Co vidět v Londýně, když nemáte moc času

V Anglii žijeme už 15 měsíců, a za tu dobu jsme se samozřejmě párkrát podívali do Londýna. Ne ale tak často, jak by si toto nevyčerpatelné město zasloužilo a klasickému chození po památkách jsme věnovali v podstatě jen dva dny. Psát podrobný cestopis a historii jednotlivých londýnských „must see“ mi přijde jako nošení dříví do lesa. Na druhou stranu se mě ale hodně lidí ptá, co by měli v Londýně vidět, když nemají moc času (většinou 1-2 dny) a zda bych jim dala nějaké tipy, jak to zvládnout a poskládat. Takže proč ne? Tady máte stručného průvodce letem světěm Londýnem :-).

Základní rady a tipy

Pěšky

K mému překvapení jsou hlavní londýnské památky rozmístěny relativně blízko u sebe (rozhodně v porovnání s jihokorejským Soulem nebo japonským Tokiem:-)), a tak se to základní londýnské kolečko dá celkem bez problémů zvládnout pěšky. Dva nejvzdálenější body, tedy Přírodovědné muzeum a Tower of London, mezi sebou mají zhruba hodinu a půl cesty cesty. Pokud vám stačí památky vidět zvenku, jen nasát atmosféru a odškrnout si pomyslné kolonky „viděl jsem“, jeden den vám na to hlavní bude v pohodě stačit. To by ale byla trochu škoda, a za sebe bych doporučila alespoň dva až tři dny, s tím, že například jen v Přírodopisném muzeu by se dal strávit týden sám o sobě. Ideálním výchozím bodem je autobusové nebo vlakové nádraží Victoria, kde většina z vás pravděpodobně vystoupí.

Metrem

Pokud neradi (hodně) chodíte, využijte legendární londýnské metro, které samo také velkým zážitkem. Na to se rozhodně vyplatí pořídit si tzv. Oyster card, elektronickou kartu, která vám ušetří víc než půlku jízdného. Tu koupíte buď předem online (nevratný zřizovací poplatek 3 libry) nebo přímo na dané stanici metra v Londýně (poplatek 5 liber, který vám automat vrátí, jakmile odevzdáte kartu). Jedna cesta vás s Oyster card vyjde na 2. 40 (narozdíl od 4. 90 při klasické papírové jízdence) a jakmile dosáhnete částky 6. 50, zbytek dne jezdíte „zadarmo“ a víc vám už automat nestrhne. Pozor si dejte na dvě věci: automaty na dobíjení Oyster card automaty neberou hotovost, takže budete muset zaplatit kartou a na jednu Oysterku může cestovat v jednu dobu jen jeden člověk, takže pokud jste dva, budete si muset pořídit karty dvě.

Cena

Další skvělá zpráva! Vlastně všechny níže popsané památky si můžete prohlédnout úplně zadarmo, pokud nepůjdete dovnitř :-). Za mě ale vidět Big Ben, Londýnské oko, Tower of London nebo Katedrálu svatého Pavla bylo velkým zážitkem i zvenku. Pokud byste se rozhodli zaplatit vstupné a jít i na všechny prohlídky, vyjde taková dvoudenní londýnská exkurze pěkně draho (zhruba kolem 20 liber za vstupenku či atrakci). Nejlepší je si asi vybrat jednu, dvě věci, které vás nejvíc zajímají a do těch invetsovat. My si dopřáli výhled na Londýn z nejvyššího mrakodrapu Shard. Ceny vstupného uvádím níže u jednotlivých atrakcí. Pecka je, že všechna londýnský muzea jsou úplně zdarma.

Takže, pořádně si namažte pod koleny, prohlídka Londýna začíná!

angličtina nejlepsi on-line kurz cestovani anglie londyn

Buckinghamský palác (Buckingham palace)

Londýnská rezidence královny Alžběty II. a největší královská pracovna na světě. Prvním panovníkem, který se do něj nastěhoval byla v roce 1837 královna Viktorie. Palác je tak obrovský, že má dokonce své vlastní směrovací číslo SW1A  1AA.  Jeho další čísla jsou ještě zajímavější: 40 akrů královských zahrad, 775 pokojů, 1 514 dvěří, 760 oken, 350 hodin, 40 000 žárovek a 800 zaměstnanců.

Cena prohlídky interiérů: £21 – £37

Tip Katka cestuje: K Buckingskému palácu neodmyslitelně patří ceremoniál střídání královských stráží, takže si návštěvu naplánujete tak, abyste ho viděli. Probíhá totiž jen jednou denně a to v 11:30 hodin a ne úplně každý den, konkrétní data konání si můžete ověřit na oficiálním webu. Pokud chcete něco vidět, je také fajn přijít trochu dřív, protože po jedenácté je celé náměstí napěchované davy turistů.



Booking.com

Big Ben a Westminsterský palác (Houses of Parliament)

Největší sranda s Big Benem je, že vlastně žádný není :-). Asi největší londýnská ikona, hodinová věž, se totiž ve skutečnosti jmenuje Elizabeth Tower a je součástí obrovského komplexu parlamentních budov Westminsterského paláce. Big Ben byl název pro šestnáctitunový zvon odlitý v roce 1856, který ale pod silnými údery srdce zvonu popraskal. Samotný ciferník má opravdu monstrózní rozměry, které si díky výšce věže (96 metrů) ani neuvědomíte. Hodinová ručička měří 2, 7 metrů a minutová dokonce 4, 3 metrů! Big Ben vyzvání každých patnáct minut a zvuk jeho zvonů jde slyšet až pět mil daleko. Přiléhající Westminsterský palác je potom sídlo Parlamentu Spojeného království, tedy Sněmovny lordů (House of Lords) a Dolní sněmovny (House of Commons).

Cena prohlídky Westminsterského paláce s průvodcem: £25.50

Tip Katka cestuje: Mít fotku s Big Benem je základní povinností každého návštěvníka Londýna. Jakmile k němu ale dostanete, ukazuje se to trošku složitější než jste čekali. Velký Ben je totiž tak velký, že se ne a ne vlést do záběru, a tak nejspíš (stejně jako my) strávíte několik desítek minut koumáním, odkud mají všichni ty pěkné fotky s celou parlamentní budovou. Tuto námahu vám ušetříme a rovnou prozradíme, že z toho mostu, který vede přes řeku Temže hned za samotnou věží.

 

Westminsterské opatství (Westminster Abbey)

Tato gotická katedrála Anglikánské církve je už od roku 1066 dějištěm korunovací všech anglických králů a královen. Korunovaci tradičně provádí arcibiskup cantenburský, a to na dubovém korunovačním trůně krále Eduarda. Ve Westminsterském opatství také probíhá velký počet královských svateb, včetně „nedávné“ svatby prince Williama a Kate Middleton v roce 2011. Králové a královny se sem také vracejí na věčný odpočinek, pohřbeny tu jsou ale i další významné osobnosti jako je Charles Darwin, Isaac Newton nebo Charles Dickens.

Cena prohlídky: £20

Tip Katka cestuje: Moc se o tom neví, ale do Westminsterské katedrály se můžete podívat i zadarmo. Jak? Zůčastnit se večerní bohoslužby, která začíná v 17:00 každý všední den a trvá zhruba 45 minut.

foto: turizm.world

 

Londýnské oko (London Eye)

Další neopominutelný symbol Londýna. Millenium Wheel, tedy Kolo tisíciletí je od roku 2000 největším vyhlídkovým kolem v Evropě. Jeho oficiální název je Coca-Cola London Eye a můžete se na něm ve skleněných kabinách povozit až ve výšce 135 metrů. Dech beroucí vyhlídka na Londýn z něj činí nejnavštěvovanější turistickou atrakci a roční výdělek kolem osmi set miliónů korun je opravdu šílený. Nejslavnější ruské kolo má 32 klimatizovaných kabin, z nichž každá pojme 25 cestujících, jedna otáčka kolem své osy trvá 30 minut a současně tak kolo může svézt 800 cestujících. Na výhled budete mít opravdu spoustu času, kolo se totiž točí rychlostí (spíš pomalostí) pouhých 26 cm za sekundu.

Cena projížďky: £21.20

Tip Katka cestuje:Pokud si dáte trochu práce a probrouzdáte slevové portály, určitě narazíte na nějaký výhodný voucher. Například na webu Days out guidebývají dvě jízdenky za cenu jedné.

 

Downing street

Nejznámější ulice v celém Londýně (a možná i v celé Anglii) se line hned na okraji Buckinghemského paláce. Nejznámější adresou je pak číslo popisné 10, za jehož dveřmi oficiálně sídlí bristký premiér. Hned vedle, v čísle 11, s ním nesousedí nikdo méně významný než ministr financí. Tyto dvě pozice mají hlubkou historickou souvislost a používá se pro ně tradiční označení První lord strážce pokladu (nyní David Cameron) a Druhý lord strážce pokladu (George Osbourne). K samotným dveřím ani na ulici se bohužel nedostanete, protože je ohraničena přísně streženým plotem. Naštěstí má ale kovové šprušle celkem daleko od sebe, a tak můžete na Downing street celkem dobře nakouknout.

foto: wikipedia

 

Trafalgarské náměstí (Trafalgar Squaure)

Nejrušnějí náměstí v celém Londýně. Místo, kde se konají všechny velké demonstrace a silvestrovské oslavy. Největší londýnské shromaždiště a podle některých pravé srdce Londýna. Mě osobně toto slavné náměstí moc nenadchlo, nevím proč – přišlo mi tak nějak divně smutné a bez atmosféry. Samozřejmě až na 56 metrů vysoký žulový Nelsonův sloup, podle kterého se celé náměstí jmenuje. Na jeho vrcholu stojí socha admirála Horatio Nelsona, který hledí směrem k moři ke své flotile, se kterou v roce 1805 porazil Napoleona v legendární bitvě o Trafalgar.

Tip Katka cestuje: Ná náměstí stojí budova Národní galerie, jejíž prohlídka je zcela zdarma.

 

 

 

Covent Garden

Malebná čtvrť v centru Londýna, která je centrem zábavy a umění. Scházejí se tu nejrůznější umělci, sídlí tu světově známá divadla a narazíte tu na spoustu úžasných hospůdek, kaváren a obchůdků. Najdete tu také Královskou londýnskou operu, Muzeum londýnské dopravy a kultovní taneční studio Pinnacle (kam si čas od času zajedu na taneční lekce). Hlavním centrem této čvrti je Piazza a Central Market, který byl až do 70. let 20. století největším trhem na světě.

Tip Katka cestuje: V jedné zapadlé boční uličce jsme objevili naprosto kouzelný dvůr hrající zářivými barvami jako vystřižený někde z Mexika. Toto ukryté místo se jmenuje Neal’s Yard a určitě se tam stavte! Dali jsme si tam taky největší pizzu, jakou jsme kdy měli a dodnes nechápeme, jak se nám podařilo ji celou sníst :-).

 

 

 

Tower Bridge

Po Londýnském oku a Big Benovi asi nejslavnější symbol Londýna. Tento ikonický most z viktoriánské éry se stal výjimečným především proto, že se musí jako nejvýchodněji položený most na řece Temže otevírat a vpustit tak připlouvající lodě do města.  Most stojí hned vedle hradu Tower, podle kterého se také jmenuje, a aby tuto významnou budovu doplňoval, byl vystaven v novogotickém stylu. Lávka, která obě věže spojuje byla původně přistupná běžné veřejnosti, bohužel si ji ale oblíbili také sebevrazi a prostitutky, a tak byla v roce 1909 uzavřena.

Cena 90minutové prohlídky: £9.00 (on-line £8)

Tip Katka cestuje: Procházka po spojující lávce se skleněnou podlahou je v ceně prohlídky (která oproti jiným londýnským atrakcím není až tak vysoká) a dohlédnete odsud až na Doky Svaté Kateřiny a Butler’s Wharf.

 

 

 

Tower of London 

Tower, známý jako Palác a pevnost Jejího veličenstva, je bez panovníka už nějaký ten pátek. Posledním králem, který v ní žil byl Jakub I., který zemřel v roce 1625. Tento palác bývá také označován jako nejstrašidelnější místo v Londýně, a to hlavně díky jeho děsivé historii. Hlavní budovu, tzv. bílou tvrz (White Tower), nařídil postavit Vilém Dobyvatel, aby bránila město před útočníky. V průběhu dějin byla používána k nejrůznějším (a někdy ne zrovna nejveselejším) účelům: pevnost, zvěřinec, zbrojnice, mincovna, pokladnice, místo poprav a také útočiště a vězení pro raubíře z vyšších vrstev. Jako vězení byla používána i během světových válek. Samotnou prohlídkou vás provedou Beefeateři oblečení do tradičních tudorovských kostýmů.

Cena prohlídky: £25.00

 

 

Katedrála svatého Pavla (St. Paul’s Cathedral)

Sídlo londýnského arcibiskupa pochází ze 17. století a z jeho Zlaté vyhlídky z chrámové kopule je prý nejkrásnější výhled na Londýn. Katedrála je dílem architekta Christophera Wrena, který se inspiroval bazilikou svatého Petra v Římě a i přes prvotní odpor se mu podařilo prosadit jeho vizi a postavit místo věže kopuli.  Chrám je postaven z portlandského vápence a jeho půdorys má tvar kříže, který se protíná právě v místě, kde stojí 108 metrů vysoká kopule. Konal se tu například pohřeb Winstona Chruchilla či svatba prince Charlese a lady Diany.

Cena vstupenky: £18.00

 

 

foto: englishcathedrals.co.uk

 

China Town

Čínská čtvrť se rozléhá v oblasti Soho a původně (na počátku 20. století) se tu soustředila čínská komunita, která zásobovala čínské námořníky v londýnských docích. Známou se později stala především díky legálním opiovým doupatům a slumům. V současné době je spíše restaurační čtvrtí, kam si chodí pošmáknout milovníci čínské kuchyně a ve skutečnosti tu žije jen malý počet stálých obyvatel.

 

 

Britské muzeum

Když se nad Londýnem rozprostře mlha a začne padat vlezlý deštík nebo rovnou padat trakaře, není lepšího místa, kam zajít, než do světově známých londýnských muzeí. Naprostými must do jsou Britské muzeum a Přírodovědné muzeum. Začněme tedy tím prvním. To obsahuje více než sedm miliónů exponátů ze všech světových kontinentů a mapuje tak historii lidstva od počátku až po současnost. Britské muzeum by se dalo nazvat také největším muzeum zlodějiny na světě. Britové se s tím totiž nikdy moc neštvali, a během svých objevitelských cest nakradli, co mohli, bez ohledu na náboženskou či kulturní důležitost, a dovezli si to pěkně domů. Najdete tu tedy celé egyptské sfingy, několikametrové kusy zdí posvátných chrámů z Persie a Sýrie (po kterých logicky musely někde zůstat díry),  mramorové sochy z Atén a dokonce i sochu Moai z Velikonočních ostrovů.

Cena:zdarma

Tip Katka cestuje: U Britského i Přírodovědného muzea platí, že nemáte šanci je projít celé, prostě nemáte. Možná za týden, ale rozhodně ne za den. Jedinou šancí, jak si je užít a něco z nich mít, je si vybrat výstavy a témata, která vás nejvíc zajímají a ty si pořádně prohlédnout. Nejslavnější a jednou z nejpůsobivějších expozic je určitě Egypt.

 

Přírodopisné muzeum (National history museum)

Pro mě naprostá srdcovka. Jednoznačně nejlepší muzeum, ve kterém jsem kdy byla. Naprostá muzejní dokonalost dotažená do excelence. Místo, kam se budu stále vracet a objevovat něco nového. Tohle muzeum je opravdu megalománské a je naprosto mimo lidské schopnosti ho za celý den vůbec prijít, natož si jednotlivé expozice prohlédnout. Každá z nich je naprosto úžasná a naprosto převyšuje vaši představu o tom, jak může muzeum vypadat. Jen si vybrat, co je vašemu srdci nejblíž: dinosauři, zvířata, lidské tělo, vesmír, sopky a zemětřesení, vývoj listva, minerály a drahé kameny, fosilie, Darwinovo centrum a spooostu dalšího!

Cena:zdarma

Tip Katka cestuje: Nenápadná výstava Treasures, kterou byste normálně nejspíš minuli. Představuje dvacet dva pečlivě vybraných objektů, které jsou opravdovými poklady díky své obrovské výjimečnosti. Najdete tu tak například meteorit, měsíční kámen, prehistorického ptáka Dodo, Darwinovy holuby a další zajímavosti.

 

Shard

Nejvyšší londýnský mrakodrap, známý jako Střep (angl. Shard). Stavba této 310metrové budovy stála nepředstavitelných 450 miliónů liber a dokončená byla v roce 2012. Stojí na břehu řeky Temže v oblasti zvané Southwark a díky své výšce i unikátnímu designu je nepřehlédnutelnou londýnskou dominantou. 95 pater této elegantní budovy vyplňují kanceláře, obchody, restaurace, bary, hotel, ale i luxusní byty a soukromá klinika. My si tady trochu vyhodili z kopýtka a koupili si lístek na View of Shard a užili si tak parádní 360stupňový výhled na Londýn z nejvyššího možného místa.

Cena: £25.95

 

 

 

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (14)

Ahoj!jen takový malý tip…Sky garden,prakticky to samé co Shard akorát je zadarmo…musí se jen předem bookovat hodina kdy tam přijdeš 🙂 a je to nádhera!neskutečná 🙂 dokonce jsi ten mrakodrap vyfotila,je to ten divného tvaru na fotkach z Shard 🙂 pro mě milionkrát lepší výhled než z Oka,které mě hrozně zklamalo :/
Měj se hezky! 🙂

Teda, to jsme nevěděli! Díky moc za tip, přidám to k Shardu.

Ano, tam máme v plánu jít s přítelem v říjnu 🙂

Wow super článek! Přestěhovali jsme se zrovna do Anglie, tak se mi bude tento seznam hodin na toulky Londýnem 🙂

Diary of M

Hezký den, M.

Díky za super článek. Moc pěkné shrnutí. Jinak pro zajímavosti některé památky v Londýně již snímají i online webkamery. Např. Tower Bridge nebo Abbey Road. Každopádně to samozřejmě nelze porovnávat s osobní návštěvnou.

Perfektní tipy, díky moc. Ještě bych pro milovníky současného umění velmi doporučil návštěvu Tate modern (http://www.tate.org.uk/) – část expozic je vždy zdarma. Taky samotné muzeum je architektonický skvost. V londýně je taky možné vydat se po stopách Harryho Pottera – pro vášnivé čtenáře je to přímo povinnost:) http://poznavaci-zajezdy.com/londyn-netradicne-vydejte-se-stopach-harryho-pottera/

Ahoooj, moc díky za tento článek! Chystám se s rodiči na dva a půl dne do Londýna a s Tvou pomocí se nemožné stalo skutkem a já vytvořila program :D. Fakt moc díky a měj se krásně 🙂

Silvie

Dobrý den,
Mohu s Oyster card i mimo zónu 1-2? Bydlíme, totiž mimo, tak jestli si musíme kupovat něco speciálního.

Děkuji za odpověď Iveta

Ahoj, na Oyster card můžeš cestovat ve všech zónách, ale čím delší trasa, tím samozřejmě vyšší cena.

Jen bych poopravil, dayoutguide poskytuje slevy 2FOR1 pouze k platné jízdence national rail a vouchery musí být vytištěné! Aktuální zkušenost.

Díky za užitečné informace!

Ahoj, díky za super informace! Chystáme se tam jako skupinka studentů ve středním věku na celé 2 dny a tyto informace jsou perfektní. Vše co člověk potřebuje vědět. Díky a hodně dalšího cestování! Katka :o))

ahoj, prosím,
1. kde se můžeme v Londýně levně najíst? V centru, když budeme chodit po těch nejznámějších památkách, které zmiňuješ.
2. Jak se jezdí po Londýně na kole? (sdílená kola – bike sharing), je to v pohodě nebo spíš vyjímečné?
Budeme mít v Londýně jen jeden den a nemůžu moc chodit, kolo je pro mě řešením.
Děkuji Ti mnohokrát za krásné zpracování.

Ahoj, díky za řadu zajímavých cestopisů. Rád bych přidal svůj cestopis z Londýna, kdy jsme za pár hodin prošli všechny must-see památky – https://cestopisnydenik.cz/londyn-cestopis-severovychodni-anglie/. Londýn jsme navštívili v rámci cesty po severovýchodní Anglii a tak popisuji i jiná zajímavá místa Anglie – Scarborough, Whitby,… Tak kdyby chtěl někdo mrknout, budu rád:)

Napsat komentář