10 otázek pro Katka cestuje

Poslední týdny mezi travel blogery frčí hra na zodpovězení deseti otázek týkajících se cestovatelského života. I já jsem byla před pár dny zapojena do této výzvy. Nominovala mě česká blogerka Itchy Feet Diary žijící v Londýně, která píše skvělý a inspirativní blog zaměřený nejen na život v Anglii. Než se vrhnu do odpovědí na její zvídavé otázky, uvádím pravidla této hry:
  • Nominovaná blogerka odpoví na 10 otázek
  • Nominovaná blogerka zmíní blogerku, která ji do hry nominovala
  • Nominovaná blogerka vytvoří 10 nových otázek a nominuje 10 dalších blogerek

Otázky pro Katka cestuje

1) Co máš na cestování nejraději?

Moje nejoblíbenější část cestování je vždycky začátek. Miluji ten pocit neznáma a dobrodružné nejistoty, která se přede mnou otevírá. Jaké to tam bude? Co tam zažijeme? Kde budeme za tři dny? Koho tam potkáme? Nejen proto se snažíme naše cesty nikdy dopodrobna neplánovat a itinerář trasy a míst nechávat otevřený.

2) Jaký je tvůj nejoblíbenější kontinent a proč? 

Zatím vede určitě Nový Zéland, tedy Oceánie. Důvodu je spousta. Strávila jsem tam celý rok svého života, za který mě tato úžasná země stihla neuvěřitelně přirůst k srdci. Zbožňuji přírodu a ta je na Novém Zélandu naprosto unikátní a dá se popsat snad všemi superlativy, které vás napadnou. Výlety, tracky a návštěvy míst, které jsem tu absolvovala, byly opravdu jako z jiného světa a já dodnes nedokážu pořádně vstřebat, co vše jsem na NZ viděla a zažila. Je to pro mě země nevyčerpatelných cestovatelských možností, takže udělám maximum pro to, abych se tam ještě někdy podívala.

3) Letadlem, vlakem nebo autem? 

To hodně záleží na místě a možnostech. Na Novém Zélandu to bylo určitě auto, které bylo současně i takovou naší šnečí ulitou, ve které jsme během cestování žili. Velkou výhodou je, že jste v autě svobodní – můžete si zajet, kam vás napadne, kdykoliv zastavit, atd. Nevýhodou ale je, že jeden musí vždycky řídit, a tak se okolní krajinou nemůže kochat stejně, jako spolujezdec. Respektive může, ale pak možná skončí ve škarpě, jako spousta vanů na NZ :-).

4) Bez kterých 3 věcích (vyjma pasu, kreditky apod.) by ses na cestách neobešla? 

Cestovatelský deník, kam si každý večer zapisuji všechny zážitky a dojmy z cest. Kontaktní čočky, bez kterých bych nic neviděla :-). Velký šátek lava lava, který se dá využít, jako ručník, šaty či sukně, ubrus, obal, deka, a x dalších možností.

5) Tvůj nejkrásnější zážitek z cest?

Toto je otázka, kterou všichni cestovatelé nesnáší:-). Nedokážu vybrat jeden, byly jich stovky a každý měl úplně jinou kvalitu. Obecně se snažím nerozlišovat mezi dobrými a špatnými zážitky, spíše mezi silnějšími a slabšími. Ty silné pak mohou být pozitivní či negativní, přičemž ty negativní jsou často stejně tak důležité a obohacující jako ty pozitivní. Jen trochu jinak :-).

6) Co bys poradila všem mladým lidem, kteří chtějí cestovat? 

Najděte si svůj vlastní způsob cestování. Tak jako existují miliony lidí, existují miliony způsobů cestování. Nesnažte se kopírovat nebo následovat někoho jiného, ale zvolte si své vlastní tempo, vlastní cestovatelské hodnoty a priority. Každý z nás je jiný, má jinou osobnost a potřeby a žádný univerzální způsob, jak cestovat neexistuje. Jeďte si svou vlastní cestou, čím lépe vám bude sedět, tím víc si budete cestování užívat.

7) Zítra odjíždíš, peníze nejsou problém. Kam bys jela? 

Jedny z mých velkých snů jsou Papua Nová Guinenea, Šalamounovy ostrovy a Vanuatu. Trošku obtížněji dosažitelné destinace, k jejichž procestování je už také potřeba mít notnou dávku zkušeností. Tak uvidíme :-).

8) Jaké nejchutnější jídlo jsi na svých cestách ochutnala? 
Ujíždím si na mořských plodech, takže nikdy nezapomenu na čerstvé humry z novozélandské Kaikoury nebo celé kraby ve srílanském Negombu.

9) Proč jsi začala s blogováním? 

Katka cestuje začala původně jako blog pro babičky a další známé, kteří nemají FB, když jsem v roce 2013 odjížděla na rok na Nový Zéland. Blog si potom našel spoustu dalších čtenářů, jejichž velký zájem mě motivoval (a stále motivuje) blog více a více rozvíjet.

10) Jaké je tvé cestovatelské motto? 

„Je to nebezpečný podnik, vykročit ven ze dveří. Vydáš se na cestu a když nestojíš pevně, nikdy nevíš, kam tě její proud strhne.“ Bilbo Pytlík

 

Mých deset otázek:

1. Vzpomeneš si na pocity, které jsi měl/a před svou první cestou? Jaké byly?

2. Jak bys charakterizoval/a svůj způsob cestování? Jak cestuješ?

3. Jakou plánuješ nejbližší cestu?

4. Do kterého místa z těch, co jsi už navštívil/a, by jsi se rád/a podívala znovu. Proč?

5. Na jakém nejzajímavějším místě jsi spal/a?

6. Máš nějaký cestovatelský vzor, příp. oblíbeného travel bloggera, který je tvou inspirací?

7. Jak to vypadá u tebe doma? Podle kterých věcí návštěva okamžitě pozná, že je v cestovatelském bytě?

8. Která národnost ti během cest nejvíc učarovala? Co máš na těchto lidech tak rád?

9.Zažil/a jsi někdy na cestách moment, kdy jsi měl/a chuť se na vše vykašlat a jet domů? Kdy to bylo a jak jsi to překonala?
10. Jakou destinaci bys poradil/a začínajícím cestovatelům?


K zodpovězení těchto otázek nominuji následující blogery:

Proky a Veru na cestách
Večerníčci
Po vlastní ose
Angelic perfection
Travel with blondie
Prokraanna

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (1)

Super článek! A děkuji za nominaci! Ten život na Novém Zélandě ti moc závidím, nedivím se, že je to jedno z tvých nejoblíbenějších míst 🙂 Měj se moc hezky! Anet.

Napsat komentář