Plážová pohodička ve Weston-super-Mare

I když v našem současném bydlišti, Bristolu, máme přístav, pořád tu řvou racci a historie města je úzce spjatá s piráty, k samotnému moři to máme stále ještě daleko. Abych si užila pláž, šplouchání vln a otevřené moře, musela jsem se jedno odpoledne vydat do Weston-super-Mare. Toto malé přímořské městečko je nejbližším místem (z Bristolu), kde se dá této mořské pohodičky užít. Weston nemá mezi Angličany pověst zrovna dvakrát pěkného místa – jak už to ale se mnou bývá, já z něj byla nadšená :-). 
 

 

 

Weston-super-Mare leží v Jižním Somersetu, 29 km jihozápadně od Bristolu. Odtud do Westonu jezdí vlak nebo autobus, cesta trvá zhruba 30 min a zpáteční lístek vyjde na sedm liber. Weston je populární přímořské letovisko, jehože pláže a pobřeží se především v létě hemží davy turistů. Co je sem táhne a co tedy stojí za to ve Weston-super-Mare vidět?

Plážová pohodička

Hned poté, co mě autobus vyhazuje na zastávce Marine Parade, tedy přímo u pláže, vyzouvám si tenisky a jdu se proběhnout po zlatém písku. Krásně hřeje a lechtá mě mezi prsty, mořská voda, ve které si za chvíli ráchám nohy, je taky moc fajn a celkově tu vládne moc příjemná atmosféra. Dominantou plážové promenády je světoznámý Grand Pier, tedy zábavní park vybudovaný na obrovském molu. Velkou atrakcí je tu také jízda na oslících, kterou si tu svého času vyzkoušeli i členové kapely The Beatles.

 

pláž s pohledem na město 
 
členové kapely The Beatles užívající ci jízdu na oslících na místní pláži
 
plážová pohodička
Jak pokračuji po pláži dál, voda začíná být pěkně zakalená a vlny tvoří béžovou blátivou pěnu. Bahno je tu očividně velkým problémem, protože o pár metru dál pak spatřuji i výstražné cedule a dokonce bagr, který sem naváží z jiné části pláže písek, aby se blátivé podloží zpevnilo. Tato skutečnost je zřejmě hlavním důvodem, proč lidé westonskou pláž moc nemusí a raději si zajedou někam jinam, i když je to od Bristolu znatelně dál.

Marine Lake

Tato malá zátoka u ostrůvku Knightstone nabízí skvělé koupací podmínky nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro sportovce. Voda je tu oddělená od moře betonovým mostem, který tvoří současně i hráz a voda se při přílivu dostane přesně na jeho úroveň. V přilehlém jezeru si tak můžete zaplavat na klidné hladině bez vln, bláta a malá písečná plážička má navíc velmi mírný vstup do vody. Když mořská hladina při odlivu opadne, můžete sejít na druhou část, kde se nachází spousta malých kamenitých plážiček, které stojí za prozkoumání.
jezero Marine lake oddělené mostem od moře (při přílivu)
most oddělující Marine Lake od moře

 

Pobřežní promenáda

Za hranicí ostrůvku Knightstone leží další malebná část města. Tady kromě krásných výhledů na letní sídla, domečky a rezidence, začíná také perfektní pobřežní promenáda. Ta je dlážděná starými kameny a na mě působí, jako středověká hradba. Užívám si úžasnou procházku po tomto stylovém chodníčku, který z druhé strany omývají divoké vlny narážející na skály v hloubce pode mnou. Když v jedné zátočině narážím na obchůdek s kopečkovou zmrzlinou, dokonalému odpoledni u moře už opravdu nic nechybí.

