10 faktů o Černovousovi, nejhrozivějším bristolském pirátovi všech dob

Protože byl Bristol na začátku 18. století nejvýznamnějším britským přístavem, hemžilo se to tu svého času kromě spořádaných námořníků také zlověstnými piráty. Nejhrozivějším a pravděpodobně i nejznámějším z nich byl Černovous (angl. Blackbeard), jehož osobnost vstoupila neodmyslitelně do dějin a historky o jeho neuvěřitelných skutcích kolují po celém světě dodnes. Co byl tedy tento legendární bristolský pirát vlastně zač?

 

1. Narodil se v roce 1680 v Bristolu pod civilním jménem Edward Thatch. Sem se také moc rád vracel, především do hospody Hatchett Inn, kde dodnes točí super pivo a má to tu fakt skvělou atmosféru :).
2. Do svého huňatého černého plnovousu si zaplétal stuhy a do bitvy šel vždy se třemi pistolemi pověšenými kolem krku. Když kráčel „na scénu“, zapálil si pod kloboukem doutnáky, které kolem jeho hlavy vytvářely černý kouř, který mu ještě více přídával na hrozivosti.
3. Začínal jako člen posádky na palubě slavného piráta, Benjamina Hornigolda. Sloužil tu jako řadový pirát, ale Benjamin v mladém Edwardovi spatřil velký potenciál, povýšil ho a dal mu na povel vlastní zajatou loď. Strmá kariéra piráta z Karibiku mohla začít.
4. Byl kapitánem nejmocnější a asi i nejstrašidelnější pirátské lodi všech dob. Tou byla francouzská obchodní loď La Concorde, do které po zajetí zabudoval 40 děl a přejmenoval ji na Queen´s Anne Revange. Vrak této lodi byl skutečně objeven v roce 1996 nedaleko pobřeží Severní Karolíny.
5. Měl spoustu dobrých známých a „spolupracovníků“ mezi ostatními mocnými piráty, mezi které patřil třeba Stede Bonnet, Robert Deal, Charles Vane nebo Calico Jack.
6. Byl pro společnost takovým problémem, že mu byla od vlády několikrát nabídnuta milost, když se stane spořádaným občanem. Jednou to zkusil, ale nefungovalo to, a brzy se vrátil pěkně zpátky ke svému pirátskému řemeslu.
7. Kromě toho, že měl pověst pořádného proháněče sukní a v každém přístavu na něj čekaly davy svolných fanynek, měl údajně i 14 manželek. Tou poslední, historicky podloženou, byla Mary Ormond a jako svatební dar jí údajně nabídl členství ve své pirátské posádce. Dobrá partie, ne?
8.  Jeho kariéra netrvala dlouho, zemřel v roce 1718, tedy rok po tom, co se stal kapitánem. Nakonec jej dostalo vojsko Roberta Maynarda, který mu osobně setl hlavu. Kolují legendy, že jeho bezhlavé tělo skočilo přes palubu a třikrát obeplavalo Maynardovu loď než navždy zmizelo v hlubinách oceánu.
9. Hledači pokladů už po staletí pátrají po jeho ukrytem zlatu, přestože historici tvrdí, že neexistuje žádná evidence, že by někdy nějaký Černovousův poklad existoval. Někam ale ty svoje naloupené zlaťáky dát musel…
10. Jeho současným nejznámějším představitel je Johny Depp v roli Jacka Sparrow v Pirátech z Karibiku, který údajně jako by skutečnému Černovousovi z oka vypadl. Podle mě je Johny na Černovouse moc hezoun…
Jak si představujete skutečného Černovouse vy? Jako pohledného mladíka nebo hrozivého čtyřicátníka?

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (1)

Chyba!!Ve filmu Piráti z Karibiku ho ztvárnil Ian McShane!!!

Napsat komentář