Samoa (1. díl) – Jak jsme se tu vlastně vzali

Každý cestovatel začíná cestovat hlavou, která učiní rozhodnutí vyrazit do světa. Na začátku je to většinou především proto, že chce něco vidět a zažít, objevovat nová místa a poznávat svět – aby měl potom doma o čem vyprávět. V životě některých cestovatelů potom ale přijde zlomový okamžik, kdy dojde k přeměně racionálního cestovatele-poznávače na cestovatele-dušaře (chcete-li srdcaře – podle toho, na co věříte ;)), kdy jeho duši zasáhne nějaký zážitek a poznání natolik, že se cestování stane něčím víc jen honbou za poznáním a zážitky začnou působit do mnohem hlubších sfér než kam sahá kapacita cestovatelského mozku… Pro nás byla tímto milníkem Samoa, ukrytý exotický ráj uprostřed Tichého oceánu. Na těchto dvou malých ostrůvcích obklopených tyrkysovým mořem jsme se poprvé setkali s Životem v pravém slova smyslu, s lidmi, kteří žijí šťastný a naplněný život bez materiálních statků a honbou za mocí či kariérou a kde okolní krajina ještě není změněna civilizací. Takovéto setkání silně zatřáslo s našimi vštěpenými západními hodnotami a okamžiky a pocity, které se v nás během 10-ti dní tady strávených odehrávaly, byly tak silné a jiné od všeho, co jsme doposud poznali, že ani jejich nejpodrobnějším popisem a vyprávěním je není možné lidem doma přenést. Pokusíme se vám tu ale nabídnout alespoň jejich ochutnávku a případným budoucím návštěvníkům tohoto ráje na Zemi množství užitečných informací. Talofa Samoa!

     Protože o Samoe nejsou na netu v češtině dostupné téměř žádné informace, vezmu to tentokrát opravdu poctivě a rozdělím naše zážitky do více článků. V prvních dvou se podělíme o základní, praktické a zajímavé informace o této zemi a životě v ní a v dalších dvou si s námi den po dni projedete oba ostrovy se všemi zastávkami a zážitky.

 

    Nejdříve ale musím objasnit, jak jsme se tady uprostřed Pacifiku vlastně vzali a jak naše cestování probíhalo. Tak jako my, Češi, jezdíme na plážovou dovolenou do Chorvatska či Itálie, Novozélanďané a Australané jezdí na ostrovy v Jižním Pacifiku (Tichém oceánu). Mezi tyto ostrovy patří Fidži, Cookovy ostrovy, Tonga, Nová Kaledonie, Francouzská Polynésie,Vanuatu a Samoa. O cestě na některý z nich jsme během našeho pobytu na NZ často mluvili a když se nám v práci dařilo jsme tento vzdálený exotický sen začali vidět v reálnějších barvách. Pak ale vždy přišlo finančně náročnější období a pacifické ostrovy se nám zase vzdálily. Pořád ale někde v podvědomí musela rezonovat naše touha se tam podívat, protože když už vypadalo vše ztraceno, povedlo se nám během měsíce a něco našetřit krásné množství vinných dolárků a po pár (asi dvou) dnech váhání jsme zabookovali letenku na jednu z těchto pacifických perel. V tom, na který z těchto ostrovů se vydat, jsme měli celkem jasno, protože fotky a zážitky našich kamarádů Verči s Honzou nás natolik uchvátily, že nebylo moc o čem přemýšlet – za 20 dnů letíme na Samou! Let´s your dreams come true… a tak se stalo, že 5 dnů po tom, co jsme s mačkami zdolávali sníh a led na Tongariru jsme se cáchali ve vlnách kávové teploty, dýchali skleníkový vzduch a šnorchlovali mezi rybičkami účinkujícími ve filmu Hledá se Nemo. Opět tedy potvrzení toho, že jedinou překážkou k tvým snům jsi ty sám a „Žij svůj sen“ není jen fráze naivních puberťáků, ale přesvědčení a víra, která je klíčem k tomuto naplnění.

     Důležité rozhodnutí, které jsme museli před letem učinit, bylo, jak 10 dnů na Samoe strávíme. Většina lidí se rozhodne pro tu jednodušší a pohodlnější variantu, pobyt v hotelovém či apartmánovém resortu (těch je tu ale výrazně méně než třeba na Fidži), případně okořeněným poznávacím zájezdem s některou z místních turistických společností. My jsme se ale po tom, co vše jsme o Samoe věděli, nějak nemohli smířit s tím, že bychom samotným poznávacím cestováním strávili jen den či dva i když vidina týdenního válení se na pláži v teplíčku byla po novozélandské zimě na vinici více než lákavá. I přesto jsme se ale rozhodli do toho jít naplno po backpackersku a pojmout tuto exotickou dovolenou jako jeden velký road trip, kdy jsme každou noc spali na jiném místě a měli neomezené možnosti a čas, kdy si kam zajet. Kdybychom strávili náš pobyt na hotelu (jak se nám nakonec nedobrovolně na jednu noc povedlo), naše zážitky by byly rozhodně hodně jiné, určitě ne tak silné a dost možná bychom zůstali mezi cestovateli-poznávači a naše transformace na cestovatele duší by vůbec neproběhla.
     Na podrobné informace o této exotické zemi a zápisky z cestovatelské deníčku našeho road tripu se můžete těšit v dalších článcích. V prvním z nich vás seznámím s pár faktografickými údaji, protože nevím, jak vy – ale já jsem toho předtím o Samoe moc nevěděla. Na rozdíl od mé babičky, která měla tyto ostrovy pěkně zmáknuté z televize, kde je vysílaná už několikátá řada úspěšné reality show Survivor, česky Kdo přežije, z nichž právě jedna série byla natáčená právě na Samoe. Tuto znělku jsme viděli až po návratu domů a skutečnost, že jsme na místech v tomto videu skutečně byli nám připadala sama o sobě zcela neskutečná :).

Mohlo by tě zajímat

Komentáře (5)

Ahoj super blog:) Nádherné fotky:) Ak ti môžem dať iba trošku typ pridávaj fotky väčšie človek z nich má potrom vačší zážitok a nemusí každú jednu rozklikávať :))
http://www.lindatayllor.com

Ahoj, možná používáš špatný prohlížeč – když použiješ google chrome, měl by ti zobrazit celou galerii fotek bez rozklikávání, a nebo si můžeš najít naše fotky na : https://www.flickr.com/photos/129884208@N04/sets

Moc hezky napsané ! 23.7.2016 tam vyrážíme na 4 týdny. Jarda.

Ahoj, můžu se stát kolik vás vyšlo pujčení skútru/auta? Díky 🙂 Ruben Theodor

Auto nás stálo 120 tala na den (cca 1200 Kč) plus 20 tala za řidičá. Všechny informace o tom, jak půjčení auta probíhalo najdeš v našem článku: http://www.katkacestuje.cz/2015/01/samoa-3-dil-road-trip-snu-zacina.html

Napsat komentář