 

Birnbeck Pier

Postavený legendárním stavitelem mol, Eugeniusem Birchem byl ve Westonu za velké slávy v roce 1867 postavený první zábavní park. Ten se stal mezi návštěvníky naprostým trhákem a lákal sem k nejrůznějším druhům zábavy turisty z celé Anglie. Později, v roce 1904, byl ale postaven druhý, Grand Pier, který se stal jeho konkurentem a postupně se stal slavnějším a výnosnějším než toto původní Birnbeck molo. To bylo dokonce potom během druhé války zavřeno a stalo se tajným místem pro testování zbraní. Neopečovávaná konstrukce mola a budovy tak začaly brzy chátrat a veškerý zábavní průmysl se přemístil na druhý Grand Pier. Zchátralé budovy a molo tu stojí dodnes a na mě působí spíše jako nějaký dům hrůzy. Vážně! Toto místo má neuvěřitelnou atmosféru a mít tak možnost podívat se dovnitř na staré zábavní atrakce zapadané prachem, neváhám ani minutu. Sama bych tam ale nešla 🙂 Dokonce funguje organizace, která bojuje za rekonstrukci a znovuotevření tohoto magického místa a snaží se sehnat podporu a finance na obnovení tohoto zábavního parku. Pokud vás zajímá víc, můžete se mrknout na jejich stránky.
tajuplný výhled na Birnbeck Pier
 
Birnbeck Pier ve své plné kráse
 
zábavní park na Birnbeck Pier ve své zlaté éře
starý Birnbeck Pier lákal tisíce turistů z celé Anglie

Weston Woods Nature Reserve

Tato lesní rezervace pokrývá plochu 130 hektarů a já jsem se její pěšinkou vydala ke dva kilometry vzdálené zátoce Sand Bay. Tato vápencová vyvýšenina byla jen prostou loukou až do doby, kdy na jejím území viktoriánský vlastník půdy vysázel jehličnatý les. Všechny tyto stromy byly ale během druhé světové války pokáceny a jejich kmeny použity jako podpůrné sloupy v příkopech na Západní Frontě. Nyní tu roste druhá generace stromů, dnes převážně listnatých, které tu mají dostatek světla pro svůj růst, a tak se jim tu krásně daří. Objímači stromů by to byly v ráji! I já jsem začala přemýšlet, že si nějaký obejmu, jak tu bylo hezky :-).
 

 

Sand Bay

Krásná zátoka s písečnou pláží ležící dvě míle za městem. Tato pláž není vhodná ke koupání, ale o to hezčí na procházky, pikniky, běhání nebo jen odpoledne s knížkou v ruce. Nezdá se to, ale je pěkně dlouhá, celou jsem ji obcházela snad 45 minut. Je také velmi populárním místem, kde se na okraji vln prohánět v koňském sedle a přiléhá k ní obrovský kemp plný maringotek, letních chatiček a karavanů.

Sand Point

Tento malý poloostrov leží na konci pláže Sand Bay a po jeho členitém povrchu vede spousta turistických tras, tedy spíše cestiček. Já se tedy po jedné z nich také vydávám a jakmile se vymotám z pohádkového listnatého lesa, otevírají se přede mnou nádherné výhledy a nevím, kterou cestičkou se po zvláštně tvarovaném „kopci v moři“ vydat. Pokud se sem chystáte, můžete si stáhnout podrobnou mapku.
cestička vedoucí listnatým lesíkem na Sand Point

 

Sand Point penninsula
 

 

Cestou zpátky na autobus procházím opět celou trasu kolem pobřeží a přesto to tu vypadá naprosto jinak než před pár hodinami. Westonská pláž je velice mělká a má tudíž velice dlouhou odlivovou část. A tak to tu vypadá, jak kdyby někdo celé moře vygumoval a nechal tu jen blátivou poušť. Začátek moře se třpytí kdesi v dálce skoro za horizontem a loďky tu vypadají skoro jak ztroskotané vraky.
odliv na pláži ve Weston-super-Mare

Street Art

Weston-super-mare je od Bristolu, co by kamenem dohodil, a tak je street art velkým tématem i tady. Největší celebritou je tu umělec JPS, který je v podstatě jedním z Banksyho žáků a jeho tvorba je silně inspirovaná komiksovými hrdiny. Nedávno byla dokonce vytvořena oficiální mapa, která vás provede po lokacích místního street artu. Vyzvednout si ji můžete v místním turistickém centru.
Černý rytíř v ulicích Weston-super-Mare
 

Weston-super-Mare

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář