koupání na naší planetě vůbec.

Orientační bod: vesnice Latofaga, jihovýchod ostrov Upolu

Cena: 20 tala (1 tala = cca 10 Kč)

Tip Katka cestuje: Pokud vychytáte návštěvu na dobu odlivu a vezmete si šnorchlovací výbavu, můžete z této jámy proplavat přímo do moře. To je totiž s To Suou propojeno podmořskými podzemními jeskyněmi.

 

2. Lalomanu beach

Pláž tak dokonalá, že se bojíte zabořit prsty do jejího písku. Podle Lonely Planet jedna z Top 10 pláží světa. Zlatý písek, pobřeží lemované kokosovými palmami, tyrkysově modré moře lákají k prozkoumání barevných korálů na jeho dně. Pár metrů od pláže divoké vlny vyzývající odvážné srufaře a horizont zdobící dominanta zeleného ostrova Nu´utele. Co víc si přát :).

Orientační bod: vesnice Saleapaga, jihovýchod ostrova Upolu

Cena: 5 tala

Tip Katka cestuje: Na pravé straně pláže z písku rostou kokosové palmy, které spíše než stojí, tak leží. Díky jejich tvaru tak můžete doslova dojít do jejich koruny (pokud máte dobrý balanc a odvahu), kde si můžete sednout a užívat si tuto nádhernou scenérii.

 

3. Fuipisia falls

Dechberoucí 55-metrový vodopád, který se ukrývá uprostřed zarostlé džungle. Dojdete k němu skrze nádhernou okrasnou zahradu plnou exotických rostlin nejrůznějších barev a tvarů.

Orientační bod: Le Mafa Pass Road, ostrov Upolu

Cena: 5 tala

Tip Katka cestuje: Když se vydáte úzkou blátěnou pěšinkou po pravé straně výhledu, můžete dojít až k hlavě vodopádu. Odtud se vám naskytnou dechberoucí výhledy, jak na padající průzračnou vodu pod vámi, tak na neuvěřitelně zarostlé údolí řeky Mulivaifagatola.

 

4. Alofaaga blowholes

Dávný výbuch sopky vytvořil na jižním lávovém pobřeží ostrova Savai´i podzemní spleť lávových tunelů, které tu spojují mořskou hladinu s útesy. Příbojové vlny potom bloudí tímto lávovým bludištěm a pod nahromaděným tlakem vybuchují v destíkách otvorů do monstrózních gejzírů.

Cena: 5 tala

Orientační bod: vesnice Taga, jih ostrova Savai´i

Tip Katka cestuje: Místní domorodci vám tu budou nabízet neuvěřitelnou kokosovou show za 10 tala. Nenechte se napálit, celá show spočívá jen v tom, že vezmou kokos a položí ho do jámy, kde pod tlakem gejíru vystřelí do výšky. Raději jim dejte dvě tala a kupte si kokos na pití :).

 

5. Apia Market

   Domorodá tržnice uprostřed hlavního města, kde koupíte snad úplně všechno. Najdete tu více než sto stánků, kde místní prodávají nejrůznější suvenýry, oblečení, klobouky, šátky, šperky, vyřezávané výrobky a milion daších věcí. V druhé části tržnice můžete ochutnat místní pokrmy a vybrat si z desítek malých bufetů.

Orientační bod: tržnice leží hned vedle autobusového nádraží hlavního města Apia

Cena: podle toho, co si tu koupíte 🙂

Tip Katka cestuje: Smlouvejte! První cena nikdy není konečná. Pokud se vám něco líbí, snažte se s prodejcem domluvit na nižší cenně nebo třeba nakoupit více kusů za výhodnou cenu. Mějte ale respekt k místním obyvatelům a chovejte se při smlouvání uctivě. Pokud vás něco opravdu zaujme, neváhejte prodejce (který většinou dané výrovky vyrábí) podpořit a dát mu třeba něco navíc nebo si koupit víc kusů. Nezapomeňte, že 1 tala je pro nás 10 Kč, ale pro místní cenné peníze, které nakrmí rodinu.

 

 

6. Želví farma

Místo, kde si můžete snadno zaplavat se želvami. Ty tu chová místní rodinna v přírodním bazénku, který pomáhá udržovat počet samojských mořských želv v přírodě. Některé druhy jsou totiž masožravé a pojídají malé želvičky. Proto jsou vajíčka kladena na této farmě a želví maminky s jejich maminky tu jsou izolovány v bezpečí dokud mláďátka nevyrostou.

Orientační bod: vesnice Sato´alepai, sever ostrova Savai´i

Cena: 5 tala

Tip Katka cestuje: Pokud nejste zkušení želvologové, budete mít nejspíš problém mořskou želvu chytit. Jsou totiž nečekaně mrštné a rychlé. Nejlepším způsobem je nahnat ji ve více lidech do rohu bazénku a tam lapit za krunýř. Samozřejmě opatrně a jen na chvíli. Taky by se vám to na místě želvy moc nelíbilo…

7. Falealupo Canopy walkway

Nezapomanutelná stezka korunami stromů v exotické džungli. Procházka do koruny obrovského banyánu stromu, jehož monstrózní kmen  a koruna jsou obehnány několika patry schodů a dřevěných platform. K jedné z nich potom vede 30 metrů dlouhý houpací most sestavený z provazů a kusů hliníkových žebříků, které na sebe příliš dobře nenavazují.

Orientační bod: vesnice Falealupo, západní cíp ostrova Savai´i

Cena: 20 tala

Tip Katka cestuje: Pokud vám samotné přecházení provazového mostu nevstříkne do žil dostatek adrenalinu, můžete si ho uprostřed pár skoky a kýváním rozhoupat. Já bych to ale nedala :-).

 

8. Coastal walk O Le Pupu Pu´e

Luxusní procházka po lávovitém útesovém pobřeží, kde se mocné vlny tříští o pobřežní skály. Ty jsou lemovány pandánovým pralasem. Pandán je strom, jehož tlusté kořeny sahají až do půlky jeho výšky a tak vypadá, jakoby měl spoustu noh.

Orientační bod: O Le Pupu Pu´e National Park

Cena: zdarma

Tip Katka cestuje: Držte si klobouky, protože nám ty naše síla příbojového větru sfoukla do hlubin pod námi.

9. Samoa culture village

Samojský skanzen. Vesnička, kde domorodci předvádějí nejrůznější tradiční řemesla a dovednosti. Také se tu dozvíte zajímavé informace o místní historii a kultuře od tetování až po zpracování kokosu.

Orientační bod: turistické informační centrum Apia

Cena: zdarma

Tip Katka cestuje: Zůstaňte o trochu déle než je hlavní program a poproste místní, aby vás něco z jejich tradičních řemesel naučili.

 

10. Saleula Lava Field

Ruiny misionářského kostela, který byl v roce 1906 zavalen lávou z nedaleké sopky. Ceký vnitřek kostela je naplněný ztuhlou lávou, která tvoří na jeho podlaze neuvěřitelné tvary a obrazce.

Orientační bod: vesnice Saleula

Cena: 5 tala

Tip Katka cestuje:  Projděte se po lávovém poli trochu dál až k pobřeží a můžete vidět, jak se horká láva valila až do mořských hlubin, kde postupně chladla a měnila se ve skalnaté útesy.

 

Pokud se chcete dozvědět více o našem cestování po pacifické Samoe, přečtěte si náš podrobný cestopis. 

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář