200 malovaných dveří Madeiry

Je tomu už šest let, co se José Maria Montero procházel starou čtvrtí Funchalu, hlavního města portugalské Madeiry. Opuštěné obchody, zpustošené domy bez majitelů a nevlídná atmosféra města duchů na něj ten den tak zvláštně zapůsobili, že mu vnukli nápad. Nápad, který se proměnil v naprosto výjimečný umělecký projekt – artE pORtas abErtas.


José oslovil více než 100 madeirských umělců a dal jim jednoduché zadání – vybrat si jedny dveře a vytvořit na nich cokoliv je napadne. A tak se 161 dveří  v roce 2010 proměnilo v originální umělecká díla. Nezůstalo jen u malování – někteří umělci použili i keramiku, sklo, kámen, kov, klíče nebo i třeba počítačovou klávesnici. Název artE pORtas abErtas znamená v překladu umění otevřených dveří, čímž odkazuje k hlavní myšlence projektu – otevřít tuto zapadlou část Starého Města, portugalsky Zona Velha, a s ní celý Funchal, nejrůznějším uměleckým a kulturním akcím a počinům. A to se povedlo. Dnes už tuto čtvrť zdobí více než 200 malovaných otevřených dveří, které do kdysi opuštěné části města přitáhly nový život a změnily ji k nepoznání.
Vy všichni, co nás už nějaký pátek sledujete, víte jak moc milujeme street art. Určitě vás tedy nepřekvapí, že tento umělecký projekt byl nejočekávanějším bodem a největším must do při naší prohlídce Funchalu. Malované dveře ale nenajdete v žádném oficiálním průvodci, takže byl trochu oříšek najít jejich přesnou polohu. Naštěstí jsme ale vypátrali webové stránky celého projektu (včetně jeho oficálního názvu), a tak procházce po dveřní galerii nestálo nic v cestě. Většina malovaných dveří je soustředěna na ulici Rua de Santa Maria, která já po obou stranách lemovaná desítkami restaurací a obchůdků, díky kterým dnes skoro nejde věřit, že tato ulice byla kdysi opuštěná a bez života. Další desítky malovaných dveří nacházíme v klidnějších bočních uličkách, jako např. Rua dos Barreiros, Rua Portão São Tiago nebo Travessa do Pimenta.
Některé dveře jsou jen dekorativní, jiné jsou vstupy do obytných domů a spousta z nich na druhé straně skrývá kouzelné bary a hospůdky, které se otevírají až navečer. Tipujeme si tedy, co se za kterými dveřmi skrývá a další den večer to jdeme ověřit, samozřejmě s ponchou v ruce. Nemá cenu dveře popisovat, v tomto případě fotografie řeknou více než tisíc slov. Takže si udělejte pohodlí a nechte se námi provést pouličním uměním malovaných dveří funchalské čtvrti Zona Velha.
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednou z nejkouzelnějších byla ulička Travessa do Pimenta, na jejíchž zdech a dveřích jsou vyobrazeny scény a postavy z Malého prince. Je to tu jako se procházet mezi stránkami ilustrované knížky.

 

 

Mezi malovanými dveřmi narážíme také na jednu kouzelnou uměleckou galerii, která má čtyři patra zaplněné nádhernými obrazy od nejrůznějších madeirských malířů. Součástí galerie jsou i samotné ateliéry a prostředí zpustošeného oprýskaného domu vdechuje tomuto místu výjimečnou atmosféru.

 

 

 

Co dodat? Je to velká škoda, že malované dveře ve Starém městě Funchalu nejsou zahrnuté to oficiálních turistických atrakcí tohoto města, protože jsou podle nás jedním z jeho nejkrásnějších míst. My tu uměleckou atmosféru nasákli na maximum :-). Jen nám teď všechny dveře v ostatních městech přijdou trochu nudné…

 

Líbil se vám tento článek? Tak ho nezapomeňte sdílet!

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (4)

Krásné fotky a ještě krásnější místo! Nikde jsem o tomto "projektu" neslyšela (což je velká škoda!)

Diary of M

M.

Wow, to je krásný! Super nápad a super provedení. Udělá to z takového nějakého městečka něco strašně zajímavého, mělo by to být na víc místech. Super, že jste to zdokumentovali a podělili se! 🙂

Prave jsem se vratila z Madeiry a musim rici ze ne vsechny dvere jeste jsou a mam i jine fotky. Rozhodne navstivit a ulici Santa Marii fotit a fotit

[…] si o tomto projektu chcete přečíst víc, hezky to popsala Katka na svém blogu Katka cestuje (http://katkacestuje.cz/2016/10/200-malovanych-dveri-madeiry.html ) nebo můžete mrknout přímo na oficiální stránky projektu Arte portas abertas […]

Napsat komentář