10 tipů, jak najít práci v Anglii

Je to tady! Do Bristolu dorazilo jaro! Nad městem zase krouží hejna racků, Španělé se vrátili opálení ze svých zimních rezidencí v Katalánsku, po městě se opět začínají potulovat ztracení turisté s mapkami a foťáky na krku a já měla před týdnem v práci první velký stůl s největší noční můrou všech servírek – hen party! Je to tak, jaro je tu! S příchodem teplého počasí (pokud se tak tomu dá v Anglii říkat) začíná také sezóna hledačů práce, kteří se sem z různých koutů Evropy vydávají hledat štěstí,  nový život, ale většinou hlavně výplatu v atraktivní britské libře (která po referendu, jak všichni silně doufáme, opět poletí strmě nahoru).
Češi a Slováci samozřejmě nejsou výjimkou, a protože nám často píšete a ptáte se nás na rady do začátků v Anglii a tipy, jak si sehnat práci, rozhodli jsme se dát naše doporučení do kupy, tedy do článku. Ten není určen pro ty, kteří jedou do UK hledat kvalifikovanou práci v oboru (u které platí zcela jiná pravidla), ale pro ty, kteří si chtějí rychle po příjezdu najít fajn práci a něco (víc) si vydělat. Co nám tedy při shánění místa pomohlo a na co bychom vám doporučili se zaměřit?

#1 MIŘTE NA JIH

Ekonomický růst je ve Velké Británii soustředěn na jihu Anglie, především v Londýně a jeho okolí a pak tak nějak všude pod ním a mírně nad ním. Skotsko, Wales a severní část Anglie obecně nabízí menší počet pracovních míst i nižší platy. Pokud přece jen chcete zamířit na sever, tak určitě do velkých měst (Edinburg, Birmingham, Manchester, Liverpool). Pokud můžeme radit, vyhněte se Londýnu. I když je tu nejvíc pracovních míst a platy se šplhají do sympatických výšin, je tu tak draho, že pravděpodobně stejně nic nenašetříte.My si k životu vybrali jihoanglický Bristol, který ale rozhodně není jedinou dobrou variantou. Skvělými tipy jsou také Swindon, Reading nebo Brighton.

#2 HLEDEJTE VE SLUŽBÁCH

Práce s lidmi je náročná, nervydrásající a někdy taky pěkně nevděčná. V Anglii je ale lidí tolik, že po pracovnících ve službách je tu neustávající poptávka. Restaurace, kavárny, obchody, poradenství, sociální péče, řidiči, opraváři – to vše je bezedná studnice pracovních míst. Pokud je vám jedno, co budete dělat, moje největší doporučení je pohostinství. Britové totiž doma příliš (spíš vůbec) nevaří, restaurace tu tak rostou jako houby po dešti, je v nich stále plno a fluktuace zaměstnanců je obrovská. Místo v restauraci, baru, hospůdce a kavárně je tak nejsnadnější úlovek. Pokud se vám povede dělat na place, vyhráváte jackpot – každý den vám totiž do kapsy navíc ke mzdě přibudou dýška, která jsou v britských librách opravdu zajímavá.* Dočasná práce servírky má spoustu dalších výhod, které vychvaluji v tomto článku.

#3 NEPODCEŇTE ŽIVOTOPIS

Vyblýskané CVčko je alfou a omegou získání dobré práce asi všude, ve Velké Británii to ale platí ještě dvakrát tolik. A pokud si myslíte, že na pozici servírky či prodavačky vybroušená stylistika a dokonalá gramatika nikoho nezajímá, jste na velkém omylu. Konkurence je tu vážně šílená a jedna hrubka, překlep či nesmyslná fráze většinou posílá vaše CV do odpadkového koše. Dejte si tedy s vaším životopisem DOOPRAVDY zálěžet, nechte si ho zkontrolovat od anglického mluvčího a pečlivě zvažte každé slovo a frázi.

#4 PRODEJTE SE

V naší restauraci minulý měsíc přišlo 230 žádostí na pozici KP (tedy umyvače nádobí), klidně i jednou tolik pak na číšníky a barmany. Jak být tedy tím jedním šťastným, který podepíše smlouvu a stane se zaměstnancem dané společnosti? Musíte se prodat! Skromnost se tu opravdu nenosí a kdo se bojí, bude bez práce! Levely jsou různé – někdo napíše všechno tak, jak to je, jen to pěkně popíše, někdo si zkušenosti a dovednosti trochu přikráší a někdo si to prostě vymyslí přesně na míru dané pozici. Tyto levely se většinou zvyšují v přímé úměře s tím, jak dlouho hledač práci hledá. Důležité ale je, si pak vaše navymýšlené zkušenosti ustát, a případně se dovzdělat, doinformovat a doučit. Výhodou je, že když nemáte práci, nemůžete ani nic ztratit a nejhorší, co se vám může stát je, že vás po první katastrofální šichtě vyhodí. Z naší zkušenosti si vás ale už nechají a s větší či menší chutí zatrénují.

#5 NEVYNECHÁVEJTE REFERENCE

Poslední a jednou z nejdůležitějších součástí anglického životopisu jsou reference. Tedy kontakty na lidi, kteří se za vás zaručí. Jeden z nich by měl být váš předchozí zaměstnavatel, který vás vychválí do nebes a druhý ideálně nějaký přítel či známý bristké národnosti, který se zaručí za váš charakter (tzv. character reference), ideálně např. váš domácí.  Opravdu je potřeba v životopise tato jména a telefonní kontakty mít. Vypadá to prostě líp a přidá vašemu CV na důvěryhodnosti. Pravdou je, že většinou na ta čísla nikdo nevolá, někdy ale ano, a tak je fajn tam nepsat úplné blbosti. Pokud opravdu nikoho nemáte, dá se to obejít tak, že tam napíšete kontakty na své známé či kamarády, kterým vysvětlíte, co mají říkat, když jim bude někdo volat a mluvit na ně anglicky :-).

#6 HLASTE SE NA KONKRÉTNÍ POZICI

Klasický scénář: hledač práce si vytiskne sto životopisů a jde pěkně obcházet restauraci po restauraci. Tam to většinou vrazí děckám na baru. Na dvě základní otázky: ,,Part-time nebo full-time?“ a ,,Jakou pozici tu chcete dělat?“ odpoví, že je mu to jedno, že bere cokoliv (což vlastně znamená, že vůbec nic neumí a nemá žádné zkušenosti). Takhle v každé restauraci během sezóny denně přistane dvacet životopisů, které skončí v koši většinou dřív než se vůbec dostanou k manažerovi. Trochu plýtvání papírem, nemyslíte? Mnohem efektivnější je každý den strávit pár hodin na internetu a zjistit si, která konkrétní restaurace zrovna nabírá nebo životopisy nosit do restaurací, které mají „NOW HIRING“ napsáno na dveřích. Potom je nejlepší žádosti posílat přímo na konkrétní pozice do konkrétních restaurací, které najdete buď přímo na webech daných společností (restauračních řetězců) nebo na vyhledávacích serverech.

Kde hledat:

Indeed
Jobsite
Reed
Monster
Total jobs
Guardian Jobs

#7 ODPOVÍDEJTE RÁNO

Jak jsem sehnala práci já? Po sedmi dnech neúspěšného obcházení a posílání životopisů, jsem si v pondělí ráno přivstala a počkala si na Indeed na první novou nabídku dne. Na tu jsme hned odpověděla, prokousala se dlouhým formulářem a za hodinu a půl mi zvonil telefon s pozvánkou na pohovor. Náhoda? Možná jo. Fakt ale je, že mi pak šéf v práci potvrdil, že zájemce procházel popořadě – od těch nejrychlejších a já byla první, kdo ho zaujal. Stejně tak mě překvapilo, že i když jsem odepsala nejrychleji, jak jsem mohla, byla jsem už asi dvacátá. S tím souvisí, že také nemá cenu odpovídat na týden staré inzeráty, fakt nemá.

#8 NELEKEJTE SE DLOUHÝCH FORMULÁŘU

Většinu velkých anglických firem (včetně restauračních či obchodních řetězců) váš samostatný životopis moc nezajímá. Na svých stránkách mají vlastní složité a úmorně dlouhé formuláře, které prostě musíte vyplnit. Na tyto weby a formuláře vás také odkáže spousta restaurací, které navštívíte osobně – abyste se u nich dostali do procesu oficiální žádosti o práci, této formalitě se nevyhnete. Výhodou ale je, že na těchto stránkách máte přímo vypsaný seznam pozic, které nabírají do konkrétních poboček a také to, že spoustě lidí se tento formulář nechce vypisovat, čímž stoupají vaše šance na úspěch.

#9 NEBOJTE SE TELEFONU

Ano, ano, ano. Známe to všichni,  telefonní hovory jsou strašákem všech, kteří začínali žít v anglicky mluvící zemi. Naučit se rozumět britskému přízvuku je náročné samo o sobě, když ale ještě zmizí osobní kontakt, řeč těla a přidá se šumení a špatný signál, je z toho vážně průšvih. Mám pro vás špatnou zprávu – v Anglii se přes telefon řeší všechno a tím opravdu nemyslím SMSky (tuto funkci telefonu tu snad ani neznají). Pokud sháníte práci, zásadní věci budete muset řešit přes telefon. Potenciální zaměstnavatel vám většinou zavolá dvakrát a pak se přesune k dalšímu kandidátovi, nabitý telefon tedy mějte pořád u sebe! Pokud nebudete rozumět, zkuste slušně požádat o zopakování a vymluvte se na špatný signál. Skvělým pomocníkem je také aplikace na nahrávání hovorů, které si pak můžete opakovaně přehrát či zkonzultovat se zkušenějším kamarádem a zjistit, co jste všechno odkývali a kde a kdy máte být. 

#10 NEVZDÁVEJTE TO

Získat pracovní místo v Anglii není brnkačka a není to pro slabé nátury – to vám říkám na rovinu. Člověk musí mít ostré lokty a nebát se riskovat, něco umět, prodat se a trochu si navymýšlet. Každý den sem po souši i vzduchem proudí davy přistěhovalců lačnících po dobře placené práci a anglickém snu. Vy jste jedním z nich a nikdo si z vás tady na zadek nesedne. Možná se vám to povede za týden, možná za dva a možná taky za měsíc. Vydržte a zkoušejte různé strategie. Vaše snaha dřív nebo později kýžené ovoce přinese a vám na zbrusu novém účtě přistane první anglická výplata. A to se musí oslavit!

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (7)

Tak pod tenhle článek bych se mohla podepsat, zcela přesně vystihuje zkušenost moji i mých známých, v úplně všech deseti bodech. Jo a nejdůležitější je fakt se obrnit a zachovat si optimismus:)

Taky potvrzuju, že jde o super a pravdivé tipy a zdravím bristolský pár ze stejného města 🙂

Sdílel jsem odkaz na tento článek ve svojem článků zaměřeném na hledání kvalifikované práce v Anglii. Dovolím si vložit na něj reklamu, mohl by být někomu taky užitečný:

Cesta k práci UI Designera/Developera v Anglii (III. díl – Jak co nejrychleji získat kvalifikovanou pozici) ► https://goo.gl/bTydDH

K odkazům kde hledat práci bych ještě zmínil web http://www.cv-library.co.uk/ se kterým jsem byl úspěšný já.

Má niekto skúsenosť s Brightonom alebo Nottinghanom? Alebo je lepší Bristol ?

brighton je na bydlení dráhy, ale není problém si na každý den sehnat jiný part time. kolo se vyplatí na dopravu, pakliže máte víc práci, ale dost se tam kradou. v zimě tam docela zdechl pes, ale práce je tam furt.

S Nottinghamem ani s Brightonem přímou zkušenost nemám, ale třeba ten Brighton je menší a prý žije hlavně přes léto, kdy tam jezdí lidí z Londýna hlavně k moři a za párty. Díky tomu jsou tam i ceny nájmu vyšší. Bristol je "celosezonní" město a bude tady víc pracovních příležitostí z různých oborů.

Super článek Katko! Pobyt v UK opravdu není pro ufňukance a je třeba se nevzdávat po prvním neúspěchu. A i když si jedete do UK peníze vydělat, hodně jich budete potřebovat do začátku, než ten váš "úspěch" alespoň na poli pracovním nastane.

Katka měla štěstí a našla práci za 7 dní. Jiní ji mohou hledat déle. Je to o povaze, o angličtině, o životopisu, o známostech a jak bylo v článku popsáno také o tvrdých loktech.

V podstatě je to jednoduché, je nás tu moc a všichni chceme výplatu a nějaký ten životní standard. Proto nesmíme plynout s davem, ale být něčím výjimeční. Třeba jen k přístupu k věci. Vědět, co umím a co chci dělat.

To klasické české "umím všechno a můžu dělat všude" tady prostě nefunguje.

Napsat komentář