Bristol – město, které napsalo jeden z nejslavnějších příběhů

Alexander Selkirk, jeden z nejznámějších cestovatelů všech dob, se po svém velkém dobrodružství vrací do Anglie a jeho první cesta vede, kam jinam, než do známé hospůdky dát si vysněnou pintu lahodného vychlazeného cideru. Chutná ještě lépe než si ty čtyři roky a čtyři měsíce izolace představoval. Ihned si tedy poručuje další rundu, když v tom si k němu sedá neznámý muž a začínají si spolu povídat. Jedna runda následuje druhou a tento zvláštní chlápek v Alexandrovi z neznámého důvodu vzbuzuje silnou důvěru, a jak z něj postupně padá nahromaděné napětí, rozhodne se mu vyprávět svůj neuvěřitelný příběh.

 

Llandoger Trow, King street
Tento cizinec se jmenoval Daniel Defoe a na základě tohoto zvláštního večera stráveného povídáním s Alexanderem, napsal svou nejslavnějšího knihu. Ano, hádáte dobře, Alexander Selkirk je skutečným Robinsonem Crusoe a toto osudové setkání se odehrálo v hospodě The Llandoger Trow, která stojí dodnes, kde jinde, než v centru Bristolu. Toto malebné město opředené zajímavou historií se v polovině února 2015 stalo naším novým domovem. V prvních dnech jsme měli spoustu času naše nové bydliště prozkoumat. Pojďte se tedy společně s námi podívat, co je ten Bristol vlastně zač…
Bristol leží na jihozápadě Anglie, na řece Avon, 185 km od Londýna. Se svým počtem 450 000 obyvatel je v současnosti šestým největším městem Anglie. Téměř 500 let byl ale třetím největším, až do průmyslové revoluce, kdy ho předběhli industriální Manchester, Liverpool a Birmingham. Bristol je významným centrem zaměstnanosti, obchodu, kultury a umění, má neskutečně bohatou historii, která je od vzniku města spojená především s jeho přístavem.
Bristol Harbourside
Ten se nazývá Floating Harbour a tvoří ho osmdesát akrů přílivového kanálu, díky kterému mohou lodě už od roku 1809 připlouvat a kotvit přímo v centru města. Sláva bristolského přístavu započala ale už mnohem dříve, v roce 1497, kdy tu zakončil svou historickou cestu do Severní Ameriky Giovanni Caboto, přezdívaný John Cabot. Jeho kroky (či spíš vlny) následovalo spoustu dalších cestovatelů, kteří se z bristolského přístavu vydávali na cesty do celého světa. Výstavba prvního ocelového parníku, SS Great Britain, zahájila éru zaoceánských plavidel a učinila s Bristolu centrum zaoceánského obchodu a objevitelských cest.
Bristolský přístav má ale i temné stránky své historie, ke kterým bezpochyby patří obchod s africkými otroky. Výhodná poloha, technologická vyspělost a skvělá pověst brzy z Bristolu učinili druhý největší přístav tehdejší Anglie, ihned po Londýně. Město bohatlo především díky obchodu s vínem a tabákem ze vzdálených zemí, mezi lety 1730 – 1743 přišel ale ještě výhodnější obchod – obchod s lidským masem, díky kterému Bristol rychle povýšil na nejvýznamnější otrokářský přístav tehdejší Anglie. Po naprosto nelidských podmínkách na lodích, které většinou zhruba půlka otroků nepřežila, byli potom v bristolském přístavu prodáváni anglickým papalášům za průměrnou cenu 20-30 liber. Během této neslavné otrokářské éry tu přistálo 2108 známých lodí, které „obohatili“ město o více než půl miliónu otroků a zanechali v něm navždy tuto černou skvrnu.
V bristolském přístavu, Bristol Harbourside, je toho spousta k vidění. My strávili nejeden den v doprovodu racků procházením po jeho březích, pozorováním nejrůznějších plachetnic, historických replik a houseboatů. Hlavním tahákem je slavná ocelová loď SS Great Britain, designovaná Isambarem Kingdom Brunelem, která třicetdvakrát obeplula celý svět a po tomto výkonu byla zanechaná napospas oceánským vlnám někde na březích Falklandských ostrovů. Britové se ale v roce 1970 rozhodli tento vrak přivézt zpět do jeho domovského přístavu, poctivě ho zrekonstruovat a tak je dnes od rána do večera plný zvědavých turistů prohlížející si tuto loď – hrdinku, klidně trávící svůj důchodový odpočinek na bristolském Floating Harbour.
Pokud vás bristolský přístav zajímá víc, určitě nevynechejte návštěvu M-Shedu. Tato budova leží na Prince´s Wharf a její stěny ukrývají nádherné muzeum, kde jsme se formou nápaditých expozic dozvěděli o historii přístavu,  otrokářském obchodu, stavbě lodí a všem, co se k přístavu váže. Jako bonus jsme si z vrních pater užili nádherné výhledy na celý přístav a historickou část města. Jako všechna bristká muzea si ho můžete užít úplně zdarma.
M-Shed muzeum
Kousek od přístavu se nachází další významná historická památka, kterou je bristolská katedrála (Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity). Základní kámen této monumentální krásky byl položen už v roce 1140, její dokončení si ale vyžádalo mnohem více času než se očekávalo a než bylo na tuto či jakoukoliv jinou dobu zvykem. Její stavba totiž trvala celých 700 let! Katedrála je vystavena v gotickém anglikánském stylu, ukrývá spoustu kaplí a památníků a unikátní dřevěné varhany. Při jejím procházení jsem si chvílemi připadala jako ve středověkém filmu, chvílemi jako v chodbách potterovských Bradavic a chvílemi jako v nějakém úplně šíleném snu o gotické architektuře. Opravdu nádhera! A je tu toho tolik k vidění, stále jsme objevovali další a další chodby a kapličky.

