Když potřebujete práci, jste rádi za všechno, a tak jsme na první dojmy nedali a doufali, že vše bude časem v pohodě. Jako argument zůstat se jevila velmi nízká cena ubytka (aby ne!) a možnost pracovat, jak dlouho budeme chtít – klidně od rána do večera. To jsme ale ještě netušili, co sbírání jablek obnáší.
nekonečných možností, když máš peníze, ale když ne – New Zealand sucks. A tak se stalo, že po 4 dnech hledání práce a tvrzení, že jablka už fakt nikdy, jsme se opět ocitli na sadu, tentokrát v Richmondu u opravdového profesionála a obchodníka Davida. Po zážitcích od Rosse, to tu byl kulturní šok, a to doslova – protože u Davida se pěstovala skutečná jablečná kultura.
neprojde. Slovo supervizor tu pro nás nabralo zcela nové kvality. Na předchozím sadě nám občas traktorista řekl, že máme blbou barvu nebo jsme nechali nějaké jablko na stromě, tady na kvalitu naší práce dohlíželo 5 lidí každý den – traktorista, supervizor a 3 kontrolorky kvality. Utržená jablka musela být naprosto perfektní – žádné pohmožděniny, otlaky, spáleniny od slunce, škrábance – a hlavně dokonalá barva, za kterou nás celý den v kuse buzerovali. Chtěli vždy jeden přesný odstín červené, který ale na slunku a ve stínu vypadal úplně jinak, takže dopolední požadovaná „deep bright red“ se odpoledne po zasvícení slunka do binů měnila na odpolední „dark brown“, která je špatně. Kontrola neprobíhala pouhým pohledem do binu, jak jsme byli zvyklí do Rosse, ale kontrolorky vždy vzali zhruba 25 jablek, které otáčeli ze všech stran a hledali i nejmenší vadu. Každá bin jsme tak měli zkontrolovaný třeba 5x. Naštěstí tato posedlost kvalitou byla finančně odměněna a my tak na začátku dostávali za bin 34 dolarů, za lehčí pick potom 31. A důležitá věc (hlavně pro mě) byla, že pokud se nám nepovede nasbírat na minimální mzdu, dostaneme ji bez problému samozřejmě proplacenou. Takže i když jsme skončili zase na jabkách, alespoň finančně jsme si za stejnou práci hodně polepšili a hlavně pracovali v mnohem příjemnějších podmínkách a v profesionálním prostředí. David zaměstnával přes 70 pickerů, z nichž 80 procent tvořili tongánci a ostrovani. Tongánci jsou obyvatelé ostrova Tonga, který leží v Pacifickém oceánu. Jsou to většinou obrovští černí svalovci, kteří nemají problém narvat 8 – 10 binů každý den. Na tomto sadě jsem byla skoro jediná holka a při srovnávání svého výkonu s těmahle svalnatýma týpkama jsem si často říkala, že asi nedělám tu správnou práci J. Tongánci ale byli kluci veselí, kteří mají naprosto odlišnou kulturu a tak práce v jejich společnosti byla celkem zajímavá – neustále na sebe pořvávali svým domorodým jazykem, zpívali si, smáli se a u toho trhali rychleji než já s Tomem dohromady. Na Tonze totiž není téměř žádná práce, takže jejich motivace byla opravdu velká. Společně s námi k Davidovi nastoupilo asi dalších 20 „ne-tongánských“ lidí, vydrželo nás ale asi jen 5. Dokonce jeden český pár to vzdal a zabalil po jednom společném nasbíraném binu. I my jsme s Tomem tentokrát zvolili taktiku sbírat spolu do jednoho binu, což byl asi jediný způsob, jak jsem si já jako holka mohla tuto práci udržet. Easton nám slíbil práci do konce dubna, tedy měsíc a půl, a tak jsme se začali dívat po ubytování, které se nám povedlo sehnat v Nelsonu, který je podle nás nejpříjemnějším městem na život na jižním ostrově. Téměř dva měsíce jsme si tedy užívali zaslouženého pohodlí po týdnech spaní v autě a v kempech u Judy, příjemné starší kiwačky, která procestovala snad celý svět. Pronajímala malý útulný pokojíček ve svém domě pár minut od nejkrásnější pláže Tahunanui v Nelsonu. Tři týdny jsme tedy každý den vstávali (kromě neděle, kdy bývalo volno) a celý den trhali, trhali a trhali, pak přišli domů, uvařili večeři, nachystali svačiny na zítra a po osmé usínali jak zabití. Po šesti týdnech na jabkách už jsme měli oba okolo 5 kg méně než před jablečnou sezónou. A tak jsem si vždycky říkala, že i když je to fakt hnus práce, fyzicky nejnáročnější, co jsem kdy dělala – je to vlastně nejlepší work-out, a ještě za peníze J. Protože jsme ale na Zélandu, kde s prací nemůže být nic jednoduchý, ve chvíli, kdy jsme si už jakžtakž zvykli a počítali, že takto strávíme další měsíc, za který si tak akorát vyděláme na vysněné cestování po severním ostrově, nám v pátek supervizor oznámil, že ve středu, možná už v úterý končí sezóna a tím i naše práce na tomto sadě. Fakt pecka!
Super nahlédnutí do života sběračů. Já to říkám každému, kdo sem jede s růžovými brýlemi, ať trochu mírní očekávání.
a byl by nějaký kontakt na ten "nejlepší" sad, kde ste pracovali?
díky v.
Ahoj, v tomhle blogu ležím celý týden a vypisuji si spoustu užitečných informací z cestování i práce, které zde nacházím., Proto chci moc poděkovat za tuhle "učebnici" života na NZ. Chystám se v Květnu 2015 na NZ pokud vyjdou v březnu víza. Chtěl jsem se zeptat na celý název Terryho sadu případně kontakt abych si dyžtak mohl s předstihem zkusit zajistit práci ideálně na celou sezonu v osvědčené farmě. Klidně do mailu. Ještě jednou díky moc i za tenhle blog. Zdraví a mnoho dalších cestovatelských úspěchů přeje Vojta
Vojto, děkujeme moc – tohle je pro nás motivace psát další články, díky 🙂
Ahoj, taky děkuju za přínosný článek! Chtěla bych se zeptat, jestli byste byli ochotní podělit se o kontakt na Terryho a Davida sady do emailu. Zatím jsme tady na NZ sběračskou práci nezkusili, ale je to v plánu, tak sbíráme info. Moc díky!
Ahoj, kontakt na Davida:
Easton Apples Ltd
David & Maryanne Easton
Bartlett Rd, Appleby
Mariri, Motueka
Nelson
Phone: +64 (0)3 5266854
email: david@eastonapples.co.nz
Nazdar vy dva sberaci jablek . Tak sem si precetl ten Vas blog o jabkach a musim rict ,ze bud se dnes do sveta vydavaji mekoty ,nebo jen vy dva jste prilis mekci na tuhle praci . Ja po te tzv. revoluci vyrazil do sveta ( jen Evropa …Italie ) a moje prvni prace na dlouhe roky byla v Sev. Italii tak zvana autonomni oblast Sudtirol . Makali jsme tam cesi spolu s tyrolaky v sadech na jabkach a vinicich . A po pravde teprv tam sem poznal co je prava fyzicka prace . Makal sem tam asi 4 roky temer v kuse . Na jare protrhavani a sber prvnich odrud a zakladani novych sadu…pote normalni sber cca 3-4 mesice a na podzim az zima likvidace starych sadu. No ze zacatku galeje ,ale postupem casu si clovek zvykne a lital sem na houru a dolu po zebricich jak fretka a ne 8 hodin denne ,ale od rozedneni az do tmy …I v desti . Nebudu to uz vice rozebirat ,ale teda pral bych tem kivi farmarum nejakou partyju nas cechu co jsme tam do okoli Bolzana jedili pred 20-25 roky . Ti by nechapali jak je mozno v maxmalni rychlosti a zaroven bez poskozeni sklidit sad jablek . No nic koncim a Vam preji zatnout zuby a nefnukat ze je to tezka prace . Konec koncu mate to jen na par tydnu a da se to vydrzet
Moc hezký blog se zajímavými tipy, věřím, že ta práce musela být velmi náročná. Anonym z 1.2. ukazuje jen na fakt, že je čech jak poleno. Opět jen vytahování se a pohrdání názory jiných. Je přece normální, že zmíníte, že to byla náročná práce. Držím palce do dalších cestovatelských zážitků:-)
Ahoj, super počtení docela rád bych se vyhnul takovým jako je Ross. Pro jednoho takového podobného jsem už sbíral maliny v Anglii. A tak bych tě moc rád požádal o kontakt na Terryho. jirikouba86@gamil.com díky a přeju spoustu dalších budoucí zážitků!
Fajn článek :). Já si naopak myslím, že sbírání jablek je super. Ano, možná fyzicky náročnější práce, zejména pro děvčata, ale má to spoustu výhod. 😀 Chystám se na NZ a chtěl bych vás poprosit o kontakt na Terryho farmu, kde se sbíralo na juice. jarda.stummer@gmail.com Děkuju mockrát.
Ahoj, krásně napsaná, docela se práce na jablečných sadech bojím, ale wourkout mam rada, mohla bys take poprosit o kontakt na Terryho, dík moc Markéta (kyptova.marketa@seznam.cz)