Nejlepší film ze Srí Lanky: Monkey Kingdom

Náš velkolepý Srí Lanský cestopis se pro vás pomalinku připravuje a abychom vám zkrátili čekání, rozhodli jsme se s vámi podělit o vyjímečný film, který nás naprosto dostal a stal se pro nás symbolem naší cesty po Srí Lance – Monkey Kingdom!
Nejdřív ale musíme vysvětlit, jak jsme se k tomuto filmu vlastně dostali. Po čtrnácti dnech naprosto neuvěřitelných dobrodružství na cejlonském ostrově jsme během cesty domů, na palubě airbusu 380, brouzdali nabídkou filmů na sedačkových displejích. Do oka nám padl film od Disney Nature, Monkey Kingdom, který sliboval příběh opic odehrávaný v jižní Asii. Tak nějak jsme předpokládali, že film bude animovaný – opice přece neumí hrát a je to od Disneyho. Dokážete si tedy představit náš údiv, když jsme zjistili, že se jedná o časosběrný dokument mapující život skutečné opičí smečky! Aby toho nebylo málo – celé se to odehrává na Srí Lance, v ruinách starého města Polonnurawa, kde jsme se před 9 dny procházeli. Zmáčkli jsme tedy play a nestačili se divit…
V čem je tedy tento film tak vyjímečný? Filmaři v čele s režisérem Markem Linfieldem strávili s jednou opičí smečkou 3 roky, během kterých se jim povedlo zachytit kromě každodenních běžných záběrů (u kterých většinou začíná a končí tradiční dokument) především zlomové okamžiky konkrétních opičích osudů. Díky tomu pak můžete na plátně sledovat neuvěřitelný životní příběh opičky Mayi, která je tak trochu outsider dokud se na scéně neobjeví opičák Kumar, který její život obrátí úplně naruby.

Při sledování tohoto brilantního kousku nám opravdu zůstával rozum stát. Opičí svět nás naprosto uchvátil a opičí intelegince znásobená silným životním příběhem hlavní hrdinky dočista rozvrátili naše dosavadní představy o těchto „primitních tvorech“. Ne nadarmo se říká – chytrej jak opica :). Věděli jste, že opice umí plavat? Že jsou monogamní a když se opravdu zamilují, tak žijí v páru? Že mají ve smečce přísnou hierarchii a dokáží si pomáhat? Dělají spoustu věcí jen tak pro zábavu? Cítí spoustu emocí stejně jako my a jejich životy nejsou o nic fádnější než ty naše?
Celý film je dokreslen perfektním komentářem Tiny Fey a skvělým soundtrackem, které z něj dělají skutečný dramatický film. Pokaždé, když si ale uvědomíte, že to nejsou herci, ale skutečné opice a tyto příhody se jim opravdu staly, uvědomíte si obrovské privilegium, které máte, že můžete do jejich světa Opičího království nakouknout.
Ještě nejste odhodlaní se na tento film podívat? Tak si pusťte tento trailer:

Podívejte se taky na film o filmu:

A tady máte pár ukázek:

Pokud se vám povede na film podívat nebo jste už měli to štěstí a viděli ho, napište nám do komentářů, co na něj říkáte! Jsme zvědaví na vaše názory. My jsme dokonale okouzleni a víte čím teď trávíme čas? Prohlížíme si naše fotky a videa z těchto míst a hledáme mezi vyfocenými opicemi Mayu a Kumara :)).

Mohlo by tě zajímat

Napsat komentář