 

Protože Bristol je v současnosti především městem umění a moderních výtvarných stylů se tu nebojí, chodby katedrály zrovna hostily výstavu obrazů studentů různých bristolských škol. Wow! Dílo vedle díla, málem jsem si tam vykoukala oči. Tolik talentovaných lidí a nejrůznějších stylů, celkem nečekaný zážitek z historické katedrály, takový zážitek v zážitku 🙂 A pak jsme ještě našli chodbičku, která vedla na zahradu katedrály, která je vlastně takovým malebným hřbitovem, kde odpočívají biskupové, faráři a opatové z dob dávno minulých…
Jednou z nejzajímavějších částí města je potom Old city, známá také jako Old Quarter. Rozprostírá se mezi ulicemu Corn, Broad a King street a historickou atmosféru středověkého anglického města tu můžete doslova dýchat. Jádrem této čtvrti je St. Nicholas Market, kde se už po stovky let každý víkend scházejí obchodníci a řemeslníci z celého města nabízet své zboží a výrobky.  Hlavní budovou tohoto trhu je The Corn Exchange, před kterou stojí čtyři slavné Bristol nails. Tyto bronzové podstavce z přelomu 16. a 17. století byly používány obchodníky jako stoly, na kterých se platilo za zboží a přepočítávali mince. Odsud také pochází známé anglické rčení„to pay on the nail“.
Na druhé straně centra, mezi ulicemi Lewins Mead a Colston street začíná naše téměř každodenní cesta z města, k nám domů. A my máme opět to neuvěřitelné štěstí, že hned na jejím začátku, tedy na úpatí prudkého kopce St. Michaels Hill, začíná jedna z nejkrásnějších bristolských historických uliček – Christmas steps. Tyto schody pocházejí z roku 1669 a bohatý vinařský obchodník Jonathan Blackwell je nechal tu nechal na své náklady vystavět, aby nahradili blátivou cestu, po které se s každým deštěm z příkrého kopce řinuly potoky dešťové vody a bláta. Dnes je tato schodový ulička plná nejrůznější obchůdků, uměleckých dílen, filantropie a kavárniček. Pokud tuto štreku vyšlápnete, odměnou vám je také nádherný výhled na celý historický Bristol.

 

Christmas steps
Po výšlapnutí Christmas steps jsme ale teprve v půlce kopce, na jehož vrcholku bydlíme. Druhou půlku tvoří malebná ulice St. Michaels Hill lemovaná stylovými domky, gotickými kostely, historickou nemocnicí připomínající dům hrůzy a spoustou legendárních hospůdek, kde se dříve obchodníci s koňskými povozy zastavovali zchladit žáhu oroseným ciderem.

 

St. Michaels Hill

 

Hospital for sick children
Bristol je opravdu nádherné město, plné historie, umění, nápadů a stylu. A my jsme nejšťastnější, že jsme zakotvili právě tady. Tento článek popisuje jen malou kapitolku této kulturní metropole a určitě vám postupně představíme i jeho další částí a tváře.

 

 

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (9)

Moc pěkný článek. My momentálně bydlíme v Londýně ale začínáme vážně přemýšlet o přesunu do Bristolu. Možná se tam někdy brzo potkáme. ? Věrka

Ahoj, za nás můžeme říct, že Bristol byla je ta nejlepší možná volba :). Napište – budeme určitě rádi!

Ahoj, čtu vaše články a jsem nadšený z Bristolu. Chtěl jsem odletět do Londýna ale asi zamířím do B. 🙂

Tak to je super, že jsme tě takhle nainspirovali. Kdy se do UK chystáš?

Ahoj, žijeme s manželkou v Bristolu. Také jsme cestovatelský pár a rádi bychom s vámi někdy pokecali osobně. Bydlíme na 175 Church road v Redfield.

Ahoj, no máme to vcelku daleko – bydlíme totiž na Victoria Avenue v Redfieldu :D, 3 minuty cesty pěšky….

Ahoj, zijeme s pritelkyni uz 3 roky v Londyne a diky tomu jak je to tady drahe vazne premyslime nad presunutim do mensiho mesta. Kazdopadne Bristol vypada zajimave a moc se mi libi tvuj clanek. Rad bych se zeptal jak to vypada s praci, ubytovanim a dopravou v Bristolu.Jinak oba pracujeme v hospitality. Predm dekuji za odpoved 😉 Martin

Ahoj, zijeme s pritelkyni uz 3 roky v Londyne a diky tomu jak je to tady drahe vazne premyslime nad presunutim do mensiho mesta. Kazdopadne Bristol vypada zajimave a moc se mi libi tvuj clanek. Rad bych se zeptal jak to vypada s praci, ubytovanim a dopravou v Bristolu.Jinak oba pracujeme v hospitality. Predm dekuji za odpoved 😉 Martin

Zdravím, moc krásný článek. Měla bych jet za pul roku na půl roku na stáž do Bristolu a zjistuji si způsoby ubytování. Budu na UWE – Graphic design a kampus mám na Prince street. škola ale nabízí celkem drahé ubytování, možná s emi to tak jeví a nic levnějšího nenajdu. ale vychází to přibližně na 3000 liber na pul roku. Nevítě o nějaké alternativě, nebo kam se obrátit, cokoliv?

Děkuji moc krát, tereza smidova, (případný email) tsmidova@icloud.com

Napsat komentář