#1 MED Z MANUKY
#2 FISH´N´CHIPS
#3 KIWI
Novozélandské národní ovoce, původně pojmenované Chinese gooseberry (čínský angrešt) je plod popínavé rostliny aktinidie lahodné. Obsahuje velkou dávku vitamínu C, konzumace jednoho kusu kiwi tak pokrývá celodenní potřebnou dávku. Je známo, že vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Díky vitamínu C v kombinaci s hořčíkem podporuje kiwi také látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění.
#4 L&P LIMONÁDA
#5 ZMRZLINA HOKEY POKEY
#6 HANGI
#7 SAUVIGNON BLANC Z MARLBOROUGH
#8 FEIJOA
Feijoa známá také jako Fejchoa Sellowowa je stálezelená dřevina, jejíž jedlé plody jsou podobné kvajávě. Přirozeně roste v subtropických oblastech Brazílie, Paraguaye, Uruguaye a Argentiny. Většina prodávané feijoy však na počátku 21. století pochází právě z Nového Zélandu, pěstuje se také na Kavkaze nebo ve Skotsku. Chuť dužiny bývá přirovnávána k jahodám nebo ananasu. Střed plodu tvoří podlouhlé rosolovité kapsy s množstvím drobných zrníček, která se používají k peelingu.
#9 FLAT WHITE
Flat white znamená více kávy, méně mléka, což dává dohromady silnou a bohatou chuť určenou především kávovým milovníkům. Tento nápoj spatřil poprvé světlo světa v osmdesátých letech minulého století, v průběhu let devadesátých byl doveden k dokonalosti a na přelomu tisíciletí se z něj stal téměř globální fenomén. Připravuje se do skleničky nebo cappuccinového šálku ze dvou shotů espressa (doppio) a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která typicky tvoří cca 1 cm vrstvu, může být ozdobená latte artem.
#10 HUMR Z KAIKOURY
#11 JEHNĚČÍ MASO
Novozélandské skopové a jehněčí maso je jedním z nejlepších na světě. Maso novozélandských ovcí je považováno za vysoce kvalitní, které se snadno připravuje a je vyhledáváno celou řadou spotřebitelů, především na britském a německém trhu.
#12 MARMITE
#13 BLUFFSKÉ ÚSTŘICE
White bait jsou čerstvě vylíhnuté mléčně průhledné rybičky několika druhů, které jsou místní specialitou. Svého času se jim říkalo „bílé zlato“, protože spousta neúspěšných zlatokopů v okolí Hokitiky našla své vysněné bohatství právě v lovu těchto malých rybiček, které byly (a svým způsobem dodnes jsou) poměrně dobrým byznysem. Lovilo se tu opravdu ve velkém (okolo 2000 kg denně jedním rybářem), white bait potom byly v továrnách mraženy nebo konzervovány do plechovek a staly se významným vývozním artiklem do celého světa. I my jsme si tuto pochoutku nenechali ujít, a to v hospodě u Fat Pippi, kde jsme si dali vyhlášenou whitebait pizzu.
#15 LOSOS Z MODRÝCH JEZER TEKAPO A PUKAKI
Losos je jedno z našich nejoblíbenějších jídel, takže jsme byli v sedmém nebi, když jsme si ho na NZ mohli dopřát poměrně často (během sezóny na vinicích v Blenheimu dokonce pravidelně každou neděli :-)). Jedním z velkých zážitků pak byla návštěv lososových farem chovající obrovské šťavnaté lososy v kanálech mezi jezery Pukaki a Tekapo. Ty se jmenují Mt. Cook Alpine Salmon a High Country Salmon. Losos tu vyjde hodně draho (oproti vlídným cenám v supermarketech), můžete se tu ale podívat, jak se tito krasavci chovají a dokonce si je i nakrmit.
#16 MASOVÝ KOLÁČ
Masový koláč, nebo chcete-li koláč s masovou náplní, je původně receptem australských obyvatel – Aborigines. Většinou jde o kombinaci sekaných nebo nadrobno krájených mas, například jater nebo ledvinek v těstě. Servírují se studené i teplé. Obvykle se k nim podává naložená zelenina a hořčice. Mezi neznámější patří Steak and Kidney pie – zapečené hovězí a ledvinky. Často se v domácnostech vaří menší masové závitky Meat Pies přelité např. omáčkou z rajčatových plodů. Nejtričnějí novozélandský je potom varianta s mletým masem a sýrem.
#17 LAMINGTONKY
I když klasické lamingtonky pocházejí z Austrálie, jejich růžová, jahodová varianta je spojována se Novým Zélandanem. Při hledání informací jsem dokonce narazila na článek o starém obrazu dokazující, že tento piškotový dezert přece jen pochází původně z NZ. Je to vlastně piškotový dort obalený v čokoládě či jahodové polevě posypaný kokosem většinou ve tvarů malých čtverečků či obdelníčků. Populární při všemožných příležitostech.
#18 FERGBURGER
Nejslavnější a podle většiny turistů nejlepší burger na Novém Zélandu, údajně i na jižní polokouli. Ochutnat jej můžete na Shotover street v Queenstownu, počítejte ale s téměř nepřetržitou dlouhou frontou. Já jsem celkem jedlík a dokážu toho sníst fakt hodně, Fergburger jsem ale naráz nikdy nedala :-). Výzva?
#19 ZELENÉ MUŠLE Z HAVELOCKU
Havelock je centrem průmyslu zpracovávajícího nejpopulárnější novozélandské mušle – slávky zelenoústé. Ty se vyznačují zvláštní kombinací výživných látek z přírodních proteinů, glykosaminoglykanů (zkr. GAG) a komplexu lipidů. Kapsle z mušle slávky zelenoústé jsou cenným doplňkem stravy podporujícím tvorbu a regeneraci tkání pohybového aparátu, zejména chrupavek a kloubního mazu.
#20 PAVLOVA
Kolik z těchto dvaceti jídel jste na Novém Zélandu ochutnali a co byste přídali do seznamu?
Použité zdroje:
exoticky.cz/varime/kuchyne-protinozcu
flashpackerfamily.com/top-ten-must-try-kiwi-foods
www.stokedforsaturday.com/2014/04/a-taste-of-new-zealand
www.cs.wikipedia.org
mmmm, skvělý článek!! Jen mám teď hlad! 🙂 hodně mě zaujala FEIJOA. Fascunuje mě, kolik je na světě druhů ovoce, který vůbec neznáme 🙂
Děkujeme a omlouvám se za způsobení hladu :-). Feijoa je vážně skvělá, moc jsem si tam na ní ujížděla!
Oooo ted si mi vrátila vzpomínky na život v Austrálii a výlet na Zéland – spoustu jídel je tam společných 🙂 Pro pie nebo jejich vína bych momentálně vraždila…
Krásný den přeje M.
Diary of M
Ahoj, Markéto! Jojo, novozélandská vína… ještě, že se dají koupit i v Anglii 🙂