11 zajímavostí o slavném visutém mostu v Cliftonu

Největší dominantou Bristolu je bezesporu cliftonský visutý most (angl. Clifton suspension bridge). Jeho mohutná konstrukce se majestátně klene přes řeku Avon a avonský kaňon a vytváří tak v okrajové části města (která se jmenuje Clifton) dechberoucí panorama, které najdete snad na všech suvenýrech, pohlednicích a upomínkových předmětech tohoto města. Pojďme se tedy podívat, v čem je tento most tak extra…

1. Cliftonský most váží 1500 tun, má délku 214 metrů a klene se přes řeku ve výšce 75 metrů (během přílivu).

2. Prvotní financování jeho výstavby šlo z kapsy bohatého obchodního z vínem, Williama Vicka, který v roce 1754 odevzdal ve své vůli 1000 liber na jeho stavbu.

3. V roce 1829 byla vyhlášena designérská soutěž o autora mostu. Tu vyhrál 23-letý mladík Isambar Kingdom Brunel, který se stal jeho projektovým inženýrem.

4. Brunel most ve svých pamětech popisuje jako svou první lásku, svého miláčka (,,My first love, my darling“).

5. Podle Brunelových plánů měl být most původně v egyptském stylu. Na vrcholu obou hlavních věží měli sedět obrovské sfingy, Hned brzy potom, co ale začali most stavět, zjistili, že to je trochu velké sousto a Brunel most překonstruoval do dnešního holé podoby,

6. Most byl dokončen v roce 1867, tedy pět let po brunelově smrti. V jeho práci mezitím pokračovali Sir John Hawkshaw a William Henry Barlow.

výhled z mostu na Bristol a řeku Avon

7. Při příležitosti jeho otevření bylo město narvané zhruba 150 tisíci lidmi. Slavnostní procesí pochodovalo z Queen square přes Park street a Downs až k samotnému mostu.

8. Most má ve své konstrukci 3500 ložiskových šroubů a jeho nosné řetězy vedou 20 mil pod zemí.

9. Někteří odvážní piloti až do roku 1930 prolétávali pod mostem se svými letadli. S příchodem rychlejších letadel se později tyto kaskadérské kousky staly příliš nebezpečnými.

10. Za každé přejetí mostu musí řidiči aut zaplatit 1 libru. Za rok tak most „vydělá“ zhruba 4 milióny liber.

11. Most má své vlastní informační centrum a muzeum, které najdete na začátku mostu (na cliftonské straně). Otevřeno je každý den od 10 do 17 hodin a vstup je úplně zdarma.

